Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
girit, mutfağı

Girit Mutfağı

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Girit Mutfağı









Girit mutfağının mucizevi sırrını uzaklarda aramaya gerek yok Bu sır mutfağın temel taşlarını oluşturan sebzeler, meyveler, otlar, kekik balı, kaliteli şaraplar, koyun yoğurdu ve yerel peynir çeşitlerinin harikulade kombinasyonuyla, altın değerindeki zeytinyağından başka bir şey değil
Girit, mükemmel bir doğaya, yumuşak Akdeniz iklimine ve verimli topraklara sahip bir ada Adanın ürünleri arasında kalitesiyle dünyaca tanınan zeytinyağı, meyveler, sebzeler, kekik balı, yabani otlar, kaliteli şaraplar, koyun yoğurdu ve yerel peynir çeşitleri var Bu ürünlerin harikulade bir kombinasyonu olan meşhur Girit mutfağı, doktorlar tarafından uzun ve sağlıklı bir yaşam için en uygun diyet olarak kabul ediliyor Çünkü çeşitli dönemlerde yapılan araştırmalar, Giritlilerin kalp, damar ve diğer hastalıklara yakalanma açısından, hep en son sırada yer aldıklarını gösteriyor Yani Akdeniz'in en sağlıklı ve en uzun ömürlü insanları Giritliler
Bunun sırrı hep zeytinyağına, sebzelere, otlara ve balığa dayalı bir beslenme olarak açıklanıyor Hatta Girit sofrası otlara dayalı beslenme biçimi nedeniyle "yeşil sofra" olarak tanımlanıyor Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı ve tarla çivisi en çok tüketilen otlar arasında Aslında bu otları Türkiye'de de, özellikle Ege kıyılarında bulmak mümkün Mutfağın geleneğine göre otlar mümkün olduğunca az haşlanıyor Böylece yeşil rengi ve besinsel değerleri korunmuş oluyor Üzerine limonlu, sarımsaklı ve zeytinyağlı bir sos dökülerek yeniyor Yemekleri pişirme yöntemleri ise çok basit Öyle pek fazla baharat kullanmıyorlar Yemeklerde kullanılan malzemelerin ise genelde belirli bir ölçüsü yok Ölçü tamamen göz kararı
Giritli Mirsini Lamraki ile birlikte, İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan 'Türkler ve Yunanlılar Aynı Masada' adlı yemek kitabını yazan Engin Akın, Girit mutfağının bize yakınlığını şöyle anlatıyor: 'Terbiyeli şevket-i bostanı güzel pişirirler Apaki denilen kurutulmuş domuz eti de çok lezzetli Dolmaları da bizdeki gibi küçük sararlar ve Ege'de olduğu gibi baharatsız yaparlar Bumbar dolmasını ve hedik gibi çeşitleri burada bizdeki gibi yapıyorlar Yemekler Türk damak tadına uygun
Zaten Giritlilerden İzmir mutfağına giren oldukça fazla yemek var Kabak, börülce, semizotu, radika ve arapsaçı ile yapılan ve zeytinyağlı bir yemek olan Kipohorta (Çiporta); gelincik otu, ısırgan ve tere ile yapılan Gelincik böreği, Kuzu etli şevket-i bostan, Trança çorbası, Dalgan (ısırgan) salatası, Girit pilavı, Mantarlı karides güveç, Kabak pabucaki, Haşlama kalamar dolma, Zeytinyağlı turpotu, Midyeli pilav



Ekmek, zeytin ve zeytinyağı
Girit mutfağında zeytinyağı demek her şey demek Kahvaltıda, yemeklerde, meze olarak hep zeytinyağı kullanılıyor Zeytinyağı evlerde, manastırlarda, küçük değirmenlerde, büyük, modern fabrikalarda, çok özel organik çiftliklerde, her zaman her yerde üretiliyor ve tüketiliyor Salamura edilmiş ya da edilmemiş siyah veya yeşil zeytin zaten günün her saatinde yeniyor Tıpkı bizler ve Lübnanlılar gibi, zeytini sabah kahvaltısında da yiyen üçüncü Akdeniz mutfağı Girit
Ekmek ise bizde de olduğu gibi Giritlilerin en favori gıdalarından biri Ekmeksiz sofraya oturmuyorlar Ekmek daha çok kepekli esmer undan yapılıyor Bir de Girit mutfağının peksimeti çok meşhur Peksimet için kepeği alınmamış buğday, arpa, çavdar unları veya bu üçlünün karışımı kullanılıyor Bu lezzetli peksimet salataların içine konduğu gibi, üzerine bol zeytinyağı dökülerek de yeniyor Bu üç ürün, ekmek, zeytin ve zeytinyağı Girit mutfağını çok güzel özetliyor

Az et, çok balık
Balık Girit'te daha çok sahil kesimlerinde yeniyor Barbunya, kaya balığı, mezgit, ahtapot ve kalamar en rağbet edilen balık türleri Özellikle ahtapot ve kalamar içki masalarının değişmez mezeleri arasında yer alıyor Kakavia (balık çorbası) sahil kasabalarının en lezzetli yemeklerinin başında geliyor
Girit mutfağında hayvansal yağ ve tohum yağı kullanılmıyor Et ise sık tüketilen besinlerden biri değil Yendiğinde de daha çok koyun ve kuzu eti tercih ediliyor Genellikle hafta sonları sofraları süsleyen et, tencere yemeklerinde kullanılıyor En ünlü etli yemeklerden bazıları Güveçte etli nohut, Etli taze fasulye, Etli ve sebzeli börek, Köfte, Kıymalı musakka, Kuzu etli bamya, Kuzu etli Şevket-i bosytan, Kuzu etli enginar, Enginarlı ve Yoğurtlu kuzu
Baklagiller Girit mutfağında neredeyse tarih kadar eski bir zamandan bu yana önemli yer tutuyor Özellikle kış aylarında nohut, fasulye, mercimek ve bezelye sıkça pişiriliyor Bu malzemelerle hazırlanmış yemeklere çoğunlukla et ya da tuzlanmış balık ekleniyor Aynı bizdeki yemek geleneği gibi Girit mutfağında da baklagillere pirinç pilavı eşlik ediyor Ispanaklı kuru fasulye, Fava, Limon soslu nohut çorbası, Mercimek çorbası ve Fava köftesi en favori kış yemekleri arasında yer alıyor
Zengin Girit mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın, hatta kimi yönleriyle hemen hemen aynı Ve şimdi Girit usulü çullama (culamas), Tahinli dolma, Zeytin salatası, Pirinçli ve naneli patlıcan, Balık pidesi?yle sofralarımızı renklendirmenin ve tatlandırmanın tam zamanı



Girit mutfağında zeytinyağı demek her şey demek Kahvaltıda, yemeklerde, meze olarak hep zeytinyağı kullanılıyor

Zeytinyağı evlerde, manastırlarda, küçük değirmenlerde, büyük, modern fabrikalarda, çok özel organik çiftliklerde, her zaman her yerde üretiliyor ve tüketiliyor

Salamura edilmiş ya da edilmemiş siyah veya yeşil zeytin zaten günün her saatinde yeniyor Tıpkı bizler ve Lübnanlılar gibi, zeytini sabah kahvaltısında da yiyen üçüncü Akdeniz mutfağı Girit

Ekmek ise bizde de olduğu gibi Giritlilerin en favori gıdalarından biri Ekmeksiz sofraya oturmuyorlar Ekmek daha çok kepekli esmer undan yapılıyor

Bir de Girit mutfağının peksimeti çok meşhur Peksimet için kepeği alınmamış buğday, arpa, çavdar unları veya bu üçlünün karışımı kullanılıyor Bu lezzetli peksimet salataların içine konduğu gibi, üzerine bol zeytinyağı dökülerek de yeniyor

Bu üç ürün, ekmek, zeytin ve zeytinyağı Girit mutfağını çok güzel özetliyor



GİRİT MUTFAĞINDA BALIK

Balık Girit'te daha çok sahil kesimlerinde yeniyor

Barbunya, kaya balığı, mezgit, ahtapot ve kalamar en rağbet edilen balık türleri

Özellikle ahtapot ve kalamar içki masalarının değişmez mezeleri arasında yer alıyor

Kakavia (balık çorbası) sahil kasabalarının en lezzetli yemeklerinin başında geliyor Girit mutfağında hayvansal yağ ve tohum yağı kullanılmıyor

Et ise sık tüketilen besinlerden biri değil Yendiğinde de daha çok koyun ve kuzu eti tercih ediliyor Genellikle hafta sonları sofraları süsleyen et, tencere yemeklerinde kullanılıyor

En ünlü etli yemeklerden bazıları Güveçte etli nohut, Etli taze fasulye, Etli ve sebzeli börek, Köfte, Kıymalı musakka, Kuzu etli bamya, Kuzu etli Şevket-i bosytan, Kuzu etli enginar, Enginarlı ve Yoğurtlu kuzu

Baklagiller Girit mutfağında neredeyse tarih kadar eski bir zamandan bu yana önemli yer tutuyor Özellikle kış aylarında nohut, fasulye, mercimek ve bezelye sıkça pişiriliyor

Bu malzemelerle hazırlanmış yemeklere çoğunlukla et ya da tuzlanmış balık ekleniyor Aynı bizdeki yemek geleneği gibi Girit mutfağında da baklagillere pirinç pilavı eşlik ediyor

Ispanaklı kuru fasulye, Fava, Limon soslu nohut çorbası, Mercimek çorbası ve Fava köftesi en favori kış yemekleri arasında yer alıyor

Zengin Girit mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın, hatta kimi yönleriyle hemen hemen aynı Ve şimdi Girit usulü çullama (culamas), Tahinli dolma, Zeytin salatası, Pirinçli ve naneli patlıcan, Balık pidesiyle sofralarımızı renklendirmenin ve tatlandırmanın tam zamanı



KUZU ETLİ MARATHA

Malzemeler:
4 kişi için

300 gr Kuşbaşı kuzu eti
2 paket (1 kg civarı) rezene saçak kısmı ya da yine 1kg civarı bütün rezene
4 kaşık sızma zeytinyağı
2 adet kuru soğan
tuz
1,5 su bardağı sıcak su
1/2 adet limon

Yapılışı

Önce rezenelerin kalın sap kısımlarını ayıklayın sadece ince dal ve yaprakları, tüm rezene kullanıyorsanız bir de kök kısmını kullanın (Rezenenin kalın sap kısımları çok zor pişer)

Tencerenizi (tercihen düdüklü tencere) iyice ısıttıktan sonra etleri koyun, bir süre soteleyin,

Zeytinyağı ve küçük doğradığınız soğanları ilave edin

Soğanlar iyice şeffaflaştıktan ve et suyunu çektikten sonra rezeneleri, sıcak suyu, tuz ve yarım limonun suyunu ilave edin

Kapağı iyice kapatıp düdüklü tencerede 30 dakika, normal tencerede 1 saat civarında kısık ateşte pişirin
Afiyet olsun

Gördüğünüz gibi bu otlar Girit mutfağında son derece basit ve sağlıklı şekilde pişiyorlar Ve hepsinin pişme şekli de hemen hemen aynı

Ama otlar o kadar değişik ki, son derece farklı lezzetler çıkıyor karşınıza



KUZU ETLİ KENKER
Malzemeler:
4-6 kişilik

½ kg parça et (kuzu kol)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 kg şevketi bostan (kenker)
½ limon
1 ½ su bardağı su
tuz

Yapılışı: Bu yemek için düdüklü tencere önerilir

Etleri kızgın tencerede çevirin Yağ ve küçük doğranmış soğanı ilave edin ve bir süre soteleyin
Yıkadığınız ve uçlarını keserek ayıkladığınız kenkerleri ekleyip üzerine tuz, limon suyu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin

Bu yemeğin bazen terbiye ilave ederek de yapıldığını biliyorum Ama orijinal Girit tarifinde terbiye pek kullanılmıyor çünkü terbiye otun lezzetini biraz bastırıyor
Her iki şekli de oldukça lezzetli, tercih size kalmış

Çorbalar

Kotosoupa
Fakkes
Fasolatha
Kremithosoupa
Loutzoukaxia
Trahana
Domatosoupa
Nisiotiki

Salatalar

Xoriatiki
Shepherd's Salad
Patzaria
Salata Marouli
Lahano Salata

Aparatifler

Proino
Tsatziki
Homus
Taramosalata
Kalamari
Gigantes
Dolmathes
Tyropita
Saganaki
Spanakopita
Pita
Tyrokavteri
Bifteki
Skorthalia

Ana yemekler

Briam
Gemista
Spetsiota
Stifado
Kreatopita
Octapothi
Kota Manestra
Moussaka
Pilafi
Exohiko
Kapama
Fricasse
Giavourlakia Avgolemono
Patates Psites
Kota Psiti
Garithes Shrimps
U-Peel 'Em Shrimp
Psari
Souvlaki (Şiş kebabı)
Keftethes Smyrne
Steak Sofrido
Greek Chicken Breast
Chicken Okra
Marinated Pork Loins
Bifteki
Bourekakia
Lemonato
Gyros(Döner)

Sebze yemekleri

Kabak Çiçeği Dolması
Tahinli Girit Dolması
Etli Ebegümeci
Şevketi Bostan
Enginarlı Pilav
Kuzu etli Arapsaçı
Fırında Patlıcan Dolması
Beşamelli Ispanak
Bal kabaklı börek
Etli Enginar Dolması

Tatlılar

Baklava
Theepless
Melomakarona
Kourambiedes
Vasilopita
Galactobouriko
Loukoumades


Alıntı Yaparak Cevapla

Girit Mutfağı

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Girit Mutfağı







Şevketi bostan
malzemeler
½ kg parça et (kuzu kol)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 kg şevketi bostan
½ limon
1 ½ su bardağı su
tuz
yapılışı
Soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurun, şeffaflaşınca etleri de ilave edip biraz çevirin
Ayıkladığınız ve dörde böldüğünüz şevketi bostanları ekleyip üzerine tuzunu, limon suyunu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin
Giritliler bu yemeklerinde terbiye kullanmıyorlar ama dilerseniz 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta sarısı ve ½ limonla bir terbiye yaparak piştikten sonra ilave edebilirsiniz



Kabak Çiçeği Dolması
İçindekiler (10-12 adet dolma için):
yarım kilo kabak çiçeği
1 adet kuru soğan
10 çorba kaşığı pirinç (her çiçek için 1 çorba kaşığı)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
10-12 dal taze nane
5-6 sap dereotu
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı yenibahar
tuz
süslemek için limon dilimleri

Yapılışı:

Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın Çok narin oldukları için hemen zedelenebilirler Bir yerde kurumaya bırakın
Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun:Şeker ekleyin
Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın
Üzerini azıcık geçecek kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın Suyunu çekince altını kapatıp soğumaya bırakın
Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın Bir çay kaşığı yardımıyla içlerini yavaşça doldurun Çiçeklerin uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatın
Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin Üzerine bir iki kaşık zeytinyağı ve ½ su bardağı su ilave ederek ağzı kapalı pişmeye bırakın 15 dakika sonra kontrol edin (çiçeklerin sapları yumuşamışsa pişmiş demektir)
Limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın



Malzemeler

turp otu
limon
tuz
sarımsak
zeytin yağı

Hazırlanışı

Turp otları güzelce , yıkanır,ayıklanıp dogranır turp otları ,kaynayan suya ilave edilir pişene kadar kaynatılırpişince kevgire koyularak suyu süzülür, soğuk sudan geçirilirsarımsak( ezilir), tuz,limon, zeytinyağ karışımı ,turp otlarına ilave edilir Afiyet olsun…



LAHANALI PİLAV
Malzemeler

1 küçük lahana
2-3 adet taze soğan yada bir adet kuru soğan
½ kg domates
½ bardak zeytinyağı
2 bardak pirinç
4 bardak su
1 kahve kaşığı kuru nane (tepeleme)
tuz
karabiber

Hazırlanması
İnce kıyılmış soğan ve lahanaları yağda kavurun
Rendelenmiş domatesi ekleyin ve kaynatın
Pirinç,su,tuz karabiber ve naneyi ekleyin
Ağır ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.