![]() |
Girit Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Girit Mutfağı![]() ![]() Girit mutfağının mucizevi sırrını uzaklarda aramaya gerek yok ![]() ![]() Girit, mükemmel bir doğaya, yumuşak Akdeniz iklimine ve verimli topraklara sahip bir ada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun sırrı hep zeytinyağına, sebzelere, otlara ve balığa dayalı bir beslenme olarak açıklanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Giritli Mirsini Lamraki ile birlikte, İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan 'Türkler ve Yunanlılar Aynı Masada' adlı yemek kitabını yazan Engin Akın, Girit mutfağının bize yakınlığını şöyle anlatıyor: 'Terbiyeli şevket-i bostanı güzel pişirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaten Giritlilerden İzmir mutfağına giren oldukça fazla yemek var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek, zeytin ve zeytinyağı ![]() ![]() ![]() Girit mutfağında zeytinyağı demek her şey demek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek ise bizde de olduğu gibi Giritlilerin en favori gıdalarından biri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Az et, çok balık ![]() ![]() ![]() Balık Girit'te daha çok sahil kesimlerinde yeniyor ![]() ![]() ![]() ![]() Girit mutfağında hayvansal yağ ve tohum yağı kullanılmıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baklagiller Girit mutfağında neredeyse tarih kadar eski bir zamandan bu yana önemli yer tutuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zengin Girit mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın, hatta kimi yönleriyle hemen hemen aynı ![]() ![]() ![]() Girit mutfağında zeytinyağı demek her şey demek ![]() ![]() Zeytinyağı evlerde, manastırlarda, küçük değirmenlerde, büyük, modern fabrikalarda, çok özel organik çiftliklerde, her zaman her yerde üretiliyor ve tüketiliyor ![]() Salamura edilmiş ya da edilmemiş siyah veya yeşil zeytin zaten günün her saatinde yeniyor ![]() ![]() Ekmek ise bizde de olduğu gibi Giritlilerin en favori gıdalarından biri ![]() ![]() ![]() Bir de Girit mutfağının peksimeti çok meşhur ![]() ![]() ![]() Bu üç ürün, ekmek, zeytin ve zeytinyağı Girit mutfağını çok güzel özetliyor ![]() ![]() GİRİT MUTFAĞINDA BALIK Balık Girit'te daha çok sahil kesimlerinde yeniyor ![]() Barbunya, kaya balığı, mezgit, ahtapot ve kalamar en rağbet edilen balık türleri ![]() Özellikle ahtapot ve kalamar içki masalarının değişmez mezeleri arasında yer alıyor ![]() Kakavia (balık çorbası) sahil kasabalarının en lezzetli yemeklerinin başında geliyor ![]() ![]() Et ise sık tüketilen besinlerden biri değil ![]() ![]() ![]() En ünlü etli yemeklerden bazıları Güveçte etli nohut, Etli taze fasulye, Etli ve sebzeli börek, Köfte, Kıymalı musakka, Kuzu etli bamya, Kuzu etli Şevket-i bosytan, Kuzu etli enginar, Enginarlı ve Yoğurtlu kuzu ![]() Baklagiller Girit mutfağında neredeyse tarih kadar eski bir zamandan bu yana önemli yer tutuyor ![]() ![]() Bu malzemelerle hazırlanmış yemeklere çoğunlukla et ya da tuzlanmış balık ekleniyor ![]() ![]() Ispanaklı kuru fasulye, Fava, Limon soslu nohut çorbası, Mercimek çorbası ve Fava köftesi en favori kış yemekleri arasında yer alıyor ![]() Zengin Girit mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın, hatta kimi yönleriyle hemen hemen aynı ![]() ![]() ![]() KUZU ETLİ MARATHA Malzemeler: 4 kişi için 300 gr Kuşbaşı kuzu eti 2 paket (1 kg civarı) rezene saçak kısmı ya da yine 1kg civarı bütün rezene 4 kaşık sızma zeytinyağı 2 adet kuru soğan tuz 1,5 su bardağı sıcak su 1/2 adet limon Yapılışı Önce rezenelerin kalın sap kısımlarını ayıklayın ![]() ![]() Tencerenizi (tercihen düdüklü tencere) iyice ısıttıktan sonra etleri koyun, bir süre soteleyin, Zeytinyağı ve küçük doğradığınız soğanları ilave edin ![]() Soğanlar iyice şeffaflaştıktan ve et suyunu çektikten sonra rezeneleri, sıcak suyu, tuz ve yarım limonun suyunu ilave edin ![]() Kapağı iyice kapatıp düdüklü tencerede 30 dakika, normal tencerede 1 saat civarında kısık ateşte pişirin ![]() Afiyet olsun ![]() Gördüğünüz gibi bu otlar Girit mutfağında son derece basit ve sağlıklı şekilde pişiyorlar ![]() ![]() Ama otlar o kadar değişik ki, son derece farklı lezzetler çıkıyor karşınıza ![]() ![]() KUZU ETLİ KENKER Malzemeler: 4-6 kişilik ½ kg parça et (kuzu kol) 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet kuru soğan 1 kg şevketi bostan (kenker) ½ limon 1 ½ su bardağı su tuz Yapılışı: Bu yemek için düdüklü tencere önerilir Etleri kızgın tencerede çevirin ![]() ![]() Yıkadığınız ve uçlarını keserek ayıkladığınız kenkerleri ekleyip üzerine tuz, limon suyu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin ![]() Bu yemeğin bazen terbiye ilave ederek de yapıldığını biliyorum ![]() ![]() ![]() Her iki şekli de oldukça lezzetli, tercih size kalmış ![]() Çorbalar Kotosoupa Fakkes Fasolatha Kremithosoupa Loutzoukaxia Trahana Domatosoupa Nisiotiki Salatalar Xoriatiki Shepherd's Salad Patzaria Salata Marouli Lahano Salata Aparatifler Proino Tsatziki Homus Taramosalata Kalamari Gigantes Dolmathes Tyropita Saganaki Spanakopita Pita Tyrokavteri Bifteki Skorthalia Ana yemekler Briam Gemista Spetsiota Stifado Kreatopita Octapothi Kota Manestra Moussaka Pilafi Exohiko Kapama Fricasse Giavourlakia Avgolemono Patates Psites Kota Psiti Garithes Shrimps U-Peel 'Em Shrimp Psari Souvlaki (Şiş kebabı) Keftethes Smyrne Steak Sofrido Greek Chicken Breast Chicken Okra Marinated Pork Loins Bifteki Bourekakia Lemonato Gyros(Döner) Sebze yemekleri Kabak Çiçeği Dolması Tahinli Girit Dolması Etli Ebegümeci Şevketi Bostan Enginarlı Pilav Kuzu etli Arapsaçı Fırında Patlıcan Dolması Beşamelli Ispanak Bal kabaklı börek Etli Enginar Dolması Tatlılar Baklava Theepless Melomakarona Kourambiedes Vasilopita Galactobouriko Loukoumades |
![]() |
![]() |
![]() |
Girit Mutfağı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Girit Mutfağı![]() Şevketi bostan malzemeler ½ kg parça et (kuzu kol) 4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 adet kuru soğan 1 kg şevketi bostan ½ limon 1 ½ su bardağı su tuz yapılışı Soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurun, şeffaflaşınca etleri de ilave edip biraz çevirin ![]() Ayıkladığınız ve dörde böldüğünüz şevketi bostanları ekleyip üzerine tuzunu, limon suyunu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin ![]() Giritliler bu yemeklerinde terbiye kullanmıyorlar ama dilerseniz 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta sarısı ve ½ limonla bir terbiye yaparak piştikten sonra ilave edebilirsiniz ![]() ![]() Kabak Çiçeği Dolması İçindekiler (10-12 adet dolma için): ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı: Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın ![]() ![]() ![]() Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun:Şeker ekleyin ![]() Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın ![]() Üzerini azıcık geçecek kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın ![]() ![]() Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın ![]() ![]() ![]() Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() Limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın ![]() ![]() Malzemeler turp otu limon tuz sarımsak zeytin yağı Hazırlanışı Turp otları güzelce , yıkanır,ayıklanıp dogranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LAHANALI PİLAV Malzemeler 1 küçük lahana 2-3 adet taze soğan yada bir adet kuru soğan ½ kg domates ½ bardak zeytinyağı 2 bardak pirinç 4 bardak su 1 kahve kaşığı kuru nane (tepeleme) tuz karabiber Hazırlanması İnce kıyılmış soğan ve lahanaları yağda kavurun ![]() Rendelenmiş domatesi ekleyin ve kaynatın ![]() Pirinç,su,tuz karabiber ve naneyi ekleyin ![]() Ağır ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin ![]() |
![]() |
![]() |
|