![]() |
Osmanlı Mutfağı Tatlıları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Mutfağı TatlılarıOsmanlı Mutfağı Tatlıları Boza İçindekiler Ölçü Miktar Bulgur 2 1/6 su bardağı 325 gram Su 20 2/3 su bardağı 4150 gram Un 2 yemek kaşığı 12 gram Şeker 2 ½ yemek kaşığı 450 gram Yoğurt ½ su bardağı 125 gram Kuru maya ¾ tatlı kaşığı 2 ![]() Vanilya 2 ½ tatlı kaşığı 5 gram Tarçın 4 ½ tatlı kaşığı 9 gram Porsiyon Adedi: 12 Yapılışı Bulguru yıka, süz ve büyük bir tencereye koy, 12 su bardağı su ekle ve üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece beklet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Notlar Bulgur yerine, darı veya arpa veya bulgur-darı karışımıyla hazırlanabilir ![]() ![]() Zerde İçindekiler Ölçü Miktar Pirinç 1/2 su bardağı 90 gram Su 5 su bardağı 1 kg Safran 2 tatlı kaşığı 1 gram Kuşüzümü 5 yemek kaşığı 50 gram Fındık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gram Nişasta 2/3 yemek kaşığı 4 gram Şeker 1 1/4 su bardağı 225 gram Gülsuyu 1/4 su bardağı 50 gram Yapılışı Pirinci yıka, süz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Mutfağı Tatlıları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Mutfağı TatlılarıGüllaç İçindekiler Ölçü Miktar Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram Şeker 1 1/3 su bardağı 240 gram Süt 7 1/2 su bardağı 1 ![]() Güllaç 10 adet 250 gram Nar 1/2 küçük boy 100 gram Yapılışı Cevizi döv veya makinede çek, 3 yemek kaşığı şekerle karıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabak Tatlısı İçindekiler Ölçü Miktar Tatlı kabağı 1/4 orta boy 1700 gram Şeker 2 3/4 su bardağı 500 gram Ceviz (dövülmemiş) 1 su bardağı 100 gram Yapılışı Kabağı yıka, soy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Mutfağı Tatlıları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Mutfağı TatlılarıAşure İçindekiler Ölçü Miktar Dövme aşurelik buğday) 1 su bardağı 180 gram Nohut 1/3 su bardağı 60 gram Kuru fasulye 1/3 su bardağı 60 gram Pirinç 2 yemek kaşığı 15 gram Su 12 ½ su bardağı 2 ![]() Kuru kayısı 10 adet 60 gram Kuru incir 5 adet 125 gram Kuru üzüm (çekirdeksiz) ½ su bardağı 50 gram Portakal 1 küçük boy 120 gram Şeker 1 2/3 su bardağı 300 gram Gülsuyu 2 yemek kaşığı 20 gram Ceviz (dövülmemiş) 2/3 su bardağı 65 gram Nar ½ küçük boy 50 gram Porsiyon Adedi: 10 Yapılışı Dövme, nohut, kuru fasulye ve pirinci yıka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|