![]() |
Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri![]() ![]() KIBRIS MUTFAĞI, tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBALAR Mercimek çorbası, Tarhana çorbası, Pirinç çorbası, Erişte çorbası, Sebze çorbası, Humus çorbası, Paça çorbası, Tavuk çorbası, Erişteli mercimek çorbası MEZELER Humus, Cacık, Tahin, Turşular, Patates salatası, Samarella, Lahana ve yoğurt salatası, Bakla salatası, Kızarmış hellim, Çakızdez, Ahtabot, Kalamar, Gabbar, Dil, Beyin, Pastırma PİLAVLAR Pirinç pilavı, Bulgur pilavı, Mücendra pilavı, Herse ANA YEMEKLER Şeftali Kebabı, Fırın Kebabı, Şiş Kebabı, Köfte, Musakka, Molehiya, Bamya, Yalancı, Dolma, Et Dolması, Bumbar, Pırasa, Kuru fasulye, Taze fasulye, Kolokas, Karnabahar, Ispanak HAMUR İŞLERİ VE BÖREKLER Tatar Böreği, Pirohu, Nor böreği, Kıymalı börek, Ispanak böreği, Kabak böreği, Mantar böreği, Zeytinli, Hellimli, Bidda, Çörek, Tahinli, Pilavuna TATLILAR Fırın Katmeri, Samsı Tel kadayıfı, Ekmek kadayıfı, Şamişi Lokma, Şammali, Bişi, Sucuk, Köfter, Paluze, Golifa, Simit helvası, Erişteli sütlaç REÇELLER, MARMELATLAR VE KOMPOSTOLAR Ceviz macun, Turunç macunu, Bergamut macunu, Ayva macunu, Hurma macunu, İncir macunu, Karpuz Macunu, Kabak macunu, Alıç reçeli, Çilek reçeli, Portokal reçeli, Erik reçeli, Üzüm reçeli, Şeftali Kompostosu, Elma Kompostosu, Armut Kompostosu, Harup Pekmezi İÇECEKLER Şerbet, Limonata, Ayran, Zivaniya, Şarap, Rakı, Brandy ![]() Mücendra Pilavı Malzemeler (6 kişilik) 250 gr ![]() ![]() ![]() Hazırlanışı; Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik olarak doğra bir kenarda hazır tut ![]() ![]() Bu arada bir tavada ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra soğanı kızart ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hellim Böreği; Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişikşekillerde tadabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler; 1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)300 gram rendelenmiş hellim5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı Hazırlanışı; Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin ![]() ![]() Şeftali Kebabı; Tarihi; Bir sokak kebabcısı olan Ali usta bu kebabı keşfetmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler; Yarım kilo dana kıyma250 gr ![]() Hazırlanışı; Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LALANGI İçindekiler: Çeyrek av Tavşanı, 3 Su bardağı un, Yarım çay kaşığı tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam kimyon, alabildiği kadar tavşan suyu Kıbrıs'ın geleneksel yemeği olan Lalangı, Bu lezzeti sofranızda ister sıcak ister soğuk olarak sunabilirsiniz ![]() Hazırlanışı: Tavşan güzelce haşlanıp kemiğinden ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOLOKAS Kıbrıs'ın geleneksel bir kış yemeği olan Kolokas, adanin çeşitli bölgelerinde yetirştirilen patates türünde, iri yapraklı ve suyu çok seven bir bitkidir ![]() ![]() İçindekiler: 1 kg Kolokas, 750gr Kuzu eti(Kol Kısmı), 6 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 3-4 dal kereviz sapı,1 çorba kaşığı domates salçası, Yarım Limon Suyu, Tuz, karabiber, 6-7 bardak su Hazırlanışı: Bir tencereye yağ konur, sudan geçirilmiş ve küçük parçalara ayrılmış etler ilave edilerek kızartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Molehiya Malzemeler: 1 kilo kurutulmuş molehiya, yarım kilo isteğe göre et, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 adet iri domates, 1 kilo su, 1 bas ırı kuru sogan, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber Yapılışı: Önce kurutulmuş molehiyalar sıcak suda ıslatılır,suyunun süzülmesi için süzgece konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri![]() KIBRIS ROSTOSU (Kıbrıs) (4 kişi için) Malzemeler : * 800 gram süt danası, * 50 gram sadeyağ, * 1 bardak üzüm sirkesi, * birkaç baş karanfil, * birkaç parça dövülmemiş tarçın, * üç – dört diş sarımsak, 1 baş soğan, * 1/2 bardak zeytinyağı, * yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapılışı : Süt danasının but tarafından bir parça alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etin her yanı iyice kızarınca tencerenin ağzını bir yağ kâğıdıyle örtüp kâğıdın üstüne tencerenin kapağını kapatın ve eti vakit vakit çevirerek birbuçuk saat hafif ateşte pişirin ![]() Et iyice pişince (Bunu anlamak için çatalı ete batırını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ZEYTİNLİ EKMEK Malzemeler : * 3 su bardağı un, * 3 yumurta, * 3/4 su bardağı sıvı yağ, * 1′er su bardağı süt ve zeytin, * kabartma tozu, * taze nane, * tuz ![]() Yapılışı : Yumurtaları çırpın ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|