Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kuzey, kıbrıs, mutfağı, yemekleri

Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri









KIBRIS MUTFAĞI, tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiştir Bu yüzden tamamen Kıbrıs' a ait herhangi bir yemek yoktur Fakat orijinlerinde yapılan ufak değişikliklerle Kıbrıslılar lezzetli yemekler yaratmayı başarmışlardırHer yemek kendine özgü bir lezzet taşır, yemeğin pişirilmesi ve sunumu Kıbrıs insanın karakterini yansıtır ' Molohiya ' Arap orijinli bir yemek olmasına rağmen hazırlanışı lezzeti ve sunumu ile Kıbrıs lezzetine hitap ederBazı yemeklerin adı, hazırlanışı ve lezzeti bölgeden bölgeye farklılık gösterir Kuzey Kıbrıs damak zevki olanların uğrak yeridir Çeşitli sebze yemekleri, ızgaralar, hamur işleri, balık, çorbalar, kebaplar, lahmacun ve pideler Kıbrıs mutfağının sadece bir kısmıdır Bir çok meze çeşidi, tatlılar, kekler, aparatif olarak yenilebileceğ i gibi ana yemeklerden sonra da yenilebilir Yerel mutfağın dışında birçok restorantta Çin, İtalyan, Fransız ve Hint yemeklerini tadabilirsiniz

ÇORBALAR
Mercimek çorbası, Tarhana çorbası, Pirinç çorbası, Erişte çorbası, Sebze çorbası, Humus çorbası, Paça çorbası, Tavuk çorbası, Erişteli mercimek çorbası

MEZELER
Humus, Cacık, Tahin, Turşular, Patates salatası, Samarella, Lahana ve yoğurt salatası, Bakla salatası, Kızarmış hellim, Çakızdez, Ahtabot, Kalamar, Gabbar, Dil, Beyin, Pastırma

PİLAVLAR
Pirinç pilavı, Bulgur pilavı, Mücendra pilavı, Herse

ANA YEMEKLER
Şeftali Kebabı, Fırın Kebabı, Şiş Kebabı, Köfte, Musakka, Molehiya, Bamya, Yalancı, Dolma, Et Dolması, Bumbar, Pırasa, Kuru fasulye, Taze fasulye, Kolokas, Karnabahar, Ispanak

HAMUR İŞLERİ VE BÖREKLER
Tatar Böreği, Pirohu, Nor böreği, Kıymalı börek, Ispanak böreği, Kabak böreği, Mantar böreği, Zeytinli, Hellimli, Bidda, Çörek, Tahinli, Pilavuna

TATLILAR
Fırın Katmeri, Samsı Tel kadayıfı, Ekmek kadayıfı, Şamişi Lokma, Şammali, Bişi, Sucuk, Köfter, Paluze, Golifa, Simit helvası, Erişteli sütlaç

REÇELLER, MARMELATLAR VE KOMPOSTOLAR
Ceviz macun, Turunç macunu, Bergamut macunu, Ayva macunu, Hurma macunu, İncir macunu, Karpuz Macunu, Kabak macunu, Alıç reçeli, Çilek reçeli, Portokal reçeli, Erik reçeli, Üzüm reçeli, Şeftali Kompostosu, Elma Kompostosu, Armut Kompostosu, Harup Pekmezi

İÇECEKLER
Şerbet, Limonata, Ayran, Zivaniya, Şarap, Rakı, Brandy



Mücendra Pilavı
Malzemeler (6 kişilik)
250 gr Yeşil Mercimek,190 gr Pirinç,1 adet orta boy kuru soğan,60 gr Ayçiçek yağı,800 Gr (dört bardak) su
Hazırlanışı;
Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik olarak doğra bir kenarda hazır tut Yeşil mercimekleritemizle yip yıkadıktan sonra 30 dakika suda pişir
Bu arada bir tavada ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra soğanı kızart Kızarmış soğanı 30dakika pişmiş mercimeğin üzerine ilave et Daha sonra ayıklanıp temizlendikten sonra yıkanan pirinci de bunun üzerine ekle ve 40 dakika daha pişir Afiyet olsun



Hellim Böreği;
Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişikşekillerde tadabilirsiniz Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadınÇelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakınPikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayınYanını zda Hellim peyniri varsa, ızgara yapmayı deneyin Nefis bir tadı olacaktır
Malzemeler;
1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)300 gram rendelenmiş hellim5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı
Hazırlanışı;
Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır Biraz karabiber ilave etElinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun Bu hamura 3/4 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurunve iki pezi (iki parça) yufka olarak açİkinci parça yufka bir kenarda dursun Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine birazönce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine örtİkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belliedecek Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kesBöylece 30 parça börek oluşacak
Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin



Şeftali Kebabı;
Tarihi; Bir sokak kebabcısı olan Ali usta bu kebabı keşfetmişMusterileri cok begenmis ve adını sormusAli Usta kendi icat ettigi bir sey oldugu icin ismini de kendi bulmusŞEF ALİ KEBABI demis Fakat seneler gectikten sonra bu Şeftali Kebabı olmuşİşte size tarfi:
Malzemeler;
Yarım kilo dana kıyma250 gr koyun gömlekYaklaşık 100 gr kuru soğanyarım demet maydonoz1 çay kaşığı tuzbiraz karabiber
Hazırlanışı;
Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayınMaydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyınDana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurunDaha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin Şeftali kebabının köftesi genellikle irice olurKasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır- ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırınKöfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirinIzgarada pişireceğiniz şeftali kebabını afiyet olsun



LALANGI
İçindekiler:
Çeyrek av Tavşanı, 3 Su bardağı un, Yarım çay
kaşığı tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam kimyon, alabildiği kadar tavşan suyu
Kıbrıs'ın geleneksel yemeği olan Lalangı, Bu lezzeti sofranızda ister sıcak ister soğuk olarak sunabilirsiniz
Hazırlanışı: Tavşan güzelce haşlanıp kemiğinden ayrılır Kemiğinden ayrılan tavşan eti tiftiklenerek, yine tavşan suyunda hazırlanmış olan mayalı hamurun içine katılır Bu safhadan sonra tuz, karabiber ve kimyonda bu harca ilave edilerek güzelce yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır Mayalanmanın ardından, lokma tatlısından biraz daha büyük olmak üzere, başparmak ve işaret parmağı arasından sıkılan cıvık hamur çorba kaşığıyla kesilerek, iyice kızarmış olan yağın içerisine bırakılır ve alt, üst edilerek pişirilir Lalangılar pişirildikten sonra kevgir aracılığıyla servis tabağına alınır ve arzuya göre sıcak veya soğuk olarak ikram edilir Afiyet olsun



KOLOKAS
Kıbrıs'ın geleneksel bir kış yemeği olan Kolokas, adanin çeşitli bölgelerinde yetirştirilen patates türünde, iri yapraklı ve suyu çok seven bir bitkidir Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur
İçindekiler:
1 kg Kolokas, 750gr Kuzu eti(Kol Kısmı), 6 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 3-4 dal kereviz sapı,1 çorba kaşığı domates salçası, Yarım Limon Suyu, Tuz, karabiber, 6-7 bardak su
Hazırlanışı:
Bir tencereye yağ konur, sudan geçirilmiş ve küçük parçalara ayrılmış etler ilave edilerek kızartılır Etler kızartıldıktan sonra tencereden alınır Yemeklik doğranmış kereviz sapları ilave edilerek biraz soldurulur ve salça ilave edilir Salça ve kereviz sapları harmanlandıktan sonra etler tencereye konur Su ve tuz ilave edilerek yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakılır Bu arada kolokasın üstü temiz bir bez ile silinip temizlenir, sonra kabuğu soyulur ve yine temiz bir bez ile silinir (Kolokas soyulduktan sonra yıkanmamalı, çünkü yıkanması pişirmeyi olumsuz etkiler, istenilen kıam sağlanamaz) Soyulup temizlendikten sonra üstten başlayarak lokma büyüklüğünde parçalara ayrılır Doğranan parçalar tencereye ilave edilerek pişmeye bırakılır Pişirildikten sonra servis tabağına alınır arzuya göre karabiber serpilerek yenir



Molehiya
Malzemeler:
1 kilo kurutulmuş molehiya, yarım kilo isteğe göre et, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 adet iri domates, 1 kilo su, 1 bas ırı kuru sogan, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Önce kurutulmuş molehiyalar sıcak suda ıslatılır,suyunun süzülmesi için süzgece konulur Daha sonra bir tencereye ince kıyılmıs sogan konur ve pembeleşinceye kadar pişirilir daha sonra ısteğe göre hazırlanan et eklenir Etler ve soğanlar pişince salça ilave edilir Hepsi biraz kavrulunca molehiyalar eklenır Tuz, karabıber ilave edılıp suyu eklenir YaklaŞık olarak 1 saat 15 dk piştikten sonra yemek hazır olur Çukur tabaklarda servıse edilir Pişirene afiyetler olsun

Alıntı Yaparak Cevapla

Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuzey Kıbrıs Mutfağı Ve Yemekleri







KIBRIS ROSTOSU (Kıbrıs) (4 kişi için)

Malzemeler :

* 800 gram süt danası,

* 50 gram sadeyağ,

* 1 bardak üzüm sirkesi,

* birkaç baş karanfil,

* birkaç parça dövülmemiş tarçın,

* üç – dört diş sarımsak, 1 baş soğan,

* 1/2 bardak zeytinyağı,

* yeteri kadar tuz ve karabiber
Yapılışı :

Süt danasının but tarafından bir parça alın Bunun türlü yerlerini ince ve sivri bir bıçakla delerek bu deliklere tarçın, karanfil ve sarmısak parçalarını yerleştirin Eti bir güvece yerleştirin ve üstüne, sirke döktükten sonra eti vakit vakit çevirerek bu salamurada bir gün dinlendirin Bir tencereye rendelenmiş soğanı, sadeyağı ve yarım bardak zaytinyağını koyup kabı ateşe oturtun Soğanları iyice ölünceye kadar karıştırarak kavurun Soğanlar iyice pembeleşince bir gün salamurada dinlendirilmiş eti iyice süzdükten sonra tencerenin içine koyun Tuzlayıp biberledikten sonra her yanını iyice pembeleşinceye kadar kavurun

Etin her yanı iyice kızarınca tencerenin ağzını bir yağ kâğıdıyle örtüp kâğıdın üstüne tencerenin kapağını kapatın ve eti vakit vakit çevirerek birbuçuk saat hafif ateşte pişirin

Et iyice pişince (Bunu anlamak için çatalı ete batırını Kolaylıkla batarsa pişmiş demektir) bunu servis tabağına alın Dilim dilim kestikten sonra salçasını üstüne dökün Servis tabağının çevresini de püre patatesle veya sote edilmiş bezelyeyle süsledikten sonra servis yapın



ZEYTİNLİ EKMEK
Malzemeler :

* 3 su bardağı un,

* 3 yumurta,

* 3/4 su bardağı sıvı yağ,

* 1′er su bardağı süt ve zeytin,

* kabartma tozu,

* taze nane,

* tuz

Yapılışı :

Yumurtaları çırpın Sırasıyla yağı, tuzu, sütü, unu ve kabartma tozu çırparak üzerine ekleyin Çekirdekleri çıkarılıp, küçük küçük doğranmış zeytinleri, naneyi ilave edin Yaptığınız hamuru kek kalıbına döküp 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.