Haiti Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haiti Yemekleri - Dünya MutfağıHaiti Yemekleri - Dünya Mutfağı SOM BALIĞI (HAİTİ) Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
Yapımı: Som balığını üç saat suda ıslattıktan sonra derisini soyup etini diderek küçük parçalara bölmeli Pırasaları ayıklayıp küçük parçalara doğramalı ve ufalanmış som balığıyla birlikte havanda ezmeli Buna 1/2 bardak soğuk su katın Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış domatesle yeteri kadar tuz ve biberini de kattıktan sonra karışımı krema haline gelinceye kadar dövmeye devam etmeli Sonra bu karışımı porselen bir kâseye veya cam kadehlere bölerek buz dolabına kaldırmalı Donuncaya kadar buzdolabında kalacak bu ezmeyi bir ordövr olarak servis yapmalı |
Haiti Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haiti Yemekleri - Dünya MutfağıPUNCH BUCANİERE (HAİTİ) Kullanılacak malzeme (4 kişi için)
Yapımı Shaker'e önce toz şekeriyle su konur Şeker eriyince buna üzüm suyu, limon suyu ve kıyılmış buz konur, iyice çalkalanır Bu sırada dört bardağa birer parça buz konur Bardakların ağızlarına da yarıya kadar kesilmiş limon dilimleri yerleştirilir İçeceğin çalkalanması tamamlanınca hemen bardaklara boşaltılır ve vakit geçirmeksizin servis yapılır |
Haiti Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haiti Yemekleri - Dünya MutfağıHAİTİ TÜRLÜSÜ Kullanılacak malzeme (4 kişi için)
Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini çıkardıktan ve ince tüylerini gidermek için tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı Derince bir tencereye temizlenmiş bir sap kerevizle üstü kazındıktan sonra dilimlenmiş havucu koymalı Kabuğu soyulmuş soğanı da tüm olarak attıktan sonra tuzlu su koyup kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı Tenceredeki su ılıyınca pilici içine atmalı ve iyice pişinceye kadar pilici kapalı tencerede haşlamalı Piliç haşlanınca tencereden süzerek çıkarmalı, kemiklerini ayıklayıp etini ince dilimlere doğramalı 3/4 litre su (tavuk suyu olursa daha iyi olur), kaya tuzu ve mısır unuyla oldukça katı bir kaçamak hazırlamalı Kaçamak pişince bunu hamur yoğur ma mermerinin üstüne boşaltıp yaymalı ve böylece soğumaya bırakmalı Kaçamak iyice soğuyunca bunu birer santim genişliğinde ince dilimlere doğramalı Kalan havucun üstünü kazıdıktan sonra soğanla birlikte rendelemeli Buna kıyarcasına ince doğranmış bir sap kerevizle fesleğeni katmalı ve hepsini toprak bir tencereye yani güvece boşaltmalı Üzerlerine margarin yağının yarısıyle dört kaşık zeytinyağını dökmeli ince doğranmış sarımsağı da kattıktan sonra güveci kuvvetli bir ateşe oturtmalı Tahta bir kaşıkla karıştırarak sebzeleri kavurmalı Bunlar tamamlyle diriliklerini kaybedince kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesi katmalı Ateşin ısısını iyice azalttıktan sonra tuzlayıp biberlemeli ve vakit vakit karıştırarak bu salçayı koyulaşıncaya kadar pişirmeli Bülbül yuvalarını kaynar tuzlu suya atınca birkaç defa karıştırıp dağılmalarını yani uzun makarna haline gelmelerini temin etmeli Sonra normal bir makarna pişirir gibi haşlamalı Bülbül yuvaları haşlanınca suyunu süzüp kalan margarin yağıyle harmanlamalı Derin bir pyrex kayık tabağın dibine domates salçasından bir parça koymalı Bunun üstüne bir tabaka dilimlenmiş kaçamak yaymalı Onun üstüne de sırayla birer tabaka parçalanmış piliç, bülbül yuvası tipinden makarna yaymalı Makarnadan sonra tekrar domates salçasından başlayarak eldeki malzemeden birer kat yerleştirmeli Böylece en üste domates salçasını yaymalı Pyrex kabın kapağını örtmeli ve bunu 180 dereceye göre kızdırılmış bir fırına koyup orada 16 - 20 dakika tutmalı Bu süre sonunda pyrex kabı fırından çıkarmalı, kapağını açmalı ve sofraya götürüp servis yapmalı |
Haiti Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haiti Yemekleri - Dünya MutfağıMOA MOANA (TON BALIĞI - HAİTİ) Kullanılacak malzeme (6 kişi İçin)
Yapımı: Balığı alırken, dilim dilim kestirmeli Limonun kabuğunu (sadece sarısını) rendelemeli Balıkları bol akar suda yıkadıktan sonra kurulayıp tuzlamalı Bir tencereye margarin yağını koyup ateşe oturtmalı Yağ kızdıktan sonra rendelenmiş soğanı katıp kavurmalı Soğanlar pembeleşince balıkları tencereye koyup her taraflarını kızartmalı Yeteri kadar karabiberi zencefili, cevz-i bevvayı ve 1 bardak suyu kattıktan sonra kapağını kapatıp hafif ateşte yarım saat pişirmeli Sonra limonların suyuyla rendelenmiş limon kabuğunu katıp iyice karıştırın Beri yanda porselen bir kâsenin içinde yumurtaları iyice çırpmalı Buna unu, bir fincan ılık suda eritilmiş olan safranı, yıkanmış ve kıyılmış maydanozu katıp iyice karıştırmalı Kepçe veya kaşık yardımıyla balığın suyunu alıp karışıma katıp karıştırmaya devam etmeli Terbiye, gereği kadar ısınınca bunu balığın üstüne dökmeli ve beş dakika daha ateşte tuttuktan sonra tencereyi İndirmeli Balığı servis tabağına boşaltarak haşlanmış patatesle birlikte servis yapmalı |
Haiti Yemekleri - Dünya Mutfağı |
10-11-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Haiti Yemekleri - Dünya MutfağıHAİTİ USULÜ PİLAV Kullanılacak Malzemeler
Hazırlanma Şekli Pastırmaları ufak ufak doğrayın Mantarları yıkayın Bir cm kalınlığında doğrayın Soğanları rendeleyın Bir kaşık tereyağında soğanları kavurun Sarımsakları bütün atın Pastırmaları ve mantarları ekleyin Mantar suyunu çekene kadar kaynatın Suyunu çekince bir çay bardağı su koyun 5 dakika daha kaynatın (Sarımsakları pişince çıkarın) Pirinçleri yıkayın On dakika kaynar suda bırakın Tereyağında 5-7 dakika kavurun Üç bardak et suyunu ekleyin Pilav suyunu çekene kadar pişirin Servis tabağına pilavı üzerine de karışımı koyun |
|