![]() |
Sakatat Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakatat YemekleriSakatat Yemekleri Sakatat kasaplık hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen isimdir ![]() ![]() Arnavut Ciğeri Malzemeler: 1 Koyun Karaciğeri ½ Bardak Un 1 Bardak Sıvı Yağ 1 ![]() 2 Soğan 1 Demet Maydanoz Tuz Hazırlanışı: Ciğerin zarını soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavadaki yağın üçte birine kırmızı biberi serpin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciğerin zarını soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana Böbreği Cin Sote Tarifi Malzemeler: (4-6 Kişilik) 30 gr Tereyağı (2 çorba kaşığı) 3 Dana Böbreği (yağları temizlenip yıkanmış) 1/4 Su Bardağı Cin 1 1/2 Su Bardağı Dömi-Glas Sos Hazırlanışı: Böbreklerin önceden hazırlanabildiği cin sote dana böbreği, yanında karışık salata ve patates sote ile servis edilebilir ![]() Büyük bir tavada tereyağı eritiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrekleri bir tahtaya koyup, keskin bir bıçakla 1-1,5 cm'lik dilimler halinde kesiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrekleri sosuyla birlikte ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp hemen servis ediniz ![]() Böbreklerin önceden hazırlanabildiği cin sote dana böbreği, yanında karışık salata ve patates sote ile servis edilebilir ![]() ![]() Dil Salatası Tarifi Malzemeler: (4 Kişilik) Salata: 250 gr Küçük Taze Fasulye (kılçıkları ayıklanıp haşlanmış) 750 gr Haşlanmış Dil (1,5 cm'lik küpler halinde kesilmiş) 125 gr Küçük Mantar (temizlenip dilimlenmiş) 6 Küçük Kırmızı Turp (ayıklanıp ince dilimlenmiş) 2 Taze Soğan (ince kıyılmış) Sosu: 250 gr Acı Krema (1 su bardağı) 1 Çorba Kaşığı Limon Suyu 2 Tatlı Kaşığı Sirke 1 Çorba Kaşığı Dereotu (ince kıyılmış) 1 Çay Kaşığı Tuz 1 Çay Kaşığı Karabiber Hazırlanışı: Bu serinletici salatayı haşlanmış taze patates yada taze ekmek ve tereyağla hafif bir öğle yada akşam yemeği olarak servis edebilirsiniz ![]() Keskin bir bıçakla, taze fasulyeleri kabaca doğrayıp, büyük bir salata kasesine koyunuz ![]() ![]() Küçük bir kasede sos malzemesini tahta kaşıkla iyice karıştırınız ![]() ![]() Salatayı buzdolabında 1 saat soğuttuktan sonra servis ediniz ![]() Bu serinletici salatayı haşlanmış taze patates yada taze ekmek ve tereyağla hafif bir öğle yada akşam yemeği olarak servis edebilirsiniz ![]() ![]() Kuzu Böbreği Pilavlı Tarifi Malzemeler: (4 Kişilik) 12 Kuzu Böbreği (temizlenip, ikiye bölünmüş) 30 gr (2 çorba kaşığı) Tereyağı 2 Çorba Kaşığı Rafine Yağ 1 Büyük Soğan (ince doğranmış) 1 Orta Boy Yeşil Dolmalık Biber (beyaz kısmı ve çekirdekleri çıkarılıp doğranmış) 2 Diş Sarmısak (dövülmüş) 350 gr Domates (kabukları soyulmuş) 1 Su Bardağı Kırmızı Şarap 1/2 Çorba Kaşığı Şeker 2 Tatlı Kaşığı Limon Suyu 1 Çorba Kaşığı Ketçap 1 Çay Kaşığı Acı Kırmızıbiber 4 Su Bardağı Pişmiş, Sıcak Pilav Hazırlanışı: Özellikle sakatat sevenlerin beğeneceği pilavlı kuzu böbreğini, yeşil salata ile servis edebilirsiniz ![]() Büyük, derin bir tavada, tereyağ ve rafine yağı orta ateşte eritiniz ![]() Yağ kızınca soğan, dolmalık biber ve sarmısağı koyup 5-6 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar pişiriniz ![]() Böbrekleri ekleyip, arasıra karıştırarak 4 dakika pişiriniz ![]() ![]() Ateşin altını kısıp, tavanın üstünü örterek, 20 dakika daha pişiriniz ![]() ![]() ![]() Özellikle sakatat sevenlerin beğeneceği pilavlı kuzu böbreğini, yeşil salata ile servis edebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Tarabya usulü dana ciğeri Tarifi Malzemeler: 1’er adet dolmalık biber (kırmızı, yeşil, sarı) 1 adet kuru soğan 2 adet yeşil soğan 1 adet domates 150 gr dana ciğeri 1 er çay kaşığı tuz,karabiber,pul biber Hazırlanışı: Kuru soğan kızgın yağda sotelendikten sonra yaprak ciğer ilave edilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sakatat Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakatat Yemekleri![]() Böbrek Dolması Tarifi Malzemeler: (4 Kişilik) 12 Kuzu Böbreği (yağları temizlenmiş) 120 gr (8 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı Margarin 4 Çorba Kaşığı Taze Ekmek İçi 1 Tatlı Kaşığı Hardal 2 Tatlı Kaşığı Ketçap 1 Diş Sarmısak (dövülmüş) 1 Çay Kaşığı Tuz 1 Kahve Kaşığı Karabiber 200 gr (1 su bardağı) Kaynar Et Suyu 50 gr (1/4 su bardağı) Acı Krema 1 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası (bir tatlı kaşığı suda eritilmiş) Hazırlanışı: Böbrek dolması oldukça değişik bir yemektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üstlerine kaynar et suyunu dökerek, alüminyum kağıtla örtünüz ![]() ![]() Tepsiyi fırından alıp, alüminyum kağıdı çıkardıktan sonra, delikli kepçeyle böbrekleri ısıtılmış servis tabağına alarak, sosu yapıncaya kadar sıcak bir yerde bekletiniz ![]() Tepside kalan suyu küçük bir tencereye boşaltıp kremayı katarak hafif ateşte 5 dakika pişiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrek dolması oldukça değişik bir yemektir ![]() ![]() ![]() Beyin Tava Tarifi Malzemeler: (4 Kişilik) 4 Kuzu Beyni (haşlanmış) 3 Yumurta 3 Çorba Kaşığı Rendelenmiş Kaşar yada Gravyer Peyniri 1/2 Su Bardağı Un 3/4 Su Bardağı Rafine Yağ 1 Kahve Kaşığı Tuz 1/2 Kahve Kaşığı Karabiber Hazırlanışı: Rendelenmiş kaşar yada gravyer peyniriyle hazırlanan beyin tava, meze olduğu gibi değişik bir giriş yemeği olarak da servis edilebilir ![]() Haşlanmış beyinlerin her birini 4'er parça halinde kesiniz ![]() ![]() Orta boy bir kapta yumurtaları iyice çırpınız ![]() ![]() ![]() Rendelenmiş kaşar yada gravyer peyniriyle hazırlanan beyin tava, meze olduğu gibi değişik bir giriş yemeği olarak da servis edilebilir ![]() ![]() Mantarlı Dana Böbreği Tarifi Malzemeler: 1 kg böbrek 200 gr mantar 1 orta boy soğan 4 çorba kaşığı tereyağı Yeteri kadar tuz, karabiber 1-2 adet defne yaprağı Yarım demet maydanoz 1 tutam dereotu Hazırlanışı: İri kuşbaşı olarak doğranmış böbreği yıkayıp kurulayın ![]() ![]() ![]() ![]() İçerisine bütün mantarları ilave edin ![]() ![]() ![]() ![]() İri kuşbaşı olarak doğranmış böbreği yıkayıp kurulayın ![]() ![]() ![]() ![]() Ciğer Beyaz Şaraplı Tarifi Malzemeler: (4 Kişilik) 750 gr Dana Ciğeri (ince dilimlenmiş) 1 Tatlı Kaşığı Tuz 1 Çay Kaşığı Karabiber 2 Çorba Kaşığı Un 60 gr Tereyağı (4 çorba kaşığı) 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 2 Arpacık Soğanı (kıyılımış) 1 Diş Sarmısak (dövülmüş) 200 gr Kırmızı Şarap (1 su bardağı) Hazırlanışı: Çabuk ve kolay hazırlanan beyaz şaraplı ciğer, tereyağlı şehriye ve bezelye ile servis edilebilir ![]() Ciğer dilimlerini tuz ve biberle ovunuz ve her iki yüzlerini unlayarak bir kenara koyunuz ![]() Büyük bir tavada tereyağ ve zeytinyağı eritip, köpükleri kaybolunca arpacık soğanı ve sarmısağı ekleyerek 3-4 dakika, soğanlar yumuşayana kadar sote ediniz ![]() Tavaya 4-5 ciğer dilimi koyup her iki yüzlerini 2-3'er dakika kizartınız ![]() ![]() ![]() ![]() Tavayı ateşten alınız ![]() ![]() Çabuk ve kolay hazırlanan beyaz şaraplı ciğer, tereyağlı şehriye ve bezelye ile servis edilebilir ![]() ![]() Böbrek ve Ciğer Şiş Tarifi Malzemeler: (4 Kişilik) 500 gr Dana Böbreği (yağları temizlenmiş ve kuşbaşı doğranmış) 500 gr Kuzu Ciğeri (kuşbaşı doğranmış) 4 Çorba Kaşığı Rafine Yağ 6 Çorba Kaşığı Kırmızı Şarap 1 Tatlı Kaşığı Kekik 1 Çay Kaşığı Tuz Kahve Kaşığının Ucuyla Karabiber Hazırlanışı: Hazırlanması kolay olan böbrek ve ciğer şişi, öğle ve akşam yemeklerinde servis edebilirsiniz ![]() Büyük bir çukur tabakta rafine yağı, kırmızı şarabı, kekiği, tuzu ve biberi karıştırıp, böbrek ve ciğerleri oda sıcaklığında 4 saat bu karışımın içinde bekletiniz ![]() Izgaranızı yüksek sıcaklıkta kızdırınız ![]() Kuşbaşı ciğer ve böbrekleri bir ciğer bir böbrek sırasıyla şişlere geçirip, her tarafını 4'er dakika kızartınız ![]() ![]() Hazırlanması kolay olan böbrek ve ciğer şişi, öğle ve akşam yemeklerinde servis edebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sakatat Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakatat YemekleriGömlekli Ciğer Izgarası Malzemeler 1 adet koyun karaciğeri 2 adet ince taraflarından kuzu gömleği 1 çorba kaşığı kekik 1 baş soğan Tuz ve karabiber Tarifi 1 -İnce zarları özenle soyulmuş 1 adet koyun ciğerini yarım parmak inceliğinde meyilli olarak dilimlere kestikten ya da ciğerciye kestirdikten sonra, ciğerleri yıkamalı, kurulamalı, sonra bunlara; 1 baş soğan suyu, 1 çorba kaşığı kekik, 1 kahve kaçığı karabiber ile tatlı kaşığı da tuz ilâve ederek, hepsini iyice bir kanştırmalı ve iki saat kadar bir tarafa bırakmalıdır ![]() 2 -İki saat sonra ciğer dilimlerini alarak, bunları ince taraflarından olmak üzere, ancak ciğer dilimlerini sarabilecek küçüklükte parçalara kesilmiş ve ılık suya sokup çıkarmak suretiyle yumuşatılmış küçük kuzu gömleklerine, bütün ciğerleri teker teker olmak üzere sarmalıdır ![]() ![]() ![]() 3 -Sonra, gömleklere sarmış olduğumuz bu ciğerleri, pek harlıca olmayan kömür ateşinin üç dört parmak yüksekliğinde bir yerine oturtulmuş tel ızgaraya yerleştirerek, ciğerlerin bir tarafları iyice pembeleş-tikten sonra diğer taraflarını çevirmek suretiyle ciğerleri pişirmeli ve tabağa alarak sofraya servis yapmalıdır ![]() Beyin Haşlaması Malzemeler 6 koyun beyni 200 gram domates (2 büyük) 6 bardak et suyu 400 gram sarı patates (3 büyük) 100 gram soğan (2 çok küçük) 200 gram havuç (3 küçük) 1/2 demet maydanoz 100 gram iç bezelye Tuz Tarifi 1 Bir tencereye; 6 bardak et ya da tavuk suyu, 1 çorba kaşığı tuz, 100 gram iç bezelye, kazınmış, ortalarından ikiye bölünmüş ve yarımşar parmak uzunluğunda parçalara doğranmiş 3 küçükçe havuç ile soyulmuş, dörde bölünmüş 2 çok küçük de soğan koyduktan sonra, tencerenin kapağı kapatılmış olarak ateşe oturtmalı ve kaynamaya bırakmalıdır ![]() ![]() 2 Kaynayınca, bunlara; soyulmuş, dört yâ da sekize bölünmüş 3 büyük sarı patates, yine soyulmuş ve dörde bölünmüş 2 küçük domates ile, akmakta olan bir musluk altına tutmak suretiyle ince zarları ayıklanmış 6 adet de koyun beyni ilâve ederek, tencerenin kapağını kapatmalı ve sebzeler iyice pişmiş bir hal alıncaya kadar bunları orta kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 30 dakika haşlamalı ve tencereyi ateşten alarak, üstüne kıyılmış yarım demet maydanoz ilâve ettikten sonra, haşlamayı kâseye almalı ve yanında dilimlere kesilmiş limon olduğu halde servis yapmalıdır ![]() Tandır Kuzubaşı Malzeme 1 tandır kuzubaşı (beyinli), 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı pul biber, tuz Yapılışı Dışarıdan hazır pişmiş olarak alacağınız tandır baş eğer ayıklanmamış ise ayıklayın ![]() ![]() Etleri ısıya dayanıklı bir cam sahana yerleştirin ![]() ![]() ![]() Tandır baş çok yağlı olduğundan hemen donar ![]() Soğanlı Ciğer Tava 4 kişilik Malzemesi 1 kg kuşbaşı kuzu ciğeri 2 iri soğan 6 çorba kaşığı sıvıyağ 3-4 diş sarımsak 1 su bardağı un 4-5 dal maydanoz Tuz Karabiber Kekik Tarifi Ciğerleri yıkayıp iyice süzün ![]() ![]() ![]() Tavada 5 kaşık sıvıyağı kızdırın ![]() ![]() ![]() ![]() Soğanları yarım halkalar halinde doğrayın ![]() Sarımsakları soyup ince ince dilimleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak 5 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() Dalak Dolması MALZEMELER: 4 adet dalak 4 orta boy soğan 2 Yemek kaşığı pirinç 1 tatlı kasığı karabiber 1 tatlı kaşığı fıstık 1 tatlı kaşığı kuş üzümü 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı yenibahar 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı kaşığı nane 3 Yemek kaşığı un 1 yumurta HAZIRLANIŞI: Dalaklar kalın tarafından bıçakla yarılır içi kaşıkla boşaltılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sakatat Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakatat Yemekleri![]() Paça Haşlaması Malzemeler: 12 Tane keçi veya koyun paçası Yarım çorba kaşığı limon 12 Bardak su tuz ![]() Yarım çorba kaşığı zeytinyağı Yapılışı Paçaların üstlerini kazıyıp çatallarının aralarındaki kıl keçelerini keserek çıkarın ![]() ![]() ![]() Etler kaynayınca üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçeyle alıp tencerenin kapağını kapatın ![]() ![]() Paçalar pişince bunları tencereden çıkarın ve parçalamadan içlerindeki kemikleri alın, suyu ile birlikte paçaları kâseye koyarak yanında limonla birlikte servis yapın ![]() ![]() Yürek Kebabı Malzemeler: 5 Kuzu yüreği 2 Kaşık zeytinyağı 1 Soğan 1 Tutam kırmızı biber, karabiber 1 Kaşık salça Tarçın ve toz şeker Tarifi: Kuzu yüreklerinin sinirlerini temizledikten sonra kuşbaşı doğrayın ![]() Tuzladıktan sonra içinde soğan, salça, zeytinyağı, biraz kırmızı biber, karabiber, tarçın, ve pek az toz şeker bulunan karışımda bir gece dinlendirin ![]() Ertesi gün şişlere dizerek kızartın ![]() ![]() Yaprak Ciğer Kızartması İçindekiler: 1 paket Banvit Hindi Ciğer (yıkanmış, süzülmüş, yaprak kesilmiş) 120 gr un 1 çay kaşığı toz kişniş 1 çay kaşığı toz kimyon 1 çay kaşığı kakule tohumu (dövülmüş) 1 çay kaşığı pul kırmızıbiber 1 çay kaşığı muskat 90 ml zeytinyağı 1 adet orta boy kırmızı soğan (ince yarım halka doğranmış) 10 sap maydanoz (ince kıyılmış) Tuz, tane karabiber (arzu edilen miktarda, dövülmüş) Un, tuz, karabiber ve diğer bütün baharatları iyice karıştırın ![]() Süzülmüş ciğerlere kağıt havlu ile hafifçe bastırarak fazla sularını alın ve bir tepsiye koyun ![]() ![]() Zeytinyağını iyice kızdırın ![]() ![]() ![]() Kırmızı soğan ve maydanozu harmanlayın ![]() Ciğerleri, maydanozlu kırmızı soğan ve kızartılmış sarmısaklı ekmek dilimleri ile birlikte sıcak servis yapın ![]() ![]() Fırında Tavuk Ciğeri Malzemeler 1 kg tavuk ciğeri 1 büyük soğan (rendelenmiş) 1 diş sarımsak (ezilmiş) 1 tatlı kaşığı kimyon 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber Bir fiske tuz Bir fiske kekik 1/2 çay bardağı sıvıyağ Yapılışı Ciğerleri istediğiniz büyüklükte doğrayıp bütün malzemeleri iyice karıştırın ![]() ![]() Daha sonra fırının ızgara teline ciğerleri dizip önceden ısıtılmış 250 derece fırında kızarana dek pişirin ![]() Fırın tepsisi içine koymayın, salınan su ile ciğerler yumuşuyor ![]() Telde pişirdiğiniz zaman da mutlaka fırının alt raflarına bir tepsi koyun ki fırının içi rezil olmasın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sakatat Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakatat Yemekleri![]() Bumbar Fırında MALZEMELER 1 Koyun Barsağı (600 gr, delik olmayan) 2 Akciğer (çok ince kıyılmış) 2 İri Soğan (rendelenmiş) 200 gr (1 su bardağı) Pirinç (ayıklanıp yıkanmış) 1/4 Su Bardağı Su 1/4 Su Bardağı Et Suyu 1 Çay Kaşığı Tuz 1 Kahve Kaşığı Karabiber Bulunduğunuz Bölüm : Yemek Tarifleri // Sakatat Yemekleri // Bumbar Fırında Bumbar Fırında MALZEMELER 1 Koyun Barsağı (600 gr, delik olmayan) 2 Akciğer (çok ince kıyılmış) 2 İri Soğan (rendelenmiş) 200 gr (1 su bardağı) Pirinç (ayıklanıp yıkanmış) 1/4 Su Bardağı Su 1/4 Su Bardağı Et Suyu 1 Çay Kaşığı Tuz 1 Kahve Kaşığı Karabiber Tarif Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180 C) ısıtınız ![]() ![]() Et suyu dışında kalan malzemeyi birkaç kez ;harmanladıktan sonra, barsağın bir ucunu iple bağlayıp, öteki ucundan bir huni yardımı ile doldurunuz ![]() ![]() ![]() Sucuk MALZEMELER 5 kilo dana kıyması, döşle karışık 20 gr kırmızı toz biber 10 gr yenibahar 20 gr karabiber 80 gr tuzla dövülmüş sarmısak 100 gr tuz 5 m koyun barsağı (Mısır Çarşısından temin edilebilir) Sucuk tarifi Malzeme iyice yoğurulur, birkaç saat serin bir yerde bekletilir ![]() sucuk doldurma makinesiyle içinde hava kalmayacak şekilde istenen büyüklükte doldurulur, sicimle bağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzu Başı Fırında MALZEMELER 2 Kuzu Başı (temizlenip üstten hafifçe kırılmış) 1 Litre (5 su bardağı) Su l Tatlı Kaşığı Tuz 75 gr (5 çorba kaşığı) Tereyağı (eritilmiş) 2 Çorba Kaşığı Kekik Kuzu Başı Fırında tarifi Özellikle sakatat sevenlerin hoşlanacağı fırında kuzu başı, ucuz ve doyurucu bir giriş yemeği olarak servis edilebilir ![]() Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (200 C) getirip ısıtınız ![]() ![]() ![]() ![]() Tencereyi ateşten alıp, içindeki sudan 2 1/2 su bardağı ayırarak kalan suyu dökünüz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kesme tahtası üstünde satırla her başı iki eşit parçaya bölüp, üstüne kekiği serperek, ısıtılmış bir servis tabağında, yeşil salata yaprakları üstünde servis ediniz ![]() Kuzu Böbreği Alevli MALZEMELER 12 Kuzu Böbreği (temizlenip ortadan ikiye bölünerek hazırianmış) 30 gr (2 çorba kaşığı) Tereyağı 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 1 Orta Boy Soğan (ince doğranmış) 1 Çorba Kaşığı Hardal 1 Çorba Kaşığı Un 1 Çay Kaşığı Tuz 1 Kahve Kaşığı Karabiber 1/4 Su Bardağı Kırmızı Şarap 1 Çorba Kaşığı Limon Suyu 1/4 Su Bardağı Konyak 125 gr (1/2 su bardağı) Krema 1 Çorba Kaşığı Taze Soğan (ince kıyılmış) Kuzu Böbreği Alevli tarifi Oldukça kolay ve güzel bir yemek olan alevli kuzu böbreklerini haşlanmış patates ve taze fasulye ile servis edebilirsiniz ![]() Büyük bir tavada, tereyağ ve zeytinyağı orta ateşte eritiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ateşin altını kısarak, kırmızı şarap ve limon suyunu ekleyip sürekli karıştırarak, 5-6 dakika daha pişiriniz ![]() Bu arada, bir tavada, konyağı hafif ateşte, iyice sıcak oluncaya ![]() ![]() ![]() ![]() Kremayı katıp iyice karıştırıp 1-2 dakika daha pişiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrek Tereyağlı MALZEMELER 12 Kuzu Böbreği (yağları temizlenip 1 cm eninde dilimlenmiş) 30 gr Tereyağı (2 çorba kaşığı) 2 Çorba Kaşığı Beyaz Şarap 1 Çorba Kaşığı Limon Suyu 1 Çay Kaşığı Acı Hardal 1 Kahve Kaşığı Karabiber 1 Kahve Kaşığı Şeker Böbrek Tereyağlı tarifi Tereyağlı böbreğin pişme süresi çok kısa olduğundan, yemek sırasında bile hazırlanabilir ![]() ![]() Büyükçe bir tavayı 3 dakika orta ateşte kızdırınız ![]() ![]() ![]() Beyaz şarap ve limon suyunu katıp hardal, karabiber ve şekeri ekleyiniz ![]() 2 dakika daha, devamlı karıştırarak pişiriniz ![]() Tavayı ateşten alıp hemen servis ediniz ![]() ![]() Beyin Tava Malzemeler 2 Dana Beyni 2 Yumurta 3 Kaşık un Yarım bardak kızartmak için zetinyağı 1 Soğan 2 Defne yağı Tuz , Karabiber 1 Avuç maydanoz yaprağı 1 Limon Beyin Tava tarifi Beyinlerin zarları az akan çeşme altında soyularak çıkarılır ![]() Sıcak suya konur ![]() ![]() ![]() Suyundan çıkarılan beyinler boyuna,6-8 parçaya dilimlenir ![]() ![]() Dilimler önce una ,sonra yumurtaya batırılıp kızgın yağda pembe olarak kızartılır ![]() ![]() Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ve limon dilimleri ile süslenir |
![]() |
![]() |
![]() |
Sakatat Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakatat Yemekleri![]() Fransız Usulü Ciğer MALZEMELER 600 gram dana ciğeri 500 gram domates 2 adet kuru soğan 2 diş sarmısak biraz un 100 gram margarin 1 yemek kaşığı domates salçası 2 yemek kaşığı sirke 1/2 çay kaşığı toz şeker 1/2 demet kıyılmış maydonoz 2-3 yaprak adaçayı Fransız Usulü Ciğer Tarifi Ciğeri ızgaralık olacak şekilde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğanı ve sarmısağı, ciğeri kızarttığınız tavaya atıp, aynı yağda kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciğer Pakistan Usulü MALZEMELER 750 gr Kuzu Ciğeri (ince dilimlenmiş) 4 Diş Sarmısak (dövülmüş) 1 Tatlı Kaşığı Tuz 1 Tatlı Kaşığı Pul Kırmızı Biber 1 Çay Kaşığı Karabiber 1 Limonun Suyu 1/4 Su Bardağı Tereyağ Ciğer Pakistan Usulü Tarifi Her ciğer dilimini uzunlamasına ikiye kesip bir kenara koyunuz ![]() Orta boy bir kaba sarmısak, tuz, pul kırmızı biber, karabiber ve limon suyunu koyup karıştırdıktan sonra, ciğerleri bu kaba koyarak 1 saat kadar bekletiniz ![]() Büyük bir tavada tereyağını orta ateşte eritip ciğer dilimlerini 4-6 dakika, sık sık çevirerek kızartınız ![]() ![]() ![]() TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI Malzemeler Yarım kg temizlenmiş kuzu işkembesi 10 su bardağı su 5-6 diş sarmısak 3 adet defne yaprağı 3 çorba kaşığı tepeleme un 2 adet yumurta İŞKEMBE ÇORBASI Temizlenmiş işkembeleri birkaç su yıkayıp, düdüklü tencereye alın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: işkembe çorbasını, sirkeyle karıştırılmış dövülmüş sarımsaklı sosla birlikte servis yapabilirsiniz ![]() ![]() Acılı İşkembe Malzemeler işkembe 3adet soğan 5diş sarımsak 1kaşık biber salçası sıvıyağ Tarif İşkembeyi kareler halinde doğrayın ve haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acılı İşkembe |
![]() |
![]() |
![]() |
Sakatat Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sakatat YemekleriNOHUTLU İŞKEMBE YAHNİSİ malzemeler ![]() 1adet dana işkembesi 2 kaşık yağ 3 baş soğan çeyrek limon yarım kilo nohut Yeteri kadar tuz ![]() yapılışı: Nohut akşamdan bol tuzlu su ile ıslanır, sabahleyin dört beş kez iyice yıkandıktan sonra bol su ile, iki soğanla ateşte iyice pişirilerek süzgece çıkarılır ![]() ![]() ![]() CİĞER SOTESİ Malzeme : 1 tane koyun veya kuzu karaciğeri 5-6 dal maydanoz 2 kahve kaşığı un 2 tane domates (orta büyüklükte) 1-2 diş sarımsak 2 tutam kekik 1 yumurta kadar yağ karabiber, tuz, Yapılışı : Ciğer yıkanıp temizlenir, kurulandıktan sonra zarı soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Izgara Kuzu Kokoreç Malzeme Hazır kokoreç, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, tuz Yapılışı Alacağınız hazır kokoreçi önce 2 cm kalınlığında halka şeklinde kesin ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuk ciğeri sote Malzemeler 250 gram tavuk ciğeri 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 sap taze soğan, 3 diş sarmısak, 2 orta boy domates, 3 sivri biber, 150 gram kültür mantarı, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı pul biber, 1/3 demet maydanoz, tuz ![]() Yapılışı Tavuk ciğerlerini 3-4 santim büyüklüğünde doğrayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Taze soğan yerine piyaz şeklinde doğranmış kuru soğan kullanabilirsiniz ![]() ![]() Torbada Tavuk Ciğeri Malzemeler: Bir buçuk çay fincanı zeytinyağı 2 çay fincanı taze soğan 1 tabak tavuk ciğeri Bir buçuk çay fincanı su Bir buçuk çay fincanı pirinç 1 çay fincanı soğan 4 çorba kaşığı dolma fıstığı 6 çorba kaşığı kayısı 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber 1 çay fincanı kıyılmış maydanoz 1 tatlı kaşığı tarçın 4 adet yumurta 2 adet yufka 8 adet maydanoz sapı 2 çorba kaşığı yoğurt Yapılışı: Yarım çay fincanı yağda ince doğranmış taze soğan ve iri doğranmış ciğerleri ağır ateşte 5 dakika pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevizli Ciğer Kavurma Malzemeler ![]() *Yarım kg dana ciğeri *1 iri adet kuru soğan *1 çay bardağı ceviz *4 çorba kaşığı sıvı yağ *1 tutam tatlı toz biber *1 tutam tuz Yapılışı ![]() Tava iyice kızdırılınca yağ konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavuk Ciğer Saç Kavurma Malzemelerimiz 2 paket ciğer 3 domates, 3biber, iki taze soğan 1 patlıcan tuz,baharat Yapılışı: ciğerlerimizi yıkayıp kuşbaşı doğruyoruz, yıkayıp bir kenarda süzülmeye bırakıyoruz bu arada saça biraz yağ koyup minik minik doğradığımız patlıcan ve biberi koyup biraz karıştırıyoruz, sonra küp doğradımız domatesleri ilave ediyoruz kavrulana kadar karıştırıyoruz en son tavuk ciğerlerini ilave ediyoruz, tuzunu baharatını katıp ciğerleri pişiriyoruz Çeltik Kebabı Malzemeler 1 kg kuzu ciğer 500 gr kuyruk yağı 3 adet domates 40 adet sivri biber Tuz Pul - karabiber Kekik Zeytinyağı Nasıl Yapılır ? Cigerlerimizi kuşbaşı şeklinde doğruyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|