Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Dualar

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dua, duası, için, ihtiyaç, okunacak

İhtiyaç İçin Okunacak Dua, İhtiyaç Duası

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

ihtiyaç için okunacak dua, ihtiyaç Duası
Hakkında ihtiyaç için okunacak dua, ihtiyaç Duası

ihtiyaç için okunacak dua, ihtiyaç Duası

Eklenti 4389

Anlamı: "Allah'ım, Sen'den gerçek imanlı zatların başarısını, ermiş ta- kıylerin amellerini, tevbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ciddiyetini, seni isteyenlerin arzusunu, takva ehlinin ibadetini, ilim erbabının irfanını isterim ki, Sen'den gereği gibi korkayım Allah'ım, Sana isyandan çekindirecek bir korku ver ki Sana itaat ile öyle amel edeyim, onunla rızana layık olayım, Sen'den korkarak içtenlikle Sana döneyim, sırf Senin sevgini kazanmak için içten öğüt vereyim Her işte Sana güvenip, Sana sığınayım, Sana hüsn'ü zan besliyeyim Nurun yaratıcısı Cenab-ı Hakk'a teşbih ederim"

Okunuşu: "Allahümme inni es'elüke tevfika ehli'l-huda, ve amale ehli'l- yakini ve münasahate ehli't-tevbeti ve azme ehli's-sabri, ve ciddc chli'l-haşyeti ve talebe ehli'r-rağbeti ve teabbude ehli'l-vera'i ve irfane ehli'l-ilmi hatta aha- fek Allahümme inni es'elüke mehafeten tahcuzüni an ma'sıyetike hatta amele bitaatıke amelen estehikku bihi rıdake ve hatta unasıhake bi't-tevbeti havfen minke ve hatta uhlisa leke'n-nasihate hubben leke ve hatta etevekkele aleyke fi'l-umuri ve hüsni zannin bike Sübhane Haliki'n-nur"

Kaynak: Nihat Hatipoğlu

Eklenmiş Resmin önizlemesi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

ihtiyac Halinde ve Olmadığımız Halde Herzaman Okumamiz Gereken Dualar

& Korku ve belalardan kurtulmak için sabah akşam üç kere okunan dua:

(Euzü bikelimâtillahittammâti min şerri mâ haleka)
Manası:
Bütün yaratıkların şerrinden Allah’ın kusursuz kelamlarına [âyetlerine yani Kur'ana] sığınırım [Zira âyetlerinde gizli açık her ilim, her ihsan, her tedbir vardır]& Nazar değene okunacak dua:
& Baş ağrısında okunacak dua

Resûlullah, Hazret-i Alî’ye buyurdu ki: “Başın ağrıyınca, elini başına koy ve Haşr sûresinin sonunu – Lev enzelnâ’dan itibaren – oku
Resûlullah’ın Haşr sûresinin bu kısmını okuduğu zaman, mübârek elini, mübârek başına koyduğu ve: “Ölüm hâriç, bu her hastalığa şifâdır” buyurduğu bildirilmiştir (Bu ayetler, ayatı hırz (76) dualarının içinde vardır)

& Kaybolan kimseye kavuşmak için dua

Ce’fer-i Huldî hazretleri buyurdu ki: Birşeyin kaybolduğu veya bir kimse ile buluşmak istediğin zaman, yâ câmi’an-nâsi li-yevmin lâ raybe fîh, innallahe lâ yuhlifül mîâd, icma’ beynî ve beyne … (71) deyip, kimle ve neyle buluşmak istiyorsa, beni onunla buluştur söyleyip, noktaların olduğu yerde onun ismini belirtir Böyle söylersem, Allahü teâlâ muhakkak seni o şey veya o kimse ile buluşturur Bunu söylediğim her zaman, duâm kabûl edildi

& Banyoya girerken şu duâ okunur:
“Allahumme innî es’eluke min’el-cenneti ve naîmihâ ve eûzu bike mine’n-nâri ve hamîmihâ “ (Allahım senden cenneti ve cennet nimetlerini istiyorum, cehennemden ve cehennemin hararetinden sana sığınıyorum)
& Banyodan çıkarken:

“Elhamdu lillâhillezi ezhebe annî’l-ezâ ve âfanî” denilir

& Fırtınada okunacak dua

Resûlullah Efendimiz şiddetli rüzgârlar eserken dizlerinin üzerine oturup “Allahümmec’alhâ rahmeten ve lâ tec’alhâ azâben, Allahümmec’alhâ riyâhan ve lâ tec’alhâ lenâ rîhan” duâsını okurdu Ya’nî Allahım! Bu rüzgârları hakkımızda rahmet kıl, azâb kılma Yâ Rabbi bunları bizim için rahmet kıl, azab ve elem kılma demektir
Bir de: “Allahümme lâ taktülnâ biğadabike ve lâ tehlüknâ biazâbike ve âfina kable zâlike” duâsını okurdu Burada da Allahım! Bizi gadabınla öldürme, azâbınla helâk etme ve bize âfiyetler ihsân et buyurulmaktadır
İbni Abbâs buyurdu: Gök gürlerken “Sübhânellezi yüsebbihurra’dü bihamdihî vel melâiketü min hıyfetihî ve hüve alâ külli şey’in kadîr” duâsını okuyan yıldırım düşmesinden korunur

& Uykuda korkanın okuyacağı duâsı

Eûzu bi-kelimâtillâhi’t-tammâti min-ğadabihi veşerri ibadihi ve min hemezâti’ş-şeyâtîni ve en yahdurûn (Allah’ın gazabından ve kullarının şerrinden, şeytanların uğramasından ve gelmesinden tüm kelimeleriyle Allah’a sığınırım)
Namaza uyanabilmek için: Uyumadan önce, İnnâateynâ (58) suresini okuyanın ve sabah namazına kalkabilmesi için Allaha sığınanın namaza kalkması kolay olur

Öfkeli halde edilecek dua

“Allahummâğfir lî zenbî ve’zheb ğâyza kalbî ve ecirnî mine’ş-şeytâni’r-racîm (Allahım, günahımı bağışla, kalbimin öfkesini gider, beni kovulmuş şeytandan uzak tut

& Dusmanin serrinden korunmak için
E’ûzü Besmele ve Kul e’ûzü sûrelerini okuyup, sonra “E’ûzü bi-kelimâtillâhittâmmati min şerri külli şeytânın ve hâmmatin ve min şerri külli aynin lâmme” (25) okumalı ve “Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’asmihî şey’ün fil’ardı velâ fissemâ ve hüvessemî’ul’alim” (16) okumalı ve yetmiş kerre “Estagfirullah min külli mâ kerihallâhül’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel-hayyel kayyûm ve etûbü” okumalı ve hepsini okurken, manâlarını düşünmelidir Estagfirullah: beni af et yâ Rabbî demekdir ve “Allahümme innî e’ûzü bike min hemezâtişşeyâtîn” (49) okumalı, sonra “Allahümme innî e’ûzü bike min azâbil-kabri ve min azâbinnâr ve min fitnetil mahyâ velmemâti ve min fitnetil Mesîhiddeccâl” (27) okumalıdır

& YATAĞA Yatarken

Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) yatağına girdiği zaman elini (sağ elini) yanağının altına kordu Sonra şöyle buyururdu: “Allahumme kıni azabeke yevme teb’asu ibadeke” “Allahım! Kullarını dirilteceği gün beni azabından koru” (İbni Mace, hd: 3877)

SIKINTI SIRASINDA OKUNACAK DUA
Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) sıkıntı ve meşakkat olduğunda şu zikri yapardı: “Halim, Kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur Ben azametli Arş’ın Rabbı olan Allah’ı tesbih(noksanlıklardan tenzih) ederim Ben yedi göğü Rabbı ve güzel Arş’ın Rabbı olan Allah’ı tesbih ederim” (Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesai, İbni Mace, hd: 3883)

(Namazdan Sonra Okunur)
Kullarını bağışlayan ve onlara cömert olan Allah’tan başka yaratıcı yoktur Büyük arşın sahibi olan Allah, bütün eksikliklerden uzaktır Hamd, alemlerin Rabbı olan Allah’adır Ya Rabbi; senin rahmetini, mağfiretinin büyüklüğünü dilerim Bütün günahlardan ve kötülüklerden beni koru Bütün iyiliklere de beni yönelt Bağışlanmamış günahımı bırakma ya Rabbi! Sıkıntılarımı gider, rızana uygun olan bütün isteklerimi kabul et Ey merhamet sahibi olan Rabbım…!

& Nazardan ve her türlü zarardan korunmak için okunan dua:

(Bismillâhillezi lâ yedurru measmihi şey ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi ul alim)

Manası:
Allah’ın yüce ismine sığınana yerde ve gökte hiç bir şey zarar veremez, O, her şeyi işitir ve bilir

& Günahları affettiren en kıymetli tesbih:

(Sübhânallahi velhamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber)
Manası:
Allah’ı hamd ve tesbih ederim Allah’tan başka ilah yoktur ve O en büyüktür

& Sabah akşam okunması gereken istiğfar:

(Allahümme ente rabbi lailahe illa ente halakteni ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve vadike mestetatü euzü bike min şerri ma sanatü ebuü leke bi-nimetike aleyye ve ebuü bi zenbi fağfirli zünubi feinnehü la yağfirüzzünübe illa ente La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez zâlimin) [Bunu sabah okuyan, akşama kadar, akşam okuyan, sabaha kadar ölürse, şehid olur]

Manası:
Allah’ım, sen benim rabbimsin, senden başka mabud yoktur, ancak sen varsın, beni yoktan yaratan sensin, ve ben senin kulunum, gücüm nispetinde sana verdiğim ahdimde ve sözümde duruyorum, işlemiş olduğum kötü şeylerin şerrinden sana sığınırım, bana olan nimetlerini ve günahlarımı da sana itiraf ederim, benim günahlarımı affet çünkü senden başka bağışlayıcı yoktur Senden başka hiç bir ilâh yoktur, seni bütün noksanlıklardan, tenzîh ederim Gerçekten ben, nefsime haksızlık edenlerdenim

& Dinde sebat edip son nefeste iman ile ölmek için:

(Allahümme, ya mukallibel kulüb, sebbit kalbi, alâ dinik)
Manası:
Ey büyük Allah’ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin Kalbimi, dininde sâbit kıl, dininden döndürme, Müslümanlıktan ayırma!

& Tecdid-i iman ve nikah duası:

(Allahümme innî ürîdü en üceddidel-îmâne ven-nikaha tecdîden bikavli la ilahe illallah Muhammedün Resulullah)
Manası:
Ya Rabbi, la ilahe illallah Muhammedün Resulullah diyerek imanımı ve nikahımı tazeliyorum

& Peygamberimizin çok okuduğu dua:

(Allahümme inni eselükes-sıhhate vel-afiyete vel-emanete ve hüsnel-hulkı verrıdae bilkaderi birahmetike ya Erhamerrahimin)
Manası:
Ya Rabbi, senden, sıhhat ve afiyet ve emanete hıyanet etmemek ve güzel ahlak ve kaderden razı olmak istiyorum Ey merhamet sahiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı için, bunları bana ver!

& Öfkelenince okunacak dua:

(Allahümmağfir li-zenbi ve ezhib gayza kalbi ve ecirni mineşşeytan)
Manası:
Ya Rabbi! Günahımı af eyle Beni kalbimdeki öfkeden ve şeytanın vesvesesinden kurtar

& Sabah ve akşam okunan iman duası:

(Allahümme inni euzü bike min en üşrike bike şey-en ve ene alemü ve estağfirü-ke li-ma la-alemü inneke ente allamül-guyub)
Manası:
Allah’ım bilerek şirk koşmaktan sana sığınırım Bilmeyerek koştumsa beni affet, sen her şeyi bilirsin

& Yemek duası:

(El-hamdü-lillahillezi eşbeana ve ervana min-gayrı-havlin minna ve la kuvveh Allahümme at’imhüm kema at’amuna Allahümmerzukna kalben takıyyen, mineşşirki beriyyen la kâfiren ve şakıyyen velhamdülillahi rabbilalemin)
Manası:
Bizim gücümüz kuvvetimiz olmadan, bizi nimetleri ile doyuran ve susuzluğumuzu gideren Allahü teâlâya hamd olsun Ya Rabbi, bize bu yemeğin hazırlanmasında emeği geçen ve bize bu nimetleri ikram edenlere sen de ikram et Ya rabbi, bizim kalbimizi şirk ve kötülüklerden koru Bizlere, dinimizin emirlerine uyan bir kalb nasip eyle

& Şükür duası:

(Allahümme mâ esbaha bi min nimetin ev bi-ehadin min halkıke, fe minke vahdeke, lâ şerike leke, fe lekel hamdü ve lekeşşükür)
Manası:
Ya Rabbi, bana ve diğer yarattıklarına verdiğin maddi ve manevi nimetlerin sabaha (akşama) kadar bizim yanımızda kalması yalnız Sendendir Senin ortağın yoktur Sana hamd ve şükrediyoruz
[Akşam okurken (Mâ esbaha) yerine (Mâ emsa) demelidir]

& Salevat:

Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed:
Manası:
Allah’ım Muhammed aleyhisselama ve Onun âline salat-ü selam olsun

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com