|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
duaları, geçen, kuranda, peygamber, zekeriya’nın |
![]() |
Hz. Zekeriya’Nın Duaları - Kur-An'da Geçen Peygamber Duaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Zekeriya’Nın Duaları - Kur-An'da Geçen Peygamber DualarıHz ![]() Hakkında Hz ![]() Hz ![]() Kuran’ın üç ayrı suresinde Hz ![]() ![]() Yaşı ilerlemiş olan Hz ![]() ![]() Kendisi çocuk sahibi olmak için oldukça yaşlı, karısı ise kısır olduğu için varisi yoktur ve Allah’a duada bulunmuştur: Hani o, Rabbine gizlice seslendiği zaman; Demişti ki: “Rabbim, şüphesiz benim kemiklerim gevşedi ve baş, yaşlılık aleviyle tutuştu; ben sana dua etmekle mutsuz olmadım ![]() Doğrusu ben, arkamdan gelecek yakınlarım adına korkuya kapıldım, benim karım da bir kısır (kadın)dır ![]() Artık bana Kendi Katından bir yardımcı armağan et ![]() Bana mirasçı olsun ![]() ![]() Rabbim, onu razı olunan kıl ![]() (Meryem Suresi, 3-6) Orada Zekeriya Rabbine dua etti: “Rabbim, bana Katından tertemiz bir soy armağan et ![]() Doğrusu Sen, duaları işitensin” dedi ![]() (Al-i İmran Suresi, 38) Zekeriya da; hani Rabbine çağrıda bulunmuştu: “Rabbim, beni yalnız başıma bırakma, Sen mirasçıların en hayırlısısın ![]() (Enbiya Suresi, 89) Ayette Hz ![]() ![]() Bu, samimiyetin en büyük göstergelerinden biridir ![]() Nitekim Allah, Kendisi’ne bu tür bir samimiyet içinde çağrıda bulunan Hz ![]() Onun duasına icabet ettik, kendisine Yahya’yı armağan ettik, eşini de doğurmaya elverişli kıldık ![]() Gerçekten onlar hayırlarda yarışırlardı, umarak ve korkarak Bize dua ederlerdi ![]() Bize derin saygı gösterirlerdi ![]() (Enbiya Suresi, 90) (Allah buyurdu “Ey Zekeriya, şüphesiz Biz seni, adı Yahya olan bir çocukla müjdelemekteyiz; Biz bundan önce ona hiçbir adaş kılmamışız ![]() (Meryem Suresi, 7) O mihrapta namaz kılarken, melekler ona seslendi: “Allah, sana Yahya’yı müjdeler ![]() O, Allah’tan olan bir kelimeyi (İsa’yı) doğrulayan, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamberdir ![]() (Al-i İmran Suresi, 39) Ayetlerin devamında bildirildiğine göre, Hz ![]() ![]() Kendisine müjdeyi ileten melek ise O’na Allah’ın kudretini hatırlatır: Dedi ki: “Rabbim, karım kısır (bir kadın) iken, benim nasıl oğlum olabilir? Ben de yaşlılığın son basamağındayım ![]() (Ona gelen melek “İşte böyle” dedi ![]() “Rabbin dedi ki: - Bu Benim için kolaydır, daha önce sen hiçbir şey değil iken, seni yaratmıştım ![]() (Meryem Suresi, 8-9) Önceki bölümlerde Allah’ın samimi kullarının dualarına onlar için en hayırlı olacak şekilde icabet ettiğini belirtmiştik ![]() Ve Allah’ın içten çağrıda bulunan inananların tek dostu ve yardımcısı olduğunu da bildirmiştik ![]() Allah, çocuk sahibi olması imkansız gibi görünen Hz ![]() |
![]() |
![]() |
|