Bir Demet Dua... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Demet Dua...Bir demet dua ![]() ![]() ![]() Hakkında Bir demet dua ![]() ![]() ![]() Bir demet dua ![]() ![]() ![]() Dua ve ibadet aşkı, devamlı ibadet eden bir insanda zamanla ibadetin fıtratın bir yanı haline gelmesinden dolayı oluşabileceği gibi Cenab-ı Hakk'ın bilemediğimiz bir sırla ibadet ü taate iştiyak (arzu) uyarması şeklinde de olabilir Her iki durumda da bu iştiyak Allah'ın bir lütfudur İbadet etmek bir lütuf; ibadete karşı içte hissedilen arzu ve alaka da o lütfun üzerine ayrı bir lütuftur Cenab-ı Allah, bazen bir kula bu duyguyu lütfeder; o da ibabetleri tabii ihtiyaçları, âdetleri gibi görür Bu, o insanın iyi ve güzel hallerinin iştiyaka dönüşmesi demektir Bu iştiyakla, "ne kadar yapsam az" der Mesela; günde bin tane salât u selam okur da sonunda der ki: "Ya Resûlallah, Senin kadr u kıymetine göre salât ü selam okuyamadım " Yaptığı ile iktifa eden -mü'mindir, inanıyordur, ibadet ü taatındadır ama- bu ölçüde mazhariyete ulaşamamış demektir Yani günde bin rekât namaz kılsa "Hayır, katiyen ben Rabb'ime karşı borcumu ödeyemedim" demek![]() ![]() "O'na karşı şükran borcumu eda edemedim " mülahazası mevhibe üstü bir mevhibedir İmanın kalbde sebat bulması çok önemli olduğu için ben dua ederken mütemadiyen (sürekli olarak) "Allahümme yâ Mukallibel Kulûb, sebbit kulûbenâ alâ dînik-Ey kalbleri evirip çeviren Allah'ım! Kalblerimizi dininde sabitleyip perçinle " diyorum Başka bir dua da "Allahümme ya Musarrifel Kulûb, sarrif kulûbenâ ila tâatik- Ey kalbleri evirip çeviren, kalblerimizi ibadet ü taat sevdasına çevir!" diyorum Buna ilaveler yapabilirsiniz: "İla mâ tuhibbü ve terdâ Lâsiyyema ilel ihlâs-Kalblerimizi sevip razı olduğun işlere, hususiyle de ihlâsa yönelt " diyebilirsiniz "İlel imanil kâmil vel yakînil etem-kamil iman ve mükemmel yakîne yönelt " diyebilirsiniz "İlel hilmi vel enât-yumuşak huyluluk ve düşünerek, temkinli davranmaya yönelt " diyebilirsiniz Bunlar istenir Allah'tan Fiille de ısrar edilirse Cenab-ı Hak her şeye rağmen, cismaniyete ve bedene rağmen ibadete aşk u iştiyak verir O hale gelir ki insan, santim eksik yapsa çok ızdırap duyar ve yaptığı her şeyi az görür, küçük görür Evet, elinden geldiğince O'na karşı kulluğunu ifade edeceksin ama sonunda "diyemedim" diyeceksin; "Söyleyemedim, edemedim, yapamadım![]() ![]() Nerede Rabb'imin sonsuz lütufları, nerede O'na tam şükürle mukabele!![]() " Bize bunları söyleme, bu istikamette istekleri ortaya koyma düşer |
|
|
|