Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gizli, kayıt, nikah, resmen, yaptırılmayan

Gizli Nikah Ya Da Resmen Kayıt Yaptırılmayan Nikah

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hakkında Gizli Nikah Ya Da Resmen Kayıt Yaptırılmayan Nikah

Soru
Resit olan kizla erkek kendi aralarinda kendilerini kari koca kabul edebilirler mi en gizli sekilde islamda nikah nasil olur?

Nikâh bir akit, sözlesme ve anlasmadir Bunun için bazi sartlari vardir Bu sartlardan birisi yerine getirilmezse nikâh sahih olmaz

1 Evlenecek kisilerin veya vekâletlerini verdikleri sahislarin hazir bulunmasi
2 Taraflarin irade beyani Evlilik akdini kabul ettiklerine dair eslerin “kabul ettim” seklinde ifade etmeleri
3 Kizin velisinin izninin olmasi Bu hüküm Hanefi mezhebi hariç diger mezheplere göredir
4 Sahitlerin hazir olmasi Bu sahitler, ergenlik çagina ermis, akli basinda iki erkek veya bir erkekle iki kadin olmalidir Yani sahitlikte mutlaka bir erkegin bulunmasi icap eder

Bunlardan baska bir sart daha vardir O da nikahin duyurulmasidir Bu Malikilere göredir Ancak Osmanli Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadisina kayit yaptirilmayan nikahlarin geçersiz sayilacagi ifade edilmis ve resmi nikah üzerinde israrla durulmustur

Resmi nikah olmadan dini nikah yapilmasini uygun görmüyoruz Özellikle kadinin dini ve dünyevi hukukunun korunmasi açisindan dini nikahin yaninda resmi nikahin da yapilmasini gerekli buluyoruz

Nitekim Osmanli Aile Hukuku kararnamesinde de mahalle kadisina kayit yaptirilmayan nikahlarin geçersiz sayilacagi ifade edilmis ve resmi nikah üzerinde israrla durulmustur

Yalniz kalinca günah islemis olmamak için dini nikahi tercih ediyorlar Halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar

Bir kadin ve erkek aileden habersiz ya da ailenin izniyle sahitler huzurunda nikahlansalar kari koca sayilacaklarindan erkek bosamadan kadin baskasiyla evlenemez Bu açidan çok tehlikelidir Nitekim bize bu konuda onlarca soru geliyor "Ben bir erkekle dini nikah kiydirmistim O beni bosamiyor ne yapayim" " Ben dini nikahtan bosanmadan baskasiyla evlendim Zina sayilir mi" gibi tüyler ürperten pek çok problemle karsilasiyoruz Bu durumda sonunda telafisi imkansiz olaylar olabiliyor Bu nedenle resmi nikah olmadan dini nikah yapilmasini asla dogru bulmuyoruz

Zaman zaman kapildigi öfkelerle pisman olacagi seyler yapan bir adam Efendimize gelerek sormustu:

– Beni Cennete götürecek bir is haber ver ki onu yapayim da Cennete gideyim!

Efendimizin cevabi çok kisa ve net oldu:

– Öfkeni yen, öfkene uyma, sana yeter!

Evet, öfke basite alinacak bir hal degildir Nitekim öfkesini yenemeyen adam, tetige basar; bir insani gözünü kirpmadan öldürüverir Bundan sonrasi ise ömür boyu pismanliktir

Öfkenin bu türlü sonucundan dolayidir ki Efendimiz sik sik ikazlarda bulunur:

– Öfkene uyma, öfkeni yen, öfkeni yut, öfkeye götüren tahrikten uzak dur, sayet cennete götürecek bir amel sahibi olmak istiyorsan! diyerek çevresine uyarilarda bulunmustur

Sonucu mutlaka pismanlik olan öfke konusunda bilinmesi gereken en mühim nokta, öfkenin tek çesit olmamasidir

Bazilari öfkeyi sadece sinirsel bir siddetten ibaret zannederler

Halbuki öfkenin bir de cinsel tahrik sonucu duyulani vardir ki, bu türlü cinsel öfke, tetigi çekip de gözünü kirpmadan adam öldürten sinirsel öfkeden daha korkunç sonuçludur

Hatta cinsel öfkenin sinirsel öfkeden çok daha korkunç sonuçlar vereceginden dolayidir ki Efendimiz bu öfkeye sebep olacak tahrikçi görüntü ve çevrelerden uzak durmayi, mahremiyet sinirlarini asmamayi, tasmamayi tenbih buyurmus, bu konudaki ikazlarindan birinde de söyle çarpici bir uyarida bulunmustur:

– Cinsel duygulari ayaklanan insan, aklinin ya tümünü ya da üçte ikisini yitirmis insan gibidir Yani her türlü riski göze alacak hale gelir, cinsel duygulari kabarip isyana yönelen insan

Evet tek ve tenha yerlerde iki yabancinin göz göze, yüz yüze gelmesi, cinsel öfkenin yavas yavas kabarmasina zemin teskil etmesi demektir Önce masumca sohbetler, sonra el tutusup tokalasmalar, derken bir zaman gelir ki cinsel öfkenin kabarmis dalgalari taraflari sürükleyip götürmeye baslar Olmayacak seyleri olur hale getirmeye bile yönelirler Tipki telefondaki kizcagizin çare arayislari gibi

Bir kizcagiz telefonun öbür ucundan soruyordu:

– Okuldaki arkadasimla gizli dini nikah yapmak istiyoruz, ne dersiniz?

Tepkili cevabim sert oldu herhalde

– Ben, dedim, intiharin her türlüsüne karsiyim Hayatinin baharinda bir genç kizin ailesinden habersiz gizli nikahla hayatini bastan riske sokmasi, büyük ihtimalle bir intihar gibidir Erkek için ayni derecede olmasa da kiz için sonuç bundan baskasi degildir

– Çaresi yok mu bunun? diye üsteledi kizcagiz

– Var, dedim Hem de çok kolay

Heyecanlandi:

– Lütfen onu söyleyin hemen

– Resmi nikahla evlenmek Böylece kendini ve aileni büyük bir yikima ugramaktan kurtarmak

– Ama su anda buna imkan yoktur Ne ailem buna razi olur, ne de bizim okul ve yas durumumuz buna müsaittir

– Demek hem yas, hem okul, hem de aile durumu müsait olmadigi halde, siz yine de gizlice dini nikahla evlenmeye cesaret edebiliyorsunuz Bu acelenin sebebi ne ola ki?

– Uzun zamandir birlikte arkadaslik etmekteyiz Birbirimize çok alistik Önümüzdeki bu manileri düsünemez hale geldik sanki Dini nikah yaptirmayi göze aliyoruz artik

Evet cinsel öfkeye girecek kadar mahremiyet sinirlarini asip da yabanciyla yüz yüze göz göze yasamaktan kaçinmamak, iste böyle sonucu düsünemez hale getirir taraflari Ömür boyu pismanlik duyacaklari hatayi göze aldirir Sadece kendilerini degil ailelerini de perisan hale sokarlar

Kaldi ki, Safiiye göre, velinin izni olmadan dini nikah yapilamaz

Hanefi’de de, taraflar denk degilse velinin itiraz edip ayirma hakki vardir

Bunlardan baska resmi nikahtan önce dini nikah yapmak da kanunen yasaktir artik

Ama bütün bu engelleri cinsel öfkeye kapilanlar düsünemezler ki!

Ahmed SAHIN
Selam ve dua ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com