![]() |
Kaç Çeşit Cin Vardır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kaç Çeşit Cin Vardır?Kaç Çeşit Cin Vardır? Hakkında Kaç Çeşit Cin Vardır? Kaç Çeşit Cin Vardır? İnsî ve Cinnî Şeytanlar Şeyâtin, insî ve cinnî şeytanlardır ve bunlar İblis'in evlatlarıdır ![]() ![]() Şeytanlar, insî ve cinnî olmak üzere iki kısımda mütâlaa edilmiştir ki, "Böylece her nebi için ins ve cin şeytanlardan düşmanlar var ettik ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi: Bu kelimeden maksat, insan ve cinlerin azgın ve sapkınlarıdır ki, İbn-i Abbas (ra) bu görüştedir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Rasulü (sav), Ebu Zer'e (ra) sorar: "İnsî ve cinnî şeytanların şerrinden Allah'a sığındın mı?" Hz ![]() "İnsanlardan da şeytan var mı?" Allah Rasulü cevabında: "Evet, hem de onlar cinnî şeytanlardan daha da şerirdirler ![]() ![]() İkincisi: Şeyâtin, insî ve cinnî şeytanlardır ve bunlar İblis'in evlatlarıdır ![]() ![]() Aslında, bu iki mana arasında ciddi ve neticeye tesir eden bir ayrılık olmamakla beraber, birinci rivayet her halde ayetin zahiri manasına daha uygun düşmektedir ki, alimlerin ekserisi bu birinci manayı tercih etmişlerdir ![]() ![]() "Sizden biriniz namaz kılarken, önünden herhangi bir kimsenin geçmesine müsaade etmesin, gücü yettiği nisbette ve en uygun şekilde ona mani olmaya çalışsın ![]() ![]() ![]() Bir başka defasında Efendimiz (sav), sokakta bir güvercin arkasından koşup duran birisini görür ve şöyle buyurur: "Bir şeytan, diğer bir şeytanın peşine düşmüş! ![]() ![]() İşte bunlar gibi daha pek çok rivayetlerde Allah Rasulü (sav) bazı şahıslara, hatta daha başka varlıklara bazı hareketlerinden dolayı, doğrudan doğruya "Şeytan" demiştir ![]() Yukarıda da temas edildiği gibi, aslında her iki mana arasında neticeye tesir edecek ciddi bir ayrılık yoktur ![]() ![]() Huzeyfe (ra) anlatıyor: Bir gün Allah Rasulü'ne: "Ya Rasulallah! Bizler şer içindeydik, Cenab-ı Hakk bizlere hayır ihsan etti ve şimdi hayır içinde bulunuyoruz ![]() Allah Rasulü: "Evet" dedi ![]() Ben de: "Acaba o şerden sonra tekrar hayır olacak mı?" diye sordum, yine "Evet" dedi ![]() Bunun üzerine " O nasıl olacak?" deyince Allah Rasulü de: "Benden sonra bir kısım devlet adamları gelecek ki, benim yolumu ve benim sünnetimi takip etmeyecekler ![]() ![]() ![]() ![]() "O zaman ben nasıl hareket edeyim?" diye sorunca da: "Dinle ve itaat et! Sırtına vurulsa, malın elinden alınsa, yine dinle ve itaat et! ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Kaynak: Metafizik Dünya 1) İbn-i Kesir, Tefsir, 3/312,313 2) Müsned, 5/178 3) Razi, 13/154; Alusi, Ruhu'l-Meani, 8/5 4) Buhari, Bedu'l-Halk 11; Müslim, Salat 258,259,260; Ebu Davut, Salat 107; Nesei, Kıble 8; Kasame 48 5) İbni Mace, edep 44; Ebu Davut, edep 57; Müsned, 2/345 6) Müslim, İmare, 52 |
![]() |
![]() |
|