Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
abdesti, döneminde, mekke, namaz, peygamberlerin, önceki

Mekke Döneminde Namaz, Önceki Peygamberlerin Abdesti

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mekke Döneminde Namaz, Önceki Peygamberlerin Abdesti




Mekke döneminde namaz, önceki peygamberlerin abdesti
Hakkında Mekke döneminde namaz, önceki peygamberlerin abdesti




Mekke döneminde namaz, önceki peygamberlerin abdesti

Cevap:

Abdest ve namaz diğer ibadetlerde olduğu gibi sadece Peygamberimize ve biz ümmetine değil, her peygambere ve ümmetlerine farz kılınmıştır Ubeyy İbn Ka’b radıyallâhu anh’ın şöyle dediği rivayet olunmuştur:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem su istedi ve abdest uzuvlarını birer defa yıkayarak abdest aldı Sonra buyurdu ki:

“Bu, kişinin öyle bir abdestidir ki, onu almazsa Allah, hiç bir namazını kabul etmez

Bundan sonra O, uzuvlarını ikişer defa yıkayarak abdest aldı ve şöyle buyurdu:

“Bu, kişinin öyle bir abdestidir ki, onu aldığı zaman Allah iki kat sevap verir

Daha sonra O, uzuvlarını üçer defa yıkamak suretiyle abdest aldı ve sonra şöyle buyurdu:

«Bu, benim ve benden önceki Resullerin abdestidir» (İbn Mace, Taharet, 47)

Hadisin Ahmed b Hanbel rivayetinde bu son cümle «Bu, benim ve benden önceki Nebilerin abdestidir» şeklinde yer almaktadır (Ahmed b Hanbel, 2/98)

Hadiste görüldüğü gibi Peygamberimizin «Bu, benim ve benden önceki Resullerin/Nebilerin abdestidir» dediğine göre, abdestin Mekke’de biliniyor olması ve namazların abdestli olarak kılınmış olması gerekir Fakat abdest ayetinin daha sonra inmesi sebebiyle bu bilgiler bize ulaşmamış olabilir

Üsame b Zeyd’in, babası Zeyd b Harise’ye dayanarak rivayet ettiği bir başka hadise göre abdest ve namaz, ilk gelen vahiyle birlikte Cebrail aleyhisselam tarafından Peygamberimize öğretilmiştir (Ahmed b Hanbel, 4/161)

İlave bilgi olarak şunlar da söylenebilir:

“ … Cebrail’in Hz Peygamber’e namaz ve abdesti öğrete*rek birlikte abdest alıp namaz kıldıkları ve söz konusu âyetin nüzulünden önce asla abdestsiz namaz kılınmadığı, siyer âlimlerinin üzerinde ittifak ettikleri bir husustur Abdestin ilgili âyetle farz kı*lındığı, daha önceleri ise namaz için ab*dest almanın mendub olduğu yolunda*ki münferit görüşler bir yana, bütün müslüman âlimler abdestin Cebrail’in öğretmesiyle Mekke’de namazla birlik*te farz kılındığını, zikredilen âyetin de mevcut bir hükmün ehemmiyetine bi*naen teyit ve takriri mahiyetinde oldu*ğunu kabul ederler Böylece abdest, üzerinde ihtilâf söz konusu olamaya*cak kesin ve müstakil bir nassa dayan*dırılmış olup, namaza bağlı tâli bir hü*küm mülahazasıyla zamanla önemsen*meyerek ihmal edilmesi ihtimali orta*dan kaldırılmıştır” (Abdulkadir Şener, “Abdest”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 1, s: 69)



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.