![]() |
Allah’İn Ahlakı İle Ahlaklanmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah’İn Ahlakı İle AhlaklanmakAllah’ın ahlakı ile ahlaklanmak Hakkında Allah’ın ahlakı ile ahlaklanmak Allah’ın ahlakı ile ahlaklanmak Sual: İyi bir müslüman olmak için Allah’ın ahlakı ile ahlaklanmak gerekiyormuş ![]() CEVAP İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: (Bir kimse, bir zat ile konuşunca, eğer kalbinde, dünya sevgisi azalıp, Allahü teâlâya bağlılığı artarsa, onun keramet sahibi, evliyadan bir zat olduğu anlaşılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allahü teâlânın bir sıfatı Basirdir ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın bir sıfatı da Mümittir ![]() ![]() ![]() ![]() Cahiller, bu ahlaklanmayı başka türlü anlamış ve yoldan çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Allahü teâlânın sıfatlarından biri Settardır ![]() ![]() ![]() Allahü teâlâ Kerimdir ![]() ![]() ![]() Allahü teâlâ, Gaffardır, yani kullarının günahlarını affedicidir ![]() Af, hak ettiği bir şeyi almayıp sahibine bağışlamak demektir ![]() ![]() ![]() Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki: (Affedin ki, Allahü teâlâ da sizi affetsin ve şerefinizi yükseltsin!) [İsfehani] (Allah için affedeni Allahü teâlâ yükseltir, aziz eder ![]() (Kendinden uzaklaşanlara yaklaşmak, zulmedenleri affetmek, kendini mahrum edenlere ihsan etmek, güzel huylu olmaktır ![]() ![]() (Sana zulmedeni affet, sana gelmeyene git, sana kötülük edene sen iyilik et, aleyhine de olsa mutlaka doğru konuş ![]() (Musa aleyhisselam, "Ya Rabbi, senin indinde en aziz kimdir?" diye sordu ![]() ![]() (Allahü teâlâ, merhameti olmayana merhamet etmez, affetmeyeni affetmez ![]() ![]() (Affedin ki affa kavuşasınız!) [İ ![]() Sual: En makbul amel nedir? CEVAP Peygamber efendimiz, en makbul amelin güzel ahlak olduğunu bildirmiş, (İman yönünden müminlerin en faziletlisi, ahlakı güzel olanlardır) buyurmuştur ![]() Bir kimse Peygamber efendimizden nasihat istedi ![]() - Ya Resulallah bana öğüt ver! - Nerede olursa olsun Allah’tan kork! - Yine buyur ya Resulallah! - Her kötülüğün akabinde bir iyilik yap! İyilikler günahları giderir ![]() - Yine buyur! - Herkesle güzel geçin! (Tirmizi) Oğlu, Lokman aleyhisselama sorar: - En iyi haslet nedir? - Dindar olmaktır ![]() - Peki babacığım, bu haslet iki olursa? - Dindarlık ve mal sahibi olmak ![]() - Üç olursa? - Dindarlık, mal ve haya ![]() - Dört olursa? - Dindarlık, mal, haya ve güzel ahlak ![]() - Beş olursa? - Dindarlık, mal, haya, güzel ahlak ve cömertliktir ![]() - Altı olursa? - Oğlum bu beş haslet kimde olursa, o kimse takva ehli, temiz bir kimsedir, Allahü teâlânın dostudur, şeytandan uzaktır ![]() Kur'an-ı kerimde ise mealen buyuruluyor ki: (Allah indinde en şerefliniz, takva ehli olanınızdır ![]() Bir kimse, asil bir aileye mensup olmasa da, güzel huylu ise, onun için güzel huyu, iyi bir asalettir ![]() (Güzel huy gibi asalet, tedbirli olmak gibi akıllılık olmaz ![]() Güzel huylu kimse, insanların takdirini kazanır ![]() (Mallarınızla herkesi memnun edemezsiniz ![]() Sual: Güzel ahlaka sahip olmak için ne yapmak gerekir? CEVAP Güzel ahlaka sahip olmak için iyi ve kötü huyları bilmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birisi İbrahim Ethem hazretlerine, aybını, kusurunu bildirmesi için yalvarınca, (Seni dost edindim ![]() ![]() ![]() Başkasında bir ayıp görünce, bunu kendinde aramak, kendinde bulursa, bundan kurtulmaya çalışmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selef-i salihinin, Eshab-ı kiramın, evliyanın menkıbelerini okumak da, iyi huylu olmaya sebep olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukları ihmal etmeyelim Bugün, bütün hıristiyan ülkelerinde, bir çocuk dünyaya gelir gelmez, buna bozuk dinlerinin icaplarını yapıyorlar ![]() ![]() ![]() O halde müslümanlar, din cahillerinin hilelerine, yalanlarına aldanmamalı, bize emanet edilen çocuklarımıza sahip olmalıyız ![]() ![]() (Ahlakınızı güzelleştirin!) [İbni Lal] En vahşi hayvan bile terbiye ile ehlileştiriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Her şeyi, zıddı kırar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne mutlu çocuğunu İslam ahlakı ile yetiştirenlere |
![]() |
![]() |
![]() |
Allah’İn Ahlakı İle Ahlaklanmak |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah’İn Ahlakı İle AhlaklanmakS ![]() ![]() Tesadüf eseri burdayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra yarın öleceğim dedim,sahte sevgileri feda edemiyorum mu dedim vaz geçtim ![]() ![]() Ne cennet gözümde, ne de bana verilecek sevap ![]() ![]() Unuttuğum değerleri bi anda olsa hatırlattınız ![]() ![]() ![]() ALLAH'a emanet olun ![]() Sevgilerle NAZLIYAR |
![]() |
![]() |
|