Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dert, içinde, insanlar, izdırap, sürekli, vardır, yaşarlar

Bazı İnsanlar Vardır Ki,Sürekli Dert,İzdırap İçinde Yaşarlar

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bazı İnsanlar Vardır Ki,Sürekli Dert,İzdırap İçinde Yaşarlar

Bazı İnsanlar Vardır Ki,Sürekli Dert,Izdırap İçinde Yaşarlar
Hakkında Bazı İnsanlar Vardır Ki,Sürekli Dert,Izdırap İçinde Yaşarlar

Soru: Bazi insanlar vardir ki sürekli dert, istirap içinde yasarlar Gerçek Müslüman bir tanidigim var Aksilikler pesini birakmiyor Belki bana olsa onun basina gelenler aciyip isyan ederim Ama o hep sükrediyor Tabi bu çok güzel Fakat benim sormak istedigim sudur ki, bazi insanlar dünyada çok sansli iken, bazilari ayni oranda neden sanssiz olurlar? Bu neye göre belirlenir Allah adaletlidir tabi ki; ama bu dünyada da adaletli midir acaba? Bu bir yargilama yada isyan degil Samimi bir sekilde soruyorum: Dünyada insanlar arasinda adalet var midir?

Cevap-: Muhterem kardesim, sorunuzun cevabi dünyadaki hayata bakis açinizla ve hayat felsefenizle dogrudan orantilidir Yani hayati bir eglence ve dünyayi bir eglence kampi olarak görenler, tabii ki bu felsefeye ters düsen her olayi ve sahneyi yadirgar, hatta elestirebilirler Ancak hayati bir imtihan ve dünyayi bir imtihan sahnesi olarak görenler de tabiidir ki olaylari farkli olarak yorumlayacaklardir
Yine hayati dünya hayatiyla sinirli görüp insani da bir bitkiden farksiz görenler, bu olaylari da ayni istikamette yorumladiklari için, bunlari bir adaletsizlik olarak yorumlayacakladir hiç kuskusuz Ama hayati dünya hayatiyla kisitli görmeyip burayi geçici bir misafirhane gibi gören, burada gerçeklestirilen eylemleri, ebedi hayat için bir ekim islemi, öbür dünyayi ise ürün alma yeri ve mevsimi olarak görenlerin yorumlari da farkli olacaktir mutlaka
Sunu bilmeliyiz ki, adaletsizlik o zaman söz konusu olurdu ki bir taraftan bir insana yüklenen sorumluluklar veya katlandigi zorluklar karsiliksiz kalmis olsun Öbür taraftan diger bir insana hiçbir sorumluluk yüklenmemis olsun ve verilen nimetlere karsilik hiçbir hesap kitap sorulmasin ve yanlislarinin, azginliklarinin karsiligini görmemis olsun Oysa biliyoruz ki Rabbimiz Kur'an'da "Zerre kadar hayir isleyen de onun (karsiligini) görecektir, zerre kadar kötülük isleyen de" buyurmaktadir
Kisacasi bu dünya Ilahi dünya görüsünde keyif çatma yeri degil, bir imtihan sahnesidir Ancak imtihan vesileleri muhteliftir Rabbimiz herkesi bir seylerle imtihan etmektedir Bazilarini rahatlik ve refahla, bazilarini zorluklarla, bazilarini zenginlikle, bazilarini fakirlikle, bazilarini sihhat ve selametle bazilarini ise hastalikla vs Önemli olan her insanin bunun farkinda olup ona göre kendisini hazirlamasi ve o durumlarin her birisinde Rabbinin istedigi istikametten azmamasi ve onun verdigine razi olmasidir
Sunu da unutmamamiz lazimdir ki insanin bu dünyada katlandigi zorluklar, ne kadar çok olursa öbür dünyadaki mükafat ve makami da o derece büyük olur ve verecegi hesapta o derece kolaylik hasil olur Tabi bunlarin hepsinde Allah rizasini gözetmek ve ihlasli olmak sarttir
Tarihe baktigimizda Allah'in en sevgili kullari olan Peygamberler ve Evliya, en çok sikinti çeken ve en çok belalara müptela olan kimselerdir Hatta hadislerde "Allah kimi daha çok severse, daha çok belaya müptela kilar ki sevap ve mükafati artmis olsun" buyrulmaktadir Yine buyuruyor ki kiyamet günü oldugunda "Mu'minler teessüf edip diyeceklerdir ki keske dünyada bizi (Allah yolunda) makaslarla dograsalardi da makam ve mükafatimiz, daha büyük olsaydi!"
Bir diger husus ise sudur ki, Ilahi dünya görüsünde dünya ve dünyanin süs-püsü ve mali servetinin fazla bir deger arz etmedigidir Bunlardan kafir ve facir insanlara verilmesi de bir imtihan vesilesi olarak görülüp daha çok vebal sahibi olmalari içindir Yani bir anlamda o imkanlar, gerçekçi bir gözle bakildiginda kafirler ve kötüler için bir ceza niteligi tasimaktadir! Bu konuda bakin Rabbimiz Kur'an-i Kerim'de ne buyuruyor: "O küfre sapanlar, kendilerine verilen mühleti, sakin kendileri için hayirli sanmasinlar! Biz onlara, ancak günahlari artsin diye mühlet vermekteyiz Onlar için asagilatici bir azap vardir" (Al-i Imran, 178)
Hadis-i serifte de söyle buyurmaktadir: "Eger dünyanin bir sinek kanadi kadar degeri olsaydi, Allah (azze ve celle) kafir ve facire ondan bir yudum su bile içirmezdi!"
Elbette bir noktayi bilmemiz lazimdir ki bazen basimiza gelen bazi sikintilar, kendi yanlislarimiz ve hata ve günahlarimizdan kaynaklanmaktadir Allah-u Teala bu yanlislari yapan mu'minleri, bu dünyada bir takim sikintilara mübtela ederek onlarin temizlenmesini istemektedir Kisacasi zorluklara mübtela olan mu'minler için bunlar, ya birer imtihan ve makamlarinin yücelmesi içindir, yada yanlislarindan temizlenmeleri için Bu konuda su hadislere dikkatinizi çekmek istiyorum:

Resul-i Ekrem (saa): "Mu'min erkek ve kadin, bedeni, mali ve evladi hakkinda belaya müptela olur ve o sekilde (ölürse) günahsiz bir sekilde Allah'a kavusur"

Imam Sadik (as): "Allah bir kula hayir dilerse, onun (günahlarinin) cezasini dünyada çabuklastirir Ama bir kulun kötülügünü dilerse, onun günahlarini kiyamete birakir ki orada cezalandirilsin"

Resul-i Ekrem (saa): "Hastalik günahlari imha eder"
Bir kisi Allah Resulüne (saa): "Benim günahlarimi silip temizleyen nelerdir?" diye sordugunda söyle buyurdu: "Gözyaslari, (Allah karsisinda) egilip huzu ve husu göstermek ve hastaliklar"

Imam Riza (as): "Hastalik, Mu'min için temizlenme ve rahmet vesilesidir, kafir için ise azap ve lanet vesilesidir"

Kudsi bir hadiste ise Allah-u Teala'nin söyle buyurdugu rivayet edilmistir: "Bana itaat edenler, benim ziyafetimdedirler; bana sükredenler (nimet ve lütfumun) çogalmasina, beni zikredenler nimetime mazhar olurlar Bana karsi günah isleyenleri ise ben, rahmetimden ümitlerini kesmem Tevbe ederlerse, ben onlarin dostu olurum, dua ederlerse kabul ederim Hastalanirlarsa onlarin tabibi ben olurum, rahatsizlik ve musibetlerle onlari tedavi eder ve bu vesileyle onlari günahlar ve kusurlardan temizlerim"

Resul-i Ekrem (saa): "Mu'minin günahi çogalirda, onu telafi edecek bir ameli de olmazsa, Allah onu can sikintisina müptela eder ki o günahina keffaret olsun"

Resul-i Ekrem (saa): "Günahlar içerisinde bazi günahlar vardir ki onlari ne bir namaz temizler ne de bir oruç" "Ya Resulullah, onu ne temizler?" dediklerinde: "Geçimi temin etme yolunda insanin basina gelen sikinti ve üzüntüler" buyurdu"

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com