Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devamlı, için, kılabilirim, namazlarımı, olduğum, pilot, seferiyim

Pilot Olduğum İçin Devamlı Seferiyim,Namazlarımı Nasıl Kılabilirim?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hakkında Pilot Olduğum İçin Devamlı Seferiyim,Namazlarımı Nasıl Kılabilirim?

Soru
Ben pilotum Yurt disi yatili görevlerimiz devamli oluyor Bazen 1 gün bazen 2-3 gün veya daha fazla Bu benim isim oldugu için ben uçusta iken kilamadigim namazlari (yani havadayken) yolcu namazi olarak (Kisaltarak) kaza ediyorum Ama yere indigim an namazlarimi yurtdisinda bile olsa normal olarak kiliyorum Yolcu namazi olarak kilmam gerektigi söylendi 1 ayda çok uzun bir süreyi yolcu namazi kilmam beni tedirgin ediyor ve eksiklik hissediyorum Benim yaptigim gibi kisaltmadan kilmamin sakincasi varmi?

Ne zaman seferi olunacagi konusunda iki ayri görüs vardir:

1- Mesafeyi esas alanlar bu anlayisa göre 90 km kadar bir yolculuga çikilirsa seferi sayilacagindan namazlarini kisaltir

2- Zamani esas alanlar bunlara göre 3 gün yolculuk yapmak kisiyi seferi yapar bu durumda namazlarini kisaltabilir yoksa kisaltamazlar

Hanefilere göre seferi olan birisinin dört rakatli namazlari 2 kilmasi gerekir ancak 4 olarak da kilsa namazi geçerlidir Safilerde ise yolcu bile olsa tam kilmak daha faydalidir

Farz edelim ki gerçekten seferi oldugumuz halde namazi tam kilsak bile, namazimiz geçerlidir Eger gerçekten seferi degilsek bu durumda iki kilmak namazimizi bozar O halde ihtiyaten de dört kilmanin daha isabetli olacagini düsünüyoruz Bununla beraber bir anlayisi esas alip ona göre hareket etmek, diger anlayis sahiplerini de kötülememek gerekir

Buna göre Ikamet ettigi belli bir yeri olan ama senenin çogunu seyahat ederek geçiren birisi, kendi evinin oldugu ve oturdugu sehri veya beldeyi ikametgah olarak kabul eder Bu ikamet ettigi yerde namazlarini tam olarak kilar

Bundan sonra çiktigi yolculuklarda üç günü geçecekse seferi olacagindan 4 rekatli farz namazlarini kisaltarak kilar Eger bu yolculuk esnasinda bir sehir veya beldede 15 günden fazla kalirsa namazini tam kilar Bu yolculuk esnasinda 15 günden az kaldigi her yerde namazlarini kisaltarak kilar Yani evinden çiktiktan sonra evine dönünceye kadar namazlarini kisaltir Sadece 15 günden fazla kalacagi belli olan yerde kisaltmadan tam kilar

Kisi uçakta iken namazlarini kilmalidir Vakit konusunda ise üzerinde uçtugu ülkenin enleminde hangi namazin vakti girerse namazini kilar kazaya birakmaz
Selam ve dua ile

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com