Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
değerlendirmeli, engelleri, evlilikte, maddî

Evlilikte Maddi Engelleri Nasıl Değerlendirmeli ?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Evlilikte Maddi Engelleri Nasıl Değerlendirmeli ?

Evlilikte maddi engelleri nasıl değerlendirmeli ?
Hakkında Evlilikte maddi engelleri nasıl değerlendirmeli ?

Soru
Günümüzde bir çok insan ilk sebep olarak maddiyatsizliktan dolayi evlenememektedir Hatta bu insanlarin yasi 35 ve üzeri olabilmekte Bu yüzden insanlar istemesede artik nefslerini dizginleyemeyip zina gibi büyük bir günaha girmekte ve uzayan bekarlik insani dini yöndende zayif düsürüyor Böyle durumdaki insanlarin durumu nedir ve neler yapmalilar? Su bir gerçekki yurdumuzda bir çok insanin aldigi maas ev kiralarinin altindaböyle bir durumda magdur kaliniyor

"Içinizden bekârlari, köle ve cariyelerinizden sâlih olanlari evlendirin Eger fakir iseler Allah onlari evlilik sayesinde zengin kilar" (en-Nûr, 24/32)

Siz hür müminlerden hür kadin ve erkek bekarlari ve kölelerinizden, halayik ve cariyelerinizden iyileri özel ve genel velayetiniz sebebiyle evlendiriniz, nikahlarina müsaade ve yardimci olunuz ki ihmal yüzünden fenaliga düsmesinler Çünkü nikah insan cinsinin devaminin tutanagi oldugundan bizzat gaye oldugu gibi toplumu bozucu ve nesli yok edici sefahatten koruyan bir hayirdir, bir güzellik ve iyiliktir Bundan dolayi kolaylastirmak ve çogaltmak da önemli bir hayir ve emir sahiplerine önemli bir görevdir

Görülüyor ki burada köle ve cariyeler bölümünde "salah" yani iyilik kaydi konulmus, hürler bölümünde konulmamistir Çünkü müslümanlara yakisan ve aslolan iyiliktir Ve burada "salah"in mânâsi, ahlâkî iyilik ile beraber nikaha ve nikah hukukuna kabiliyettir

Bu hususta ilk önce malî kudreti ileri sürmek isteyenlere karsi buyuruluyor ki eger fakir iseler Allah, onlari kendi lütfu ile zenginlestirir Bundan dolayi iki taraftan biri yalniz fakirligi bahane ederek vazgeçmesin, Allah'in fazlindan ümidini kesmesin, nikah ile bekarliktaki ihtiyaçlarin önemli kismindan kurtulunmus olur Ve Allah'in (lütfu) genistir, keremi çok, kudreti genis bir ganîdir Diledigine ümit edilmedik yerden lütuf ve cömertligi ile genis rizik verir Fakat mecburî degil, dilerse verir Alîm'dir Kimine çok, kimine az verdiginin hikmetini de bilir

Allahu taala genç ve hür erkekleri evlendirmeyi emrederek söyle bu-yurmaktadir : Ey müminler, aranizdaki hür erkek ve kadinlardan bekarlari evlendirin Köle ve cariyelerinizden salih olanlari da Sayet evlendirecegi-niz bu bekarlar fakir iseler süphesiz Allah (ccj onlari fazlindan zengin eder Onlarin fakirlikleri evlendirmeniz için bir mani teskil etmesin Allahu taala çok cömert ve fazli genistir Kullarindan diledigine bol rizik verir Insanlarin hiçbir hali O'ndan gizli degildir

Allahu taala, maddî ve içtimai sebeblerle evlenme imkâni bulomayan gençlere, fazlindan zengin kilmcaya kadar, fuhustan ve Allah (cc)'in ha-ram kildigi seylerden uzak kalmalarini emretmektedir Zira kul, Allah (cc)r-in yasaklarindan sakindigi takdirde Allahu taala onlara sikintilarindan bir çikis yolu verir Zira Allahu taala', «Kim Atlahtan korkarsa O, kendisine (her) isinde bir kolaylik verir» (Talak: 4) buyurmaktadir

Allahu taala, efendilere, kölelikten kurtulmayi isteyen kölelerle müka-tebe yapmayi ve onlarin hürriyetleri karsiligi verecekleri malin da kabul edilmesini emretmektedir Cariyelerin de efendileri tarafindan cahiliye devrinde oldugu gibi para kazanmak için fuhsa zorlanmalarini yasakla-maktadir Haddi tecavüz ederek cariyelerini fuhsazorlayanlar için elim bir ozab hazirladigini ve zinaya zorlananlarin günahlarini bagislayacagini be-yan etmektedir

Allahu taala kullarina dogru yolda yürümeleri için açik açik âyetler, tafsilatli hükümler ve hadler beyan etmistir Kullarin hayir ve saadetleri bu âyetlerin gösterdigi hüküm ve hududlara bagliiiklarindadir Ibret alin-masi için geçmis ümmetlerden de birçok misaller yermistir Takva sahib-lerl için de ögütler indirilmistir

Evet toplumda evlenmemis tek bir insan kalmayacak Bir kadinin ve bir erkegin mutlaka ese sahip olmasi gerekecek Bu olursa toplum içinde temiz bir hayat yasanir, bu olursa toplum içinde Allah’in istedigi mahremiyet de korunur, bu olursa zinasizlik da gerçeklesir, bu olursa iffetler ve namuslar da korunmus olur Eger toplum içinde evlenme saglanamazsa kesinlikle erkegin de kadinin da hayasini korumak mümkün degildir Eger toplum içinde evlenmemis bir erkek, bir kadin kalmayacak biçimde bir nikâh uygulamasini gerçeklestire-mezsek kadini da erkegi de temiz bir ortama çekmemiz mümkün olmayacaktir Erkek ve kadin olarak bir insanin fitrî, cinsel ihtiyaci helâl yoldan karsilanacak, doyuma ulastirilacak ki onun kendisinden istenen sorumluluklari yerine getirmesi söz konusu olsun

Öyle degil mi? Meselâ fitraten yemek zorunda olan bir adamin önüne helâl olan hiçbir rizik koymasak, sonra da desek ki tüm riziklar yasaktir Ne yapar bu adam? Eh yemek insanin fitrî bir ihtiyacidir Yasamak için yemek zorundadir Adamin karsisinda helâl yiyecekler olmali ki sunlari, sunlari yiyebilirsin ama sunlar yasaktir denmeli ki adam buna riâyet edebilsin Iste aynen bunun gibi insanin fitrî bir ihtiyaci vardir ki o da cinsel ihtiyaçtir Insan midesini helâl rizikla, kafasini, kalbini Allah bilgisiyle doyurmak zorunda oldugu gibi cinsi organini da, cinsiyetini de helâl olarak doyurmak zorundadir Iste bakin Allah öyle buyuruyor:

Ey Müslümanlar, sizden, içinizden evli olmayanlari, bekârlari, dullari, kocasizlari, kadinsizlari, yâni nikâha ihtiyaci olanlari mutlaka nikâhlandirin, evlendirin Hiç evlenmemis kizlarinizi, oglanlarinizi, bo-sanmis dul kadinlarinizi, bosanmis dul erkeklerinizi, ihtiyar erkeklerinizi, ihtiyar kadinlarinizi yâni ölümlerine kadar nikâha ihtiyaci olan herkesi evlendirin Evet bu hitap Müslüman bireye, Müslüman babaya, anaya, Müslüman topluma, yâni hepimizedir Öyleyse Rabbimizin bu emri geregi bulug çagina gelip de evlenmeyi bekleyen kizlarimizi, ogullarimizi hemen evlendirecegiz Bosanmis, ya da esleri ölmüs ka-din ve erkek kardeslerimizi hemen evlendirecegiz Tabii iddetleri biter bitmez Kocasi ölmüs ve ya bosanmis bir kadin iddeti biter bitmez he-men süslenme hakkina ve evlenme hakkina sahiptir Ister genç yasta olsun, ister orta yasta olsun, isterse ihtiyar olsun fark etmeyecektir Ayrica:

Kölelerinizden ve câriyelerinizden sâlih olanlari, samimi Müslüman olanlari da evlendirin Sâlih olan ve evlendikleri zaman eslerine karsi sorumluluklarini yerine getirebileceklerine güvendiklerinizi de evlendirin Yâni onlar içinden bir baskasinin hayatini mahvetmeyeceklerine güvendiklerinizi evlendirin Evet hür olan erkek ve kadinlarinizi evlendirmeye tesvik etmemizi isterken Rabbimiz sâlih olan câriye ve kölelerimizi de evlendirmemizi emrediyor Ve yine dikkat ederseniz hür olan kimseler hakkinda kullanilmayan sâlih kavrami köleler ve câriyeler hakkinda kullaniliyor Evet kölenin de câriyenin de evlenmeye hakki vardir Onun da cinsel ihtiyaci vardir

Evet Müslümanlara yapilan bu emir bir tavsiye niteligindedir ve toplum içinde hiçbir kimse bekâr kalmayacak biçimde Müslümanlar bu sorumluluklarini yerine getirmek zorundadirlar Toplumun düzelmesi, toplumun temizlenmesi için, toplumun iffetli ve hayali bir toplum olabilmesi için tüm Müslümanlarin buna riâyet etmeleri gerekmektedir Ya Müslümanlar bu görevlerini yerine getirerek, tertemiz bir toplum olusturarak, namus ve iffetlerini koruyarak sonunda cennete dogru giderler, ya da bu sorumluluklarindan kaçarlar, evlenemeyenlere yardimci olmazlar, bunun sonucu olarak ta toplumda nikâh disi gayri mesru iliskiler yayilir ve kirli bir toplum olusur, Allah’in gazabi o toplum üzerine olursa isimiz biter Allah korusun Bu is için su materyalist toplum içinde en büyük dert ekonomik derttir

Birinci olarak kimi bekâr kadinlar, ister kiz olsun isterse dul ol-sun, kimi kadinlar, kimi erkekler söyle düsünüyorlar: Efendim, benim param var, pulum var, imkânlarim var, çevrem var Benim bu durum-da evlenmeye hiç de ihtiyacim yoktur derler Meseleye sadece ekonomik güç noktasindan bakarlar

Kimi kadinlar ve erkekler de bunun tamamen aksine, benim hiç bir seyim yok Ne param var, ne pulum var, ne imkânim var Bu durumda evlilik kim ben kim? Ben nasil evleneyim?

Meselenin bir üçüncü boyutu da diger Müslümanlarin tutumudur Yahu benim ne gücüm var ki bu Müslümanlarin evlendireyim? Etim ne? Budum ne ki bu iki garibani evlendirmeye el atayim? Bir seyler harcasam kendim aç kalacagim diyerek bu ise yardimci olmaktan kaçiyorlar Bir taraftan kendilerine yapacaklari harcamalari çogaltiyorlar Meselâ çocuklarini evlendirirlerken çok büyük harcamalar yaparak, çok pahali dügünler yaparak haklari olmadigi halde toplumda sosyal ahlâki, ekonomik dengeleri altüst ediyorlar, evlenmeleri, dügünleri zorlastiriyorlar

Iste bu üç sekilde bir toplum içinde ekonomik sebeplerle ev-lenmenin, nikâhin engellenmesi toplumun en büyük belâlarindan birisidirÇünkü ekonomi hayatin temeli degil ki Hayatin temeli imandir Toplum Müslüman olsa, Müslümanligi ön plana çikarsa, ben bir Müslüman olarak Rabbimin helâl kildigi nikâhla bu nimetten istifade edeyim diye karar verse ekonomi engel mi olacak? Iste Rasûlullah efendimizin kendisinin, kizlarinin, sahâbesinin evlenme modelleri önümüz-de Onlarin örnek hayatlari o kadar güzel, o kadar kolaydir

Evlenecek kizimizin nasil olsa iyi kötü evde bir yatagi vardir, oglumuzun da bir yatagi vardir Iste bu iki yatagi birlestirdiniz mi ta-mam Yiyecek mi? Eh zaten evimizde oglumuz da yiyor, kizimiz da yi-yor Aç degiller ki su anda onlar Ayni ekmegi birlestirip yiyip giderler Ama öyle degil de hayati esyaya, hayati modernizme baglarsaniz, hayati bunlarla bogarsaniz elbette bu is zorlasacaktir Kizimiz su anda çiplak mi? Üzerinde bir elbise yok mu? Oglunuz giyinik degil mi? Tamam Baska neye ihtiyaç var? 25-30 yasina gelmis bir kiz ve bir erkek düsünün Böyle bir delikanlinin, böyle bir kizin yagli balli ama kocasiz, karisiz yasamasi mi daha iyidir, yoksa evli ama az malla ikti-fa etmesi mi daha tatlidir? Hangisi daha mutlu eder onlari? Altinda bir çulu olsa bile, kuru ekmekle ömür sürse bile kocasiyla güzellikle beraber olmasi onun için daha tatlidir degil mi? Tüm aileler, tüm ailelerin kizlari, erkekleri bunalimda degiller mi bu açidan? Ne hakkimiz var hayati böyle zorlastirmaya?

Iste su anda görüyoruz, duyuyoruz ki kimi kâfir ve zalim toplumlar, nikâh disi iliskilerle bu ihtiyaçlarini Allah’in istemedigi yollarla karsiliyorlar Yâni bizler de böyle mi yapalim? Hayir, iste bunun alternatifini anlatiyor Rabbimiz Böyle bir pislige düsmek istemiyorsaniz evlenmeyi kolaylastirin, Müslüman kardeslerinizi evlendirin Iste bunun çaresi, bunun alternatifi budu

Simdi söyleyin bana su babalardan hangisi daha güzeldir? Bir baba düsünün ki gidip bir Müslümana diyor ki evlâdim, kardesim benim bir kizim var, sen onunla evlenir misin? Meselâ Ebu Bekir efendimiz geliyor Allah’in Resûlüne, ya Rasulallah benim kizimla evlenir misin? diyor Bir baska baba Hz Ömer kocasi ölmüs kizinin iddeti bi-ter bitmez Ebu Bekir’e gidiyor ve ey Ebu Bekir benim kizimla evlenmek istemez misin? diyor Ey Osman benim kizimla evlenemez misin? diyor Böyle bir baba mi daha güzel? Böyle bir baba mi kizini dü-sünüyor? Yoksa kizim iste ev, iste ekmek, iste para, pul Iste seveceksen benim çocuklarim, benim torunlarim gel babanin evinde otur diyen zalim bir baba mi daha kizinin fitratini düsünüyor? Söyleyin hangisi iyi bunlarin? Hangisi merhametli? Sen keyfine göre karinla beraber ol, birinci yetmedi ikinciyi, üçüncüyü al, esinden bir hafta bile ayriliga tahammül etme, ama bekâr kizin, kocasi ölmüs ya da bosan-mis kizin essiz kalsin Bu nasil bir is? Nasil bir babalik bu?

Sen ey Müslüman esini koynuna almissin, bir gün bile ondan ayriliga tahammül edemiyorsun da bu çevrendeki essiz Müslümanlari hiç düsünmüyor musun? Yillardir kocasizliga dayanamayarak yatagini, yastigini göz yaslariyla sulayan o dul kadinlari, o bekâr erkekleri hiç düsünmüyor musun? Siz ey ogullar analariniz, babalariniz öldügü zaman dul kalmis analarinizi, babalarinizi hiç düsünmüyor musunuz? Dul kalmis kardeslerinizi düsünmüyor musunuz? O zaman yapabiliyorsaniz, siz de ayri kalin hanimlarinizdan, kocalarinizdanBecerebiliyor musunuz bunu? Kendiniz için düsünemediginiz bir seyi nasil olu-yor da kiziniza, oglunuza böyle bir seyi lâyik görebiliyorsunuz? Bu isin yolu kalplerin Kur’an ve sünnetle dolmasina, gönüllerimizin kitap ve sünnetle atar hale gelmesine baglidir

Eger hadiselere kitap ve sünnetle bakabilecek, hayati vahiyle sorgulayabilecek bir noktaya gelebilirsek elbette bunlar çok kolay ha-le gelecektir Bizler su anda kitabin bu âyetlerini bilmedigimiz için, bu kitabin pratigi olan Rasûlullah efendimizin bu konudaki uygulamalarindan habersiz oldugumuz için, sahâbenin evlenme ve evlendirme modellerini tanimadigimiz için bizim toplumuzda ya Katolik bir anlayis, ya Protestan anlayisi, ya Yahudilik ya da örfler hakim olmustur

Bakin buyuruyor ki Rabbimiz:

Eger onlar fakir iseler Allah onlari zenginlestirecektir Yâni na-sil bir hesabin içindeyiz bizler böyle? Sanki su anda zengin olanlar kendi kafalariyla, kendi plan ve programlariyla mi zengin olmuslar? Nasil da böyle kâfirler gibi düsünüyorsunuz? Öyleyse birakin Allah’in fakir kullari da evlensinler Ne olur yâni bir yatak bir yorganla evlendiriverelim, baska hesaplarin içine girmeyelim, bak iste Allah onlari da zenginlestirecegini haber veriyor Yâni Rabbimiz bu âyetiyle Müslümanlara birakin su para pul hesabina girmeyi buyuruyor Niye Allah’in lütuf ve ihsanlarindan ümit keserek kendi kendinize bu tür materyalistçe hesaplarin içine giriyorsunuz? Halbuki Allah’in lütfu genistir Diledigine hiç ümit etmedigi yerden hiç beklemedigi, hesap edemedigi kadar rizik yagdirir Yâni kime ne kadar verecegini? Kimin neye ih-tiyaci oldugunu herkesten daha iyi bilendir Kullarini doyurmak asla Onu fakir düsürmez Onun hazinesi asla bitmez

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com