Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
“nefis, bektasidir”, demektir, deve, gibidir, hevâ, kusu, seytan, sofestai

“Nefis Deve Kusu Gibidir, Seytan Sofestai, Heva Da Bektasidir.” Ne Demektir?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

“Nefis Deve Kusu Gibidir, Seytan Sofestai, Heva Da Bektasidir.” Ne Demektir?

“Nefis Deve Kusu Gibidir, Seytan Sofestai, Heva da Bektasidir” Ne Demektir?
Hakkında “Nefis Deve Kusu Gibidir, Seytan Sofestai, Heva da Bektasidir” Ne Demektir?

Nefis Deve Kusu Gibidir, Seytan Sofestai, Heva da Bektasidir

Nefis devekusu gibidir:
On üçüncü Lem'ada söyle geçer: "Deniliyor: Deve kusuna demisler: "Kanatlarin var, uç!" O da kanatlarini kisip, "ben deveyim" demis, uçmamis Fakat avcinin tuzagina düsmüs Avci beni görmesin diye basini kuma sokmus Halbuki koca gövdesini disarida birakmis, avciya hedef etmis

Sonra ona demisler: "Madem deveyim diyorsun, yük götür!" O zaman kanatlarini açivermis, "Ben kusum" demis, yükün zahmetinden kurtulmus Fakat hamisiz ve yemsiz olarak avcilarin hücumuna hedef olmus

Aynen onun gibi; kâfir, Kur'anin semavî ilânatina karsi küfr-ü mutlaki birakip meskûk bir küfre inmis Ona denilse: "Madem mevt ve zevali, bir i'dam-i ebedî biliyorsun; kendini asacak olan daragaci göz önünde Ona her vakit bakan, nasil yasar? Nasil lezzet alir?" O adam, Kur'anin umumî vech-i rahmet ve sümullü nurundan aldigi bir hisse ile der: Mevt i'dam degil, ihtimal beka var Veyahud deve kusu gibi basini gaflet kumuna sokar, tâ ki ecel onu görmesin ve kabir ona bakmasin ve zeval-i esya ona ok atmasin!"

Seytan sofestaidir: Sofistler cerbeze yapmasini iyi bilirlermis Seytan da iyi bir cerbezecidir

Heva da bektasidir: Bektasilik; her seyin hosuna gelenini kabul etmektir Isin hakikat cephesinden ziyade nefsin hosuna giden cihetiyle ilgilenirler Aleyhte olani lehte, lehte olani aleyhte gösterirler

Mesela bektasiye sormuslar; “niçin namaz kilmiyorsun?”
Cevaben demis; “Kur’anda “la tekrabus salate” (namaza yaklasmayin) buyuruluyor” demisler; “devamini da oku” demis; “ben hafiz degilim” Ayetin devaminda “ve entüm sukara” (sarhosken yaklasmayin) denilmektedir Bu misal gibi insanin hevasi da her seyin keyifli ve menfaat cephesiyle mesgul oldugundan hakikatleri tersyüz edip insani istifade ve istifazeden mahrum birakir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com