Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
baş, düşmanı, hileli, insanın, zayıf, şeytan

İnsanın Zayıf Hileli Baş Düşmanı Şeytan

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hakkında İnsanın Zayıf Hileli Baş Düşmanı Şeytan

Insanin zayif hileli bas düsmani SEYTAN

Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur Salâtü Selâm Resûlullah'a, A'line, Ashabina ve de Kiyamete kadar O'nun yolunu takip edenlerin üzerine olsun

Seytanin insanla olan öyküsü insanin, Allah tarafindan halife tayin edilmesiyle baslar ve kiyamete kadar devam edecek bir süreci kapsar Bu Adem aleyhisselam'la baslayan O'ndan sonra da, züriyeti tarafindan devam edegelen sürekli bir düsmanliktir Allahu Teâla biz insanlari ve de Resûlü'nü seytan ve hilelerinden sakinmak hususunda uyarmaktadir,

"Seytan sizi fakirlikle korkutur ve size kötülükleri (fahis isleri) emreder Allah ise size katindan bir magfiret ve lütuf vadeder Allah her seyi ihâta eden ve her seyi bilendir" Bakara, 268

"Ey iman edenler! Hep birden barisa girin Sakin seytanin adamlarina uymayin Çünkü o sizin için apaçik bir düsmandir" Bakara, 208

"Münafiklarin durumu tipki seytanin durumu gibidir Çünkü seytan insana, "inkar et" demis; insan inkar edince de "ben senden uzagim, çünkü ben alemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarim" demisti" Hasr, 16

Yazimizda seytanin hilelerini bilerek bunlardan sakinma, ona karsi korunma yollarini ögrenme ve ona nasil galip gelinecegi hususunda bazi noktalara yer vermeye çalisacagiz insâ'allahElbette bu ve diger yazilarimizda oldugu gibi vazgeçilmez kaynaklarimiz Kur'ân ve de Resûlullah'in sallallahu aleyhi ve sellem sünnetinden istifade edecegiz Basari Allah'tandir O'ndan duâmiz, bu amelimizi herkes için bir ögüt kilmasidir

Allah bizleri, haklarinda, "Siz insanlar için çikarilmis en hayirli ümmetsiniz Iyiligi emreder, kötülükten sakindirirsiniz ve Allaha iman edersiniz" A'li Imrân, 110, ayetinin nâzil oldugu Selef-I Salihin gibi, hayirli bir ümmet kilsin ve bizleri onlarin yolundan ayirmasin (Amin)

Seytan savasan bir düsmandir:

O, insana karsi duydugu kin ve kiskançligi nedeniyle ümmetin fertlerine karsi amansiz bir savas ilan etmistir Yollari basinda pusu kurup onlari aldatmak için Allah'tan izin istemis ve birtakim hikmetlere binâen bu izin kendisine verilmistir Bundan sonra seytan kötülükleri asilamak suretiyle insanlari hak yoldan uzaklastirmak ve saptirmak için daha çgür hareket etmeye baslamistir, "(Iblis), "Ey Rabbim! Öyle ise (varliklarin) tekrar dirilecegi güne kadar bana mühlet ver" dedi (Allah da) "O halde senbilinen bir vakte kadar kendilerine mühlet verilenlerdensin" dedi (Iblis) dedi ki; Ey Rabbim! Andolsun ki, beni azdirmana karsilik ben de yeryüzünde onlara (günahlari) süsleyecegim ve onlarin hepsini mutlaka azdiracagim!" Hicr, 36-39

Kibirlidir:

"Bir zamanlar biz, meleklere "Âdem'e secde ediniz" dedik Iblis hariç hepsi secde ettiler O yüz çevirdi ve büyüklük tasladi, böylece kâfirlerden oldu" Bakara, 34

Fakirlikle korkutur, kötülükleri emreder:

"Seytan sizi fakirlikle korkutup kötülükleri (fuhsiyati) emreder" Bakara, 268

Çekismeyi ve Allah hakkinda bilgisizce konusmayi emreder:

"Insanlardan bilgisi olmaksizin Allah hakkinda tartismaya giren ve her inatçi seytana uyan bir takim kimseler vardir" Hac, 3

Müslümanlarin arasini bozmaya çalisir:

"Kullarima söyle: sözün en güzelini konussunla Sonra seytan aralarini bozar Çünkü seytan insanin apaçik düsmanidir" Isrâ, 53,

""seytan, benimle kardeslerimin arasini bozduktan sonra"" Yûsuf, 100

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Seytan Arap yarimadasinda namaz kilanlarin kendisine ibadet etmesinden ümidini kesmistir Ancak onlarin aralarini bozmakla (teselli bulur)" buyurmustur (Müslim)

Savurganlarin kardesidir:

"Süphe yok ki saçip savuranlar seytanlarin kardesleridir" Isrâ, 27

Insan neyde israf ederse seytan da o seyde ona ortak olur

Isimleri çarpitir:

""Ey Âdem! dedi, sana ebedîlik agacini ve eskimeyen bir saltanati göstereyim mi?" Tâhâ, 120

Iblis sözü edilen agacin adi öyle olmadigi halde çarpitmis ve "ebedîlik agaci" adini uydurmustur

Âyini müziktir:

"Onlardan, gücünün yettigi kimseleri sesinle sasirt" Isrâ, 64

Seytanin sesi müzik, düdügü ise insanlarin bir çogunu onunla aldattigi müzik aletleridir

Allah'in yarattiginin degismesini ister:

""Süphesiz onlara emredecegim de Allah'in yarattiklarini degistirecekler"" Nisâ, 119

Alis verisini, yemesini içmesini sol eliyle yapar:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "herbiriniz sag eliyle yesin, sag eliyle içsin, sag eliyle alsin ve sag eliyle versin Çünkü seytan sol eliyle yer, sol eliyle içer, sol eliyle alir ve sol eliyle verir" buyurmustur (Sahihtir, Ibn-i Mâce)

Cemaatle namaz kilmayanlara galip gelmistir:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "bir köy veya kirda üç olur da aralarinda namazi (cemaatle) ikame etmezlerse seytan onlari kusatmistir Cemaate sikica sarilin Zira kurt ancak sürüden uzak düsen koyunu yer" buyurmustur (Sahihtir, Ebû Dâvud)

Namaz esnasinda mümin kula sokulur:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Seytan sizden birine namazda sokulur Ve O, kaç rekat kildigini bilemedigi ana kadar seytandan haberdar olmaz Bu durumla karsilasirsaniz selam vermeden önceki oturusunda (sehven) iki secde yapsin daha sonra selam versin" (Sahihtir, Ebû Dâvud)

Safta buldugu bosluga girer:

"Saflari siklastirin Meleklerin saf tuttugu gibi saf tutun, omuzlarinizi birbirine birlestirip bosluk birakmayin Yumusakça kardeslerinizin kollarina temas ederek seytan için bosluklar birakmayin Kim bir safi doldurursa Allah da onun (açiklarini, günahlarini) doldurur Kimde bir saffi bozarsa Allah da onun (amellerini) bozar" (Sahihtir, Ebû Dâvud)

Kötü rüya gösterir:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Biriniz güzel bir rüya gördügü vakit (bilsin ki,) o ancak Allah'tandir Bunun için Allah'a hamdetsin ve sevdiklerine anlatsin Eger kötü bir rüya görürse (bilsin ki) o da ancak seytandandir (kimseye anlatmasin ve seytan'dan Allah'a siginsin)" (Buhari, Müslim)

Sabah namazinin kilinmamasina çabalar:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem söyle buyurmustur, "Içinizden biri uyudugu zaman seytan onun basina üç dügüm yaparSonra her bir dügümle gece boyunca ona vurur Eger uyanip Allah'i zikrederse bir dügüm çözülür Kalkip abdest aldiginda dügümlerden ikisi çözülmüs olur Namazi da kilarsa bütün dügümler çözülür Böylece mutlu ve gönlü rahat bir sekilde sabahlarAksi halde tenbel ve kötü bir sekilde sabahlar" (Müslim)

Cemaatten kaçar:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Her kim Cennetin orta yerini isterse cemaate yönelsin, muhakkak seytan iki kisiden ayri tek basina kalanla beraberdir" buyurmustur (Sahihtir, Tirmizi)

Halvetteki kadin ve erkegin yanindadir:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Erkek, kadinla halvet etmesin (yalniz baslarina kalmasin) Bu durumda seytan onlarin üçüncüsü olur" buyurmustur (Sahihtir, Ibn-i Mâce)

Besmelesiz yemege ortak olur:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, "Seytan Allah adinin anilmadigi yemegi kendisine helal görür" buyurmustur (Müslim) Yemege besmeleyle baslamayi çocuklara da ögretmelidir

Kaylûle yapmaz:

Allah'in nebîsi, "Ögleyin kaylûle yapiniz Muhakkak seytanlar ögle vakitlerinde kaylûle yapmazlar" buyurmustur (Müslim)Kaylûle, ögle namazindan sonra yapilan kisa istirahat ve uykudur Kaylûle yapan insan bir sünneti ihya ettigi gibi ayni zamanda dinç olur, gece namazlarini, teheccüdü kilacak gücü kendine bulurÖylesine önemli vakitleri gaflet degil ibadetle geçirir

Insanogluna, sürekli zarar vermeye çalisir:

Â'ise radiyallahu anhâ, fazla kanamasindan Resûlullah'a söz ettiginde, "O seytanin tepmelerinden biri sonucudur" yanitini alir (Sahihtir, Tirmizi) Seytan damari taptiginde kanama artar Bu büyük düsmandan her zaman Allah'a siginmalidir

Sapik yollarda davetini yayar:

"Süphesiz bu benim dosdogru yolumdur, ona uyun '(baska) yollara' (sübül) uymayin Zira o yol sizi Allah'in yolundan ayirir" En'âm, 153

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, bu ayeti açiklarken eliyle düz bir çizgi çizerek, "Iste bu, dosdogru olan; Allah'in yoludur" diyerek sonra o yolun sag ve sol yanina (düz çizgiden farkli irili ufakli karisik) çizgiler çizmis ve "Iste bunlar 'baska yollaridir' (sübül) Bunlardan hiç biri yoktur ki, seytan basina oturuyor ve onlara çagiriyor olmasin" buyurmus ve sonra da mezkûr ayeti okumustur" (Sahihtir, Nesâ-î)

Ölüm aninda fesad yayar:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Allah'a söyle duâ ederdi, "Düskünlükten, yakinmadan, bogulma ve yanmadan; ölüm esnasinda seytanin yakalamasindan; Yolu'ndan geri dönmüs olarak sana varmaktan ve (akrep) sokmasindan ölmekten sana siginirim" (Sahihtir, Nesâ-î)

Seytanlar yatsinin ilk aninda yayilirlar:

Resûlullah, "Yatsinin ilk ani bitinceye kadar çocuklarinizi alikoyun Zira o, seytanlarin gezindigi bir vakittir" buyurmustur (Sahihtir, Hâkim) Bu vakit, günesin; seytanin iki boynuzu arasinda kizillasarak battigi, ikindi kerâhat vaktidir

Kizginlik sirasinda gelir:

Allah Resûlü, "Bir kelime biliyorum ki, onu söyleyendeki sikintilar gider Kim (suurla) 'Eûzû bi'llâhi mine's- seytani'r- racîm' (taslanmis seytandan Allah'a siginirim) derse ondaki (sikintilar) gider" buyurmustur (Buhari, Müslim) Resûlullah bunu, öfkeden yüzü kizarmis ve boyun damarlari sismis birisi kendisine geldiginde söylemistir

Âyete'l- Kûrsî'yi okuyan kimseye yaklasamaz:

Seytan rüyasinda Ebû Hureyre radiyallahu anh'a gelerek, "Uyumadan önce Âyete'l Kûrsî'yi okuyanin yanibasinda Allah tarafindan gönderilen muhafizlar eksik olmaz ve sabaha kadar seytan ona yaklasamaz" demistir Ebû Hureyre bunu Resûlullah'a anlattiginda, "O yalanci oldugu halde sana dogruyu söylemis" buyurmustur (Buhari)

Ezanla birlikte kaçar:

"Muhakkak, seytan namaz için nidâ edildiginde (ezan okunurken) arkasini dönüp -yellenerek- kaçar" (Müslim) Bir diger hadiste de su ifade yer almaktadir, "Tesehütte, sahadet parmagini oynatmak seytana demirden daha siddetli gelir" buyurmustur (Sahihtir, Ahmed) Yani Sehadet parmagi ona demir kamçi gibidir

Ramzanda zincire vurulur:

"Ramazan geldiginde cennet kapilari açilir, cehennem kapilari kapanir ve seytanlar zincire vurulur" (Sahihtir, Nesâ- î)

Gerçek bir tevbeye karsi çeresizdir:

"Takvâya erenler var ya; onlara seytan tarafindan bir vesvese dokundugunda (Allah'in emir ve yasaklarini) hatirlayip, hemen gerçegi görürler" A'raf, 201

Ihlasli kimselere zarari dokunmaz:

"(Iblis) dedi ki,: Ey Rabbim! Andolsun ki, beni azdirmana karsilik ben de yeryüzünde onlara (günahlari) süsleyecegim ve onlarin hepsini mutlaka azdiracagim! Ancak onlardan ihlasa erdirilmis kullarim müstesna" Hicr,39-40

Allahu Teâla kendisine hâlis kilinmadan yapilan amelleri kabul etmez, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem,"Allah ancak halis olan, yalniz O'nun rizasi gözetilerek yapilan ameli kabul eder" buyurmustur (Sahihtir, Nesâ-î)

Allah, seytana insana tahakküm edebilecegi bir sulta vermemistir Onun sultasi ancak Allah'a iman etmeyen veya iman ettigini söyleyip te bu imanin geregini yerine getirmeyenler üzerinedir Çünkü onlar bu halleriyle Allah'i, Allah'in yardimini birakip; seytani ve de saytanin yardimini kabul etmisler ve ondan razi olmuslardir Bu noktada unutulan bir sey var ki, o da yalniz Allah'in dostlari zafere ulasacaktir Allah'tan baska edinilen yardimcilar, basta iblis olmak üzere tabiilerinin onlari ilah edindiklerini inkar edeceklerdir Gerisni Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in getirdigi en büyük mucize olan Kur'ân-i Azim'den dinleyelim, süphesiz tevfik Allah'tandir

"(Hesaplari görülüp) is bitirilince, seytan diyecek ki; "Süphesiz Allah size gerçek olani vaadetti, ben de size vaadettim ama yalanci çiktim Zâten benim size karsi bir gücüm yoktu Ben sadece sizi (isyana, inkara) çagirdim, siz de benim davetime hemen kostunuz O halde beni yermeyin, kendinizi yerin Ne ben sizi kurtarabilirim ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Kuskusuz daha önce ben, (beni Allah'a) ortak kosmanizi reddettim Çünkü zâlimlere, elbette acikli bir azap vardir" Ibrâhim, 22

Sallallahu Teâla alâ Muhammedin ve alâ A'lihi ve Sahbihi ecmaîn

VE'L- HAMDÜ LI'LLAHI RABBI'L ALEMIN

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com