10-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dinde Reform Ne Demek
Dinde reform ne demek
Hakkında Dinde reform ne demek
Dinde reform ne demek
[size="3">Sual: "][/size]CEVAP
Reform, islah etmek, bozulmus bir seyi düzelterek, eski dogru haline getirmek demektir Hiristiyanlik bozuldugu için reform yapildi Müslümanlik bozulmadigi için böyle bir hareket bozmak olur Bunun için reform yapmak isteyenlerin, dinimizi içten yikmak istedikleri anlasilmaktadir
Imam-i Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Bid’at ehli, yapacagi degisikliklerle, dini düzelteceklerini, olgunlastiracaklarini zannederek bid'at çikariyor, bid'atlerin zulmetleri ile sünnetin nurunu örtmeye çalisiyorlar Bunlar, dinin noksanliklarini tamamladiklarini iddia ediyorlar Bilmiyorlar ki din noksan degil, kâmildir Dini noksan sanip, tamamlamaya [çaga uydurmaya, çesitli bid’atler çikarmaya] çalismak, Maide suresinin, (Bugün sizin için dininizi ikmâl eyledim Üzerinize olan nimetimi tamamladim ve size din olarak Islamiyet’i vermekle razi oldum) mealindeki 3 âyetine inanmamak olur (m 260)
Bugünkü anlayisa göre dinde reform üçe ayrilir:
Ehl-i sünnet âlimleri, cahiller ve din düsmanlari tarafindan dine sokulmak istenen hurafeleri düzelttiler Çesitli kiymetli kitaplar hazirladilar Kendilerinden bir sey ilave etmediler Eshab-i kiramin bildirdiklerini naklettiler Daha sonra gelen âlimler de bunlarin kitaplarindan naklederek kitap yazdilar Bunlara reformcu degil, Müceddid denir Nitekim hadis-i serifte (Benden sonra, her yüz senede bir âlim çikar, dinimi kuvvetlendirir) buyuruldu Imam-i a'zam, imam-i Safii, imam-i Gazali, imam-i Rabbani ve ahir zamanda gelecek Hazret-i Mehdi bu müceddidlerdendir (Rahmetullahi aleyhim)
Dinde reformun ikinci kismi, Islam âlimlerinin bildirdiklerine inanmayip, Kur'an-i kerime ve hadis-i seriflere, kendi anlayislarina göre mana veren sapiklarin tuttugu yoldur Bunlarin Islam âlimlerinin bildirdiklerinden ayri söyledikleri seylere bid'at ve kendilerine de bid'at ehli veya mezhepsiz denir Peygamber efendimiz (Ümmetim 73 firkaya ayrilacak Bunlardan 72si Cehenneme gidecek, biri inanisi sebebiyle Cehenneme girmeyecek) buyurdu Cehenneme girmeyen firkanin ise (Ehl-i sünnet vel-cemaat) oldugu icma ile bildirilmistir
Ibadette bid'at, Peygamber efendimizin ve dört halifesinin zamanlarindan bulunmayip, onlardan sonra dinde meydana çikarilan, ibadet olarak yapilmaya çalisilan seylerdir Ibadetlerde ilave ve çikarma olmaz Mesela TVdeki imama uyup namaz kilmak bid'attir
Dinde degil, âdetlerde degisiklik ise bid'at ve günah degildir Mesela çatal kasikla yemek yemek, kahve, çay içmek gibi seyler âdet oldugu için bid'at degildir
Dinde reformun üçüncü kismi, dini islah ediyoruz, düzeltiyoruz diyerek Islamiyet’i içten yikmaya çalisma hareketidir Yakin tarihimizde camilere müzik aleti sokma ve sira koyma gibi gayretleri olmustur Ayni sinsi gaye devam etmektedir Dikkatli olmak gerekir
|
|
|