![]() |
Mönüler Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mönüler HakkındaMÖNÜLER HAKKINDA Vücudumuzdaki sistem ve dokuların sağlıklı ve düzenli işleyebilmesi için ihtiyaç duyulan besin unsurları protein karbonhidrat yağvitaminler madensel maddeler ve suyun belirli miktarlarda ve en fazla özenle hazırlanmış yemekler bile gelişigüzel zamanlarda çeşit ve oranlarına dikkat edilmeksizin yeterli miktarlardan fazla alınırsa vücuda istenilen yararı sağlamaz ![]() ![]() Bu nedenle değişik yiyecek maddelerinin içerdikleri besin unsurlarına ve vücudun günlük ihtiyacına göre yeterli miktarları ve birbirini tamamlayacak şekilde düzenlenen çeşitleri gözönünde bulundurarak mönü "yemek listesi" ve öğün "yemek zama-nı"nm tespit edilmesine aynı oranda önem verilmelidir ![]() ÖĞÜN KAVRAMI İnsanların beslenmelerini bir düzen içinde gerçekleştirmeleri gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Normal bir insanın normal koşullar altında 3-5 saatte proteinli yemekleri 1-3 saatte karbonhidratlı yemekleri ve 4-6 saatte yağlı yemekleri sindirdiği ve arta kalanı vücuttan attığı anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Görülüyor ki sindirim fonksiyonunu tamamlayan midenin yeniden çalışmaya hazır olduğunu belirleyen salgılar açlık duygusunu oluşturmakta ve yemek zamanını belirlemektedir ![]() ![]() ![]() Düzensiz zamanlarda alman besin maddeleri sindirilme imkânı bulmayacağı dolayısıyla vücuda bir yarar sağlamayacağı gibi mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını engelleyerek de zararlı olur ![]() ![]() Çeşitli araştırma ve alışkanlıklar günlük beslenmede üç ana öğün zamanı belirlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ? Sabah öğünlerinde günlük besin ihtiyacı %25 ? Öğle öğünlerinde %40 ? Akşam öğünlerinde %35 Vücudumuzun sağlığı bütün öğün zamanlarına gereken önemin verilmesini ve her üç öğün zamanında da temel besin unsurları içeren yiyecek maddelerinden en az birinin bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır ![]() Bir insan vücudu çocukluk hamilelik ağır çalışma diyet gibi özel durumlar dışında ortalama olarak günde 44 gram protein 100 gram karbonhidrat 25 gram yağ 15 gram tuz 3 gram potasyum 600 gram fosfor 350 gram magnezyum 9 miligram demir 200-800 miligram kalsiyum vücut ağırlığının beher kilosu başına 1 mikrogram iyot 10-15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SABAH KAHVALTISI Günlük öğün planı içinde ilk olarak çok önem verilmesi gerekli bir öğün zamanı olan "kahvaltı" adı verilen sabah öğünüyle gıda alırız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah kahvaltılarında düşünülebilecek yiyecek maddeleri çok çeşitlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süt çay sütlü çay limonlu çay sütlü kahve kakao sütlü kakao ekmek peksimet bisküvi simit kek yumurta beyazpeynirkaşarpeyniri zeytin (siyah ya da yeşil) tereyağı (margarin) reçel (marmelât) tahin-pekmez bal yoğurt sucuk sosis salammeyveler-meyve suları portakal suyu greyfrut suyu üzüm suyu domates suyu ayran ve muzlu süttür ![]() Sabah kalvaltılarmda alışkanlıklarımız ne olursa olsun özellikle çocukların ve gelişme çağındaki gençlerin süt içme alışkanlığını kazanması sağlamalıdır ![]() ![]() ÖĞLE VE AKŞAM YEMEKLERİ Günlük besin gereksinmesinin dörtte biri sabah karşılandığına göre öğle ve akşam öğünlerinin de dikkatle planlanması zorun-luğu anlaşılacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğle ve akşam öğünlerinde yemek listesi planlanması vücudun ihtiyaçları yanında başka etkenler altında da bulunmaktadır ![]() ? Aile bütçesinin imkânları ? Aile fertlerinin yaş ve cinsiyetleri ? Aile fertlerinin günlük uğraş ve faaliyetleri ? Yemek alışkanlıkları ? Aile fertlerinin istek ve beğenileridir ![]() Bu etkenler dikkate alınarak öğle ve akşam öğünleri planlanırken kabaca vücudun gereksindiği besin unsurlarının hangi besin maddelerinin ne kadar miktarda bulunduğu tespit edilmeli ve bu miktar öğünlere bölünerek yemek listesi hazırlanmalıdır ![]() ![]() Sindirilmesi güç yemeklerin tümü bir öğünde toplanmamah ve öğünler arasında dağıtılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birinci grupta bulunan yiyecek maddeleri sabah ve öğle öğünleri listelerinde ana yemek olarak kabul edilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek listelerinde üçüncü gruptaki yiyecek maddelerinden de 1-3 porsiyon bulunabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ilkeler dikkate alınarak bir hafta için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() 2 kilo balık satın alınmasıyla böyle bir listenin düzenlenmesi gerekeceğine göre ailenin bütçe imkânları satın almaya yeterli olmadığı takdirde 4 ![]() ![]() Öte yandan yemek listeleri üzerinde değişiklik yapılması düşünüldüğünde 1 ![]() ![]() iki hususa ağırlık verildiği anlaşılacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|