![]() |
Ömer Hayyam Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ömer Hayyam SözleriÖmer Hayyam Sözleri Ey kara cübbeli! Taş atma bu dünyayı bilmek isteyenlere ![]() Onlar yaradanın sanatı peşindeler; Seninse aklın fikrin abdest bozan şeylerde…” (S ![]() *** Ey özünün sırlarına akıl ermeyen; Suçumuza, duamıza önem vermeyen; Günahtan sarhoştum, ama dilekten ayık; Umudumu rahmetine bağlamışım ben ![]() *** Sevgili, sırlarına eren gönül nerde? Sözlerinin tekini duyan kulak nerde? Gece gündüz serilirsin de karşımıza: Yüzünü bir kez gören mutlu göz nerde? *** Bu ömür kervanı bir tuhaf gelir gider Kazancın, yaşamasını bildiğin günler; Saki, bırak şu yarını düşünenleri Geçti gidiyor gece, geçmeden şarap ver ![]() *** Bu dünyaya kendi isteğimle gelmedim ben; Şaşkınlıktan başka şeyim artmadı yaşarken ![]() Kendi isteğimle de gidiyor değilim şimdi, Niye geldik kaldık, niye gidiyoruz bilmeden ![]() *** Uğrunda dertlere düştüğüm sevgili Bir başkasına tutulmuş, o da dertli; Derdimin dermanı kendi derdinde: Hekim hasta olunca kime gitmeli? *** Kul olup o güzele birden, Koptuk her bağdan, her tövbeden: Herkes koyu müslüman döner Biz putperest döndük Kabeden ![]() *** Benden Muhammet Mustafa’ ya saygı ve selam: Deyin ki, hoş görünürse, bir şey soracak Hayyam: Neden Yüce Efendimizin buyruklarında Ekşi ayran helal da güzelim şarap haram? *** Benden Hayyam’ a selam söyleyin demiş peygamber; Sözlerimi yanlış anlamışsa çiylik eder: Ben şarabı herkese haram etmiş değilim ki Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer ![]() *** Bir testici gördüm, çamur içindeydi: Ayağı çarkında, elinde bir testi; Testinin başında bir yoksulun ayağı Kulpunda bir padişahın kellesi ![]() *** Bir testi aldım çarşıdan ucuza; Gizli gizli neler anlattı bana; Bir şahdım, dedi; altın kupam vardı; Şimdi neyim? Testi oldum şaraba ![]() *** Ne yazık, pişmiş ekmek çiğlerin elinde; Ne yazık, çeşmeler cimrilerin elinde ![]() O canım Türk güzeli kömür gözleriyle, Çaylakların, uğruların, eğrilerin elinde ![]() *** Ben olmayınca bu güller, bu serviler yok ![]() Kızıl dudaklar, mis kokulu şaraplar yok ![]() Sabahlar, akşamlar, sevinçler tasalar yok ![]() Ben düşündükçe var dünya, ben yok o da yok ![]() *** Güneşi balçıkla sıvamak elimde değil; Erdiğim sırları söylemek elimde değil; Aklım düşüncenin derin denizlerinden Bir inci çıkardı ki delmek elimde değil ![]() *** Gören göze güzel, çirkin hepsi bir; Aşıklara cennet, cehennem, hepsi bir; Ermiş ha çul giymiş, ha atlas; Yün yastık, taş yastık, seven başa hepsi bir ![]() *** Bu dünyaya kendi isteğimle gelmedim ben; Şaşkınlıktan başka şeyim artmadı yaşarken ![]() Kendi isteğimle de gidiyor değilim şimdi, Niye geldik kaldık, niye gidiyoruz bilmeden ![]() *** Felek doğruyu eğriyi tartaydı, Her işine güzel demek kolaydı ![]() Böyle mi yaşardı iyiler dünyada, Evrenin özü doğruluk olaydı? *** Açılmaz kapıları açmanız mı gerek? Dünyada insanca yaşamanız mı gerek? Bırakın öyleyse iki dünyayı birden: Ey ölü canlılar, canlar uyanık gerek! *** Gönül, her an sevdiğinin kapısında ol; Her istediğini onda ara, onda bul ![]() Aşk tavlasında hileye kaçma kalleşçe: Koy canını ortaya, soyulursan soyul ![]() *** Biz de çocuktuk, bir şeyler öğrendik; Bildiklerimizle övündük, eğlendik ![]() Şu oldu, bu oldu da ne oldu sonra? Bir bulut gibi geldik, yel gibi geçtik ![]() *** En doğrusu, dosta düşmana iyilik etmen; İyilik seven kötülük edemez zaten ![]() Dostuna kötülük ettin mi düşmanın olur: Düşmanınsa dostun olur iyilik edersen ![]() *** Gök yaban gülleri döküyor eteğinden Bir çiçek yağmuruna tutuldu sanki çimen Gül şarap dolsun kadehimin lalesine Mor buluttan yere yaseminler düşerken ![]() *** Saki, gökler, denizlerce dolgunum; İçime sığmaz oldu coşkunluğum; Ak saçlarımla sarhoş ettin beni, Kış ortasında bahar bulutuyum! |
![]() |
![]() |
|