![]() |
Mevlana Nın Bilinen Güzel Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlana Nın Bilinen Güzel SözleriSevgide güneş gibi ol, Dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, Hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol ![]() Öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründügün gibi ol ![]() Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok ![]() ![]() Eşekten şeker esirgenmez ama eşek yaratılışı bakımından otu beğenir ![]() Dert, insanı yokluğa götüren rahvan attır ![]() Leş, bize göre rezildir ama, domuza, köpeğe şekerdir, helvadır ![]() Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır ![]() Pisler, pisliklerini yapar ama sular da temizlemeye çalışır ![]() Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür ![]() ![]() Nasıl olur da deniz, köpeğin agzından pislenir, nasıl olur da güneş üflemekle söner? Akıl padişahı kafesi kırdı mı, kuşların her biri bir yöne uçar ![]() Tövbe bineği, şaşılacak bir binektir ![]() ![]() Korkunç bir kurban bayramı olan kıyamet günü, inananlara bayram günüdür, öküzlere ölüm günü ![]() Kim daha güzelse kıskançlığı daha fazla olur ![]() ![]() Dünya tuzaktır ![]() ![]() ![]() Irmak suyunu tümden içmenin imkanı yok ama susuzluğu giderecek kadar içmemenin de imkanı yok ![]() Gürzü kendine vur ![]() ![]() ![]() Eşeğe, katır boncuğuyla inci birdir ![]() ![]() Birisi güzel bir söz söylüyorsa bu, dinleyenin dinlemesinden, anlamaesından ileri gelir ![]() Oruç tutmak güçtür, çetindir ama Allah'ın kulu kendisinden uzaklaştırmasından, bir derde uğratmasından daha iyidir ![]() Birinin başına toprak saçsan başı yarılmaz ![]() ![]() ![]() Kabuğu kırılan sedef üzüntü vermesin sana, içinde inci vardır ![]() Bilgi, sınırı olmayan bir denizdir ![]() ![]() Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler? Bülbüllerin güzel sesleri beğenilir de bu yüzden kafes çeker onları ![]() Meyve ekşi bile olsa, olmadıkça ona ham derler ![]() Her dil, gönlün perdesidir ![]() ![]() Aşıkların gönüllerinin yanışıyla gözyaşları olmasaydı, dünyada su da olmazdı, ateş de ![]() İki parmağının ucunu gözüne koy ![]() ![]() A kardeş, keskin kılıcın üzerine atılmadasın, tövbe ve kulluk kalkanını almadan gitme ![]() O dağa bir kuş kondu, sonra da uçup gitti ![]() ![]() Altın ne oluyor, can ne oluyor, inci, mercan da nedir bir sevgiye harcanmadıktan, bir sevgiliye feda edilmedikten sonra ![]() Gördün ya beni gamdan başka kimse hatırlamıyor, gama binlerce defa aferin ![]() Nefsin, üzüm ve hurma gibi tatlı şeylerin sarhoşu oldukça, ruhunun üzüm salkımını görebilir misin ki? Şu dünyada yüzlerce ahmak, etek dolusu altın verir de, şeytandan dert satın alır ![]() Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok ![]() ![]() Sen diri oldukça ölü yıkayıcı seni yıkar mı hiç? Dert, insanı yokluğa götüren rahvan attır ![]() Ehil olmayanlara sabretmek ehil olanları parlatır ![]() Leş, bize göre rezildir ama, domuza, köpeğe şekerdir,helvadır ![]() Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır ![]() Ama bülbül, kuzgun bağırıyor diye güzelim sesini keser mi hiç? Pisler, pisliklerini yapar ama sular da temizlemeye çalışır ![]() Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür ![]() Selviyi hür bir halde yücelten, kederi de sevinç haline sokabilir ![]() Nasıl olur da deniz, köpeğin ağzından pislenir, nasıl olur da güneş üflemekle söner? Akıl padişahı kafesi kırdı mı, kuşların her biri bir yöne uçar Tövbe bineği, şaşılacak bir binektir ![]() Bir solukta aşağılık dünyadan göğe sıçrayıverir ![]() O beden testisi ab-ı hayatla dopdolu, bu beden testisi ise ölüm zehiri ile ![]() ![]() Genişlik, sabırdan doğar ![]() Korkunç bir kurban bayramı olan kıyamet günü, inananlara bayram günüdür, öküzlere ölüm günü ![]() Kim daha güzelse kıskançlığı daha fazla olur ![]() Kıskançlık ateşten meydana gelir ![]() *Ben dostlarımı ne kalbimle nede aklımla severim ![]() Olur ya ![]() ![]() ![]() Kalp durur ![]() ![]() ![]() Akıl unutur ![]() ![]() ![]() Ben dostlarımı ruhumla severim ![]() O ne durur, ne de unutur ![]() ![]() ![]() MEVLANA |
![]() |
![]() |
|