Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faydaları, pekmez, pekmezin, türleri, yapımı

Pekmez Nedir? -Pekmez Yapımı - Pekmez Türleri -Pekmezin Faydaları

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pekmez Nedir? -Pekmez Yapımı - Pekmez Türleri -Pekmezin Faydaları







Pekmez Nedir?

Pekmez üzüm, incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılması ile üretilen, Anadoluya özgü, yoğun ve tatlı bir şuruptur

Üzümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur Üzümden yapılan; Niğde Bahçeli Adana'nın (Pozantı ilçesi-Kamışlı köyü nün tamamen organik olarak üretilen Pekmezi), Elazığ, Nevşehir ve Zile pekmezleri meşhurdur



Üretimi

Pekmezlik üzümler, çiğneme, havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılır ve üzümlerin suları elde edilir Ekşi olan bu şıra 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılıp içine pekmez toprağı eklenir Beyaz renkli olan bu toprak üzümler daha ezilmeden işleme dahil edilmelidir Bu işleme kestirme adı verilir Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlanır Toprak katılmayan pekmez ekşi ve bulanık görünümlü olur Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 100 kg üzüm şırasına 1-5 kg pekmez toprağı katılmasını öngörmektedir

Pekmez kaynatılırken oluşan köpüklerin alınması berrak görünümlü pekmez elde etmeyi sağlar Bu şekilde daha lezzetli bir pekmez elde edilmiş olur Kestirilen şıra dinlendirme kaplarında en az 4-5 saat bekletilir Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöker Şıranın üstte kalan berrak kısmı tortudan ayrılır, tortu atılır Ayrılan berrak şıra kaynatma kazanlarına aktarılır

Antalya'nın İbradı ilçesinde pekmez toprağı kullanılmaz Şıranın durulması ve üzümün ekşiliğinin alınması için özenle biktirilen meşe ağacının külü kullanılır Böylece toprağın kansorejen özelliği de devre dışı bırakılmış olur

Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir Şıra kaynatıldığında kaptaki eksilme yeni şıra ile doldurulmamalıdır Bu pekmezin kalitesini bozar Karışımın göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğinin göstergesidir Kaynatma üstü açık geniş kaplarda yapıldığı gibi, vakumlu ortamda daha düşük ısılarda açık renkli pekmez üretilebilir

Yapımı anlatılan bu ürün türüne "tatlı cıvık pekmez" denir "Günbalı" denen pekmez türü şıranın geniş kaplarda, güneş altında suyunun uçurulmasıyla elde edilir

"Katı pekmez" tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 25 kg pekmez için 5 yumurta akı, 500 g pudra şekeri ve 500 g eski pekmezden oluşan bir maya önermiştir Maya eklenip sürekli karıştırılan pekmez bir gün bekletilir, ertesi gün tekrar iyice karıştırılır ve paketlenir

Besin Değerleri

Pekmezin besin değeleri, yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1,276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden iyi bir besin, faydalı bir ilaç olarak bilinir İçermiş olduğu %80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar

Faydaları

Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir

Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir

Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır

Çeşitleri

Dut pekmezi

Üzüm pekmezi

Keçi boynuzu (harnup) pekmezi

Andız (ardıç) pekmezi

Tüketimi

Pekmez, yoğun tadı dolayısıyla genellikle tek başına tüketilmez Şifa amaçlı kullanılırken ilaç gibi kaşıkla içilebileceği gibi, tahin ile karıştırılarak da sofrada gıda olarak tüketilebilir Karsambaçda pekmezin üzerine ekilebilecek malzemelerden biridir Pekmez C vitamini içeren limon ve portakal suyu gibi içeceklerle beraber tüketilirse, vücut demir elmilimini daha fazla ve hızlı bir şekilde yapma olanağı bulur

Dut Pekmezi

Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir

Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa Pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir

Dut Pekmezi 100 gramının sağladığı enerji besin öğeleri yüzde 01 yağ, yüzde 6 karbonhidrat, yüzde 4 kalsiyum, yüzde 01 demir ve vitamin-A,yüzde 70 Vitamin-B1, vitamin-B2 içeriyor

100 gram Pekmezin sağladığı kalori ise 293 Pestilin diğer bir bileşeni, yüzde 3 su, yüzde 3,5 yağ, yüzde 3,4 protein, yüzde 4,7 laktoz, yüzde 0,75 mineral maddeler ve vitaminlerden oluşuyor 100 gramı 64 kalori mükemmel bir besin maddesi olan süt ise yüzde 87 veriyor

Dut Pekmezinin Faydaları

* Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar

* Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir

* Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır

* Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir

* Sporcular için bir enerji deposudur

* Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur

* Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur

* Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir

* Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır

Üzüm Pekmezi

Vücuttaki kanı arttırır

Enerji verir

İştah açar

Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır

Mideyi, bağırsakları, böbrekleri, kuvvetlendirir

Damar sertliğine iyi gelir

Kan dolaşımını rahatlatır

Keçi Boynuzu (harnup) Pekmezi

Koleströlü düşürür ve tansiyonu dengeler

Kalbi takviye eder

Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır

Vücudu güçlendirip dinamize eder

Kansızlığa birebirdir

Dişleri besler Kemikleri güçlendirir

Bağırsakları Çalıştırır

Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır

Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir

akciğer rahatsızlıklarında da kullanılır

Andız Pekmezi

Bronşit

Öksürük,

Sarılık,

Kaşıntı,

Egzama,

Mide bulantısı

Akciğer,

Karaciğere

faydalı bir pekmezdir

Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.