Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
konserveleme, yöntemleri

Konserveleme Yöntemleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Konserveleme Yöntemleri



KONSERVELEME YÖNTEMLERİ

Konserveleme için başlıca altı yöntem vardır

Su küvetinde ağır ısıtma:

Bu yöntemi uygulayabilmek için, kavanozların tümüyle suyla kaplanabileceği derinlikte, içinde tencerenin altı ile kavanozların birbirine değmesini engelleyecek bir tel ızgara bulunan derin bir tencere gerekir Meyvaları doldurduğunuz kavanozlara soğuk şurup ya da suyu döküp, lastik halkaları kavanozun ağzına yerleştirerek klipsleri sıkınız (Kullandığınız kavanoz metal kapaklıysa, kapağı kapatıp hafifçe gevşetiniz Böylece genleşmeye izin vermiş olacaksınız)

Kavanozları tencerenin içine, birbirlerine ve tencerenin kenarlarına değmeyecek biçimde yerleştirip, tencereyi kavanozları örtene kadar soğuk suyla doldurunuz Tencerenin kapağını kapatıp, suyu ağır ateşte ısıtınız

Bir tahta maşayla konserveleri tencereden alıp, bir tahtanın üstüne çıkarınız Sudan çıkarır çıkarmaz kavanozların kapaklarını çevirerek ya da bastırarak sıkıca kapatınız Kavanozları 24 saat ılınmaya bırakınız İşlemin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için, vidalı kapakları gevşetiniz (klipsli kavanozlar kullandıysanız klipslerini çıkarınız) Kavanozları kapaklarından tutup, dikkatlice 1-2 cm kaldırınız Kapak açılırsa işlem başarısızdır Bu durumda sterilizasyon yeniden yapılmalı ya da meyvalar 2-3 gün içinde yenilmelidir

Su küvetinde hızlı ısıtma:

1 yöntemde anlatılan yolu izleyiniz Ancak bu kez soğuk su ya da şurup yerine sıcak (yaklaşık 60° C) su yada şurup kullanmanız gerekir Tenceredeki su da sıcak (50° C) olmalı, işlem başladıktan 25-30 dakika sonra kaynama noktasına (90°C) yaklaşıp, kaynama süresince bu ısıda kalmalıdır

Düdüklü tencerede konserveleme:

Bu yöntemi uygulayabilmek için, adından da anlaşılacağı gibi, bir düdüklü tencere gerekmektedir

Tencerenin dibine bir tel ızgara yerleştirdikten sonra, tencereye büyüklüğüne göre, kavanozları örtecek kadar kaynar su ve tencerenin kararmasını önlemek için biraz sirke koyunuz Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, konservenizi hazırlayınız Tencereyi ateşten alıp, 10 dakika bir kenarda soğutunuz

1 yöntemde anlatıldığı biçimde kavanozları çıkarıp saklayınız

Fırın yöntemi 1:

Fırında konserveleme yöntemi, fırının içinde sıcaklık her yerde aynı olmadığı için, sıcaklığın denetlenmesi güç olan bir yöntemdir Ancak bu yöntem, üzümler ve koyu renkli meyvalar için oldukça uygundur (Elma, armut, şeftali, yeşil erik ve domatesler için bu metodu kesinlikle kullanmayınız)

Önce, fırınınızı hafifçe (130° C) ısıtınız Meyvaları yıkanmış ve durulanmış kavanozlara doldurunuz (Su ya da şurubu eklemeyiniz) Bir fırın tepsisini gazeteyle kaplayıp, kavanozları tepsiye yerleştirdikten sonra, tepsiyi fırının orta katına sürünüz Sözgelimi birer kg'lık iki kavanoz için gerekli süre, yarımşar kg'lık dört kavanoz için gerekli süreye eşittir)

Kavanozları teker teker fırından çıkarıp, ısıya dayanıklı bir tezgaha koyunuz İçlerine şurubunu (yada domatesler için salamurasını) döküp, kapaklarını kapatınız Kavanozları 24 saat ılınmaya bıraktıktan sonra, serin ve karanlık bir yere kaldırınız

Fırın yöntemi 2

Bu yöntemle tüm meyvalar konservelenebilir Önce, fırınınızı hafifçe (150° C) ısıtınız Yıkanıp durulanmış kavanozları meyvayla doldurup, kaynar su ya da şurubu üstlerine dökünüz Bir fırın tepsisini gazeteyle kaplayıp kavanozları 5'er cm arayla üstlerine yalnız kapaklarını koyup halkayla sıkıştırmadan tepsiye diziniz Tepsiyi fırının orta katına yerleştirip, konserveyi hazırlayınız İşlem bittikten sonra kavanozları fırından alıp, bir tahtanın üstüne çıkarınız Halka yada klipsleri takıp kavanozları iyice kapatınız 24 saat ılmmaya bıraktıktan sonra serin ve karanlık bir yere kaldırınız

Meyva özü ya da salça çıkarma:

Sert yada yumuşak, haşlanmış tüm meyvalar için bu yöntem en elverişli olanıdır Sözgelimi, Sonbahar elmaları ya da fazla olgunlaşmış erikler bu yöntemle konservelenebilir

Önce, meyvayı çok az suda ve dilerseniz bir parça şeker ekleyerek kaynatınız (Domatesleri haşlarken, 2 tatlı kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz katarak kokusunun çıkmasını sağlayınız) Genleşmeyi gözönüne alarak , kapakları ya da klipsleri hafifçe gevşek bırakınız

Kavanozları 1 yöntemde anlatıldığı biçimde bir tencereye yerleştirip, üstlerini kaynar suyla kaplayınız Domatesleri 10, meyvaları ise 5 dakika kaynatıp, 1 yöntemde anlatıldığı biçimde saklayınız

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.