Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
din, inanışlar, islamiyet, türklerde, öncesi

İslamiyet Öncesi Türklerde Din Ve İnanışlar.

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İslamiyet Öncesi Türklerde Din Ve İnanışlar.

İslamiyet Öncesi Türklerde Din Ve İnanışlar

Eski türkler tabiatta bir takım gizli kuvvetlerin varlığına inanıyorlardı Dağ, tepe, kaya, su, ağaç, güneş, ay, yıldız, şimşek gibi unsurlar kutsal varlık olarak kabul edilmiştir

Türklerin en eski dini inanışı gök - tanrı inanışıdırGök - Tanrı tek yaratıcı olarak görülmüştür Hükümdarların Gök - Tanrı tarafından görevlendirildiğine inanılmıştır Türkler cennet ve cehenneme inanırlardı

Bir din olup olmadığı tartışma konusu olan şamanizm de türk toplumuna damgasını vurmuştur Bir dinden çok sihir özelliği taşıyan şamanizm de bu işi yapan kişiye şaman (kam) denilmiştir Şamanizme göre dünya iyi ve kötü ruhların etkisinde idiŞamanlar iyi ruhların etkisini devam ettirmek için ayinler düzenliyordu

Eski türklerde ölü gömme adeti dini bir karakter sergilemektedirÖlümden sonra hayat anlayışının var olması bir takım adetlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır Ölüyü atıyla gömmek bunlardan biriydi Bu sayede sahibinin atıyla rahatça cennet yolculuğuna çıkabileceğine inanıyorlardı Ölen kimsenin sağlığında öldürdüğü kişilerin resimlerini tahtalara oyup mezarlara koyuyorlardı Bu kişilerin ahirette dünyada kendisine hizmetçi olacağına inanılırdı

Türkler arasında çeşitli dini inanışlar yayılmıştırBudizm,Maniheizm,taoizm,hristiyanl ık ve musevilik gibi dinler çeşitli türk kavimleri tarafından kabul edilmiştir Bu dinlerin özellikle kültürel alanda büyük etkileri görülmüştür Mani dininin bir tüccar ve şehirli dini olması uygurlarda ilim, edebiyat ve sanat alanında gelişmelere yol açmıştır

Uygurlar benimsedikleri dinlerin dini terimlerinin türkçe karşılığını kullanmaya özen göstermişler ve böylece milli benliklerini korumaya çalışmışlardır Ancak yine de uygurların mani dinini benimsemeleri savaşçılık özelliklerini, balkanlara giden türk boylarının da hristiyanlığı kabul etmeleri milli benliklerini kaybetmelerine neden olmuştur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com