![]() |
Orhun Yazıtları-Türkçe Çevirisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiORHUN YAZITLARI Orhun Yazıtları, Göktürk İmparatorluğu’nun ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma altı adet yazılı dikilitaştır ![]() ![]() ![]() Bilge Tonyukuk yazıtlarının, (Orhun Irmağı civarında olmamasına rağmen), Orhun yazıtlarıyla birlikte düşünülmesi, anılması Köl Tigin ve Bilge Kağan yazıtları ile aynı döneme ait olması ve aynı konuları içermesindendir ![]() ![]() ![]() Yazıtların üçü çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun Abideleri’ni ilk kez 1889 yılında Rus tarihçi Yardintsev bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kültigin Anıtı: 3,35 metre yükseklikte, kireçtaşından yapılmış ve dört cephelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam Metin Güney Yüzü: Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Yüzü: Üstte mavi gök, altta yağız yer kılındıkta, ikisi arasında insan oğlu kılınmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzey Yüzü: … ile, Koşu vali ile savaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzeydoğu Yüzü: Kül Tigin koyun yılında on yedinci günde uçtu ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Yüzü: Bunca yazıyı yazan Kül Tiginin yeğeni Yollug Tigin, yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() Güneybatı Yüzü: Kül Tiginin altınını, gümüşünü, hazinesini, servetini, dört binlik at sürüsünü idare eden Tuygut bu … Beyim prens yukarı gök … taş yazdım ![]() ![]() Batı Yüzü: Batıdan Soğd baş kaldırdı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiBilge Kağan Anıtı: Kültigin Anıtının bir kilometre uzağındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam Metin Doğu Yüzü: Tanrı gibi Tanrı yaratmış Türk Bilge Kağanı, sözüm: Babam Türk Bilge Kağanı … Sir, Dokuz Oğuz, İki Ediz çadırlı beyleri, milleti … Türk tanrısı … üzerinde kagan oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a doğru ordu sevk ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Yüzü: … ![]() ![]() Güney Yüzü: … Çin süvarisini, on yedi bin askeri ilk gün öldürdüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzey Yüzü: Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı Yüzü: … üstte … Bilge Kağan uçtu ![]() ![]() Güneybatı Yüzü: Bilge Kağan kitâbesini Yollug Tigin, yazdım ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiTonyukuk Anıtı: Tonyukuk anıtı dört cepheli iki dikilitaş halindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam Metin BİRİNCİ TAŞ (Batı Cephesi) Ben Bilge Tonyukuk’um ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ormanda, dışarıda kalmış olanlar toplanıp yedi yüz er oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlteriş Kağan olunca, Bilge Tonyukuk Boyla Baga Tarkan ile İlteriş, güneyde Çinli’yi, doğuda Kıtay’ı, kuzeyde Oğuz’u pek çok öldürdüler ![]() ![]() Çogay’ın kuzeyi ile Kara Kum’da oturuyorduk ![]() BİRİNCİ TAŞ (Güney Cephesi) Geyik yiyerek, tavşan yiyerek oturuyorduk ![]() ![]() ![]() Böyle otururken Oğuz’dan casus geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi işitince gece uyuyasım gelmedi, gündüz oturasım gelmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kağanım, ben Bilge Tonyukuk’un arzını işitti, gönlünce idare et dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ondan sonra Oğuz tamamıyla geldi ![]() ![]() BİRİNCİ TAŞ (Doğu Cephesi) İki bin idik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çin kağanı düşmanımız idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözleri işitince gece yine uyuyasım gelmiyordu, gündüz yine oturasım gelmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİRİNCİ TAŞ (Kuzey Cephesi) …arz ettim ![]() Ordu yürüttüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırgız’dan döner dönmez Türgiş kağanından casus geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi işittiğimiz sırada katun (kraliçe) vefat etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altun ormanında oturduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi işitince ordu yürüttüm ![]() ![]() ![]() ![]() İKİNCİ TAŞ (Batı Cephesi) “Haberciyi getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci gün ateş gibi kızıp geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İKİNCİ TAŞ (Güney Cephesi) Demir Kapı’ya kadar gittik ![]() ![]() ![]() Türk milletinin Demir Kapı’ya , Tinsi Oğlu denen dağa ulaştığı hiç vâki değildi ![]() ![]() İlteriş kağan, bilgisinden dolayı, yiğitliğinden dolayı Çin ile on yedi defa savaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İKİNCİ TAŞ (Doğu Cephesi) Kapgan Kağan… Gece uyumadı, gündüz oturmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben artık yaşlandım, kocadım ![]() Türk Bilge Kağan ilinde yazdırdım ![]() ![]() Orkun yazıtlarının GökTürk Türkçesi ile yazılmış metinleri her kelime kafamızda bir çok çağrışım yapsada ilk bakışta anlaşılmaz gibi gelir ![]() ![]() 1) V sesi ve harfi yoktur yerine B kullanılmıştır Ev = Eb , Varlık=Barlık gibi ![]() 2) D ile bağlayan sözler T ile başlar Dağ=Tağ gibi 3) O ile başlayan sözler B ile başlar Olmak=Bolmak gibi ![]() 4) G ile başlayan sözler K ile başlar Gelmek=Kelmek gibi ![]() 5) Bazı sözlerde Y yerine D kullanılır Boy=Bod , Ayak=Adak gibi 6) İsmin e hali ke,ge,ka,ga gibidir ![]() ![]() 7) İsmin i hali ge ve ig şeklindedir ![]() Genizden gelen ng sesi vardır ![]() ![]() 9) Belirtisiz isim takılarında takı yoktur ![]() 10) li,lı,lü,lu ekleri lig,lıg,lüg,lug şeklindedir ![]() En Büyük Özelliği Türk adının, Türk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiGöktürk Yazıtları ![]() Yazıyı taşıyan en eski kitabe Kızıl şehrinde bulunmaktadır ![]() Göktürk yazıtları üç taştan oluşur: Tonyukuk anıtı 716, Köl Tigin (Kültigin) anıtı 732, Bilge Kağan anıtı 735 yılında dikilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Göktürk Yazıtları hakkında ansiklopedik bilgi Göktürk Yazıtları yada Orhun Kitabeleri, Türk tarihinin belli bir dönemini hikaye ettikten başka bilinen en eski Türk yazısının ve bilhassa Türk dil ve edebiyatının çok önemli belgesi olan Gök-Türk (Kök-Türk) yazıtları, Doğuda Çin sınırlarında yaşamış Türklerin en önemli eserleridir ![]() ![]() ![]() Göktürk alfabesi ile yazılı bulunan ilk anıtlar, 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu abidelerin varlığından ilk defa 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun Kitabeleri yada Göktürk Yazıtları, anlattığı olaylar bakımından en dolgunu ve üslupça en güzeli İlteriş Kutluk Kağan oğlu hükümdar Bilge Kağan’ın, kardeşi Kül Tiğin adına, saygı ve sevgiyle diktirip yazdırmış olduğu Kül Tiğin anıtıdır ![]() ![]() ![]() Bu kitabeyi çok gelişmiş, zengin kelimeli bol mecazlı edebi bir hitabe örneği olarak yazan prens, yazıtın güney-batı yüzünü şu sözlerle bitirmektedir: "Bilge ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çin emperyalizminin o zamanki usul ve hedeflerini bu yazıtta okurken daha sonra mazlum, dağınık ve vatan duygusunu yitirmiş milletler üzerine yönelen bütün istilacı ve sömürücü emellerin anahtarını buluruz ![]() Göktürk devleti'nin kuruluşundan sonra 680 yılında Çin pençesine düşerek elli yıl esarette kalan, sonra babası İlteriş Kutluk Kağan tarafından kurtarılan Gök-Türk’lerin ibretli tarihini anlatan bu metinde, Bilge Kağan, milli şuuru kaybederek Çince konuşan hatta Çin isimleri almaya başlayan beylerin feci akıbetlerini, millete kötülüklerini ve tutsak oluşlarının başka sebeplerini dile getirmektedir ![]() Kurtuluşun hikayesini anlatmakta, kendisinin ve kardeşi Kül Tiğin’in millete hizmetlerini sayıp dökmekte halka ümit ve kuvvet telkini yapmakta, çalışmanın faydaları üzerinde durmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiKül Tigin Yazıtlarından kısalar # 1 ![]() ![]() ![]() ![]() # Türk halkı şöyle demiş: “Vatanlı millet idim, vatanım şimdi hani? Kime vatan kazanacağım ben” dermiş ![]() ![]() ![]() # 2 ![]() # Türk Oğuz beyleri, millet işitin! Üsten gök basmasa alttan yer delinmese, Türk milleti, ilini töreni kim bozabilir? # 3 ![]() ![]() ![]() # Vardığın yerde eline geçen şu oldu: Kanın su gibi aktı ![]() ![]() ![]() ![]() # 4 ![]() ![]() ![]() ![]() # Babam hakan, on yedi erle dışarı kaçmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() # 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() # İçi aşsız, dışı giyimsiz, zayıf çaresiz millet üzerine oturdum (Tahta çıktım) ![]() ![]() ![]() # 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() # Küçüğüm Kül Tiğin merhum oldu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiDil ve Alfabe İslamlıktan önceki Orta Asya Türkçe sinde başlıca iki edebi lehçe meydana gelmiştir ![]() ![]() Bu yazıtlar çok işlek nesir üslubu ile yazıldığına göre, aynı lehçe ile meydana gelmiş, fakat ele geçmemiş daha birçok eserler olsa gerektir ![]() ![]() Göktürkçe’nin Anadolu Türkçesi'nden farkları şöyledir: # 1-Bugün (G) ile başlattığımız sözler, Göktürkçe’de (K) ile başlar ![]() ![]() # 2-Göktürkçe’deki bazı (T) ler bugün (D) olmuştur ![]() ![]() # 3-Bugün kullandığımız bazı (Y) lerin yerine Göktürkçe’de (D) kullanılmıştır ![]() ![]() # 4-Bugünkü bazı (V) lerin yerine Göktürkçe’de (B) vardır: vermek, var, ev yerine bermek, bar, eb gibi ![]() # 5-Göktürkçe’de olmak fiili bolmak, su ismi sub şeklindedir ![]() # 6-İsmin (i-) hali Göktürkçe’de (-g veya –ig) şeklinde bulunur ![]() ![]() # 7-İsimin (e)hali Göktürkçe’de (-ke, -ga)şeklindedir ![]() ![]() # 8-Göktürkçe’de belirsiz isim takımları çoğunlukla takısız söylenir ![]() ![]() # 9-Kelimelerden isim ve sıfat türetmeye yarayan –li (lı, lu lü) eki Göktürkçe’de –lig, lıg şeklindedir ![]() ![]() Göktürk yazıtlarında dil hemen hemen arı Türkçe’dir ![]() ![]() Aradan 1200 yıl geçtiği düşünülürse Gök-Türkçeye göre bugünümüzdeki dilimizde görülün bu değişmeler pek önemli sayılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Göktürk yazıtları, Türklerin icadı olduğu sanılan Orhun alfabesi ile yazılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köktürk alfabesi 38 harflidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göktürklerde İslamiyet'e yakınlık Göktürkler ve diğer Türk kavimleride, İslamiyet’ten önce, genellikle “put ve maput”lar yoktu ![]() ![]() Türkler, onun için, hiçbir zorluk ve direniş göstermeden, en kısa bir tarih, döneminde, toptan Müslüman oldular ![]() ![]() ![]() Bu gönülden benimseyişin sebebi, ileride açıklanacağı gibi, bütün Türk kütlerlerin, belki Hunlar’dan bu yana soyut bir tek tanrıya (çoğunda Gök Tanrıya) inanmış bulunmalarıdır ![]() Türklerin İslam içindeki bu durumları, son ölçüde önemli bir keyfiyettir ![]() ![]() ![]() ![]() Türkler ve Araplardan sonra İslamiyet’in diğer büyük kavimlerinden İranlılar arasında da bir miktar “hıristiyan” bulunuyor ![]() ![]() ![]() Kul Tigin Yazıtı Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilgi Kağanı, bu zamanda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() Doğuda gün doğusuna, güneyde gün ortasına, batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar, onun içindeki millet hep düzene soktum ![]() ![]() ![]() Bu yerde oturup Çin milleti ile anlaştım ![]() ![]() Çin milletinin sözü tatlı, ipek kumaşı yumuşak imiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk beyleri, milleti, bunu işitin! Türk milletini toplayıp il tutacağını burada vurdum ![]() ![]() ![]() ![]() Göktürk Yazıtlarının ortaya çıkarılması Orhun Yazıtları, Göktürk İmparatorluğu'nun ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma altı adet yazılı dikilitaştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıtların üçü çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe Çevirisi![]() Bilge Kağan Yazıtı Bilge Kağan Yazıtı, Göktürk yazıtlarından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilge Kağan Yazıtı hakkında ansiklopedik bilgi Bilge Kağan Yazıtı, Göktürk yazıtlarından biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıtın Ebatları ve Satır Sayısı Bilge Kağan yazıtının yüksekliği 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzey yüzünün ilk 8 satırı Kül Tigin Yazıtının güney yüzünde yer alan ilk 11 satır ile aynıdır ![]() ![]() Yazıt Hakkında Bu yazıt, Kül Tigin Yazıtına oranla daha çok tahribat görmüştür ![]() ![]() Bu yazıtta konuşan Bilge Kağan'dır ![]() ![]() ![]() Göktürk Yazıtlarını oluşturan Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında dikilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilge Kağan Yazıtı metni Doğu Yüzü Tanrı gibi Tanrı yaratmış Türk Bilge Kağanı, sözüm: Babam Türk Bilge Kağanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Yüzü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güney Yüzü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzey Yüzü Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı Yüzü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneybatı Yüzü Bilge Kağan kitâbesini Yollug Tigin, yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiTonyukuk Yazıtı Yazıtın Ebatları ve Satır Sayısı Dört yönlü iki taş üzerinde yazılmış bir yazıttır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıtın Dikiliş Tarihi Yazıtı, Bilge Kağan dönemine kadar başkomutanlık ve vezirlik yapmış olan Tonyukuk dikmiştir ![]() ![]() ![]() Yazıttaki Metinlerin Konusu Tonyukuk bu yazıtında ilk 47 satırda İlteriş Kağan ile Kapagan Kağan'ın dönemlerinden bahsetmektedir ![]() ![]() Yazıtın Dili İskandinav runik harflere benzeyen Göktürkçe ile yazılmıştır ![]() Göktürk Yazıtlarını oluşturan Bilge Kağan Yazıtı 716 yılında dikilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıtlar Göktürk Yazıtlarını oluşturan Tonyukuk Yazıtı 716 yılında dikilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tonyukuk Anıtı metni ![]() Birinci Taş (Batı Cephesi) Ben Bilge Tonyukuk'um ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ormanda, dışarıda kalmış olanlar toplanıp yedi yüz er oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlteriş Kağan olunca, Bilge Tonyukuk Boyla Baga Tarkan ile İlteriş, güneyde Çinli'yi, doğuda Kıtay'ı, kuzeyde Oğuz'u pek çok öldürdüler ![]() ![]() Çogay'ın kuzeyi ile Kara Kum'da oturuyorduk ![]() Birinci Taş (Güney Cephesi) Geyik yiyerek, tavşan yiyerek oturuyorduk ![]() ![]() ![]() Böyle otururken Oğuz'dan casus geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi işitince gece uyuyasım gelmedi, gündüz oturasım gelmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kağanım, ben Bilge Tonyukuk'un arzını işitti, gönlünce idare et dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ondan sonra Oğuz tamamıyla geldi ![]() ![]() Birinci Taş (Doğu Cephesi) İki bin idik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çin kağanı düşmanımız idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözleri işitince gece yine uyuyasım gelmiyordu, gündüz yine oturasım gelmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Taş (Kuzey Cephesi) ![]() ![]() ![]() ![]() Ordu yürüttüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırgız'dan döner dönmez Türgiş kağanından casus geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi işittiğimiz sırada katun (kraliçe) vefat etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Altun ormanında oturduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi işitince ordu yürüttüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Taş (Batı Cephesi) Haberciyi getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci gün ateş gibi kızıp geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Taş (Güney Cephesi) Demir Kapı�ya kadar gittik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk milletinin Demir Kapı'ya , Tinsi Oğlu denen dağa ulaştığı hiç vâki değildi ![]() ![]() İlteriş kağan, bilgisinden dolayı, yiğitliğinden dolayı Çin ile on yedi defa savaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Taş (Doğu Cephesi) Kapgan Kağan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben artık yaşlandım, kocadım ![]() Türk Bilge Kağan ilinde yazdırdım ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe Çevirisi![]() Kül Tigin Yazıtı Kül Tigin yazıtları Moğolistan`da Orhon Irmağı yakınlarında bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Kül Tigin yazıtları Moğolistan'da Orhon Irmağı yakınlarında bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Yazıtın Ebatları Kül Tigin yazıtı mermerden yapılmış dört yönlü bir taştan ibarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıtın Dili Yazıtın batı yüzünde Çince bir yazı ile Köktürkçe bir satır bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıttaki Metinlerin Konusu Bu yazıtta konuşan Bilge Kağan'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıtın Dikiliş Tarihi Yazıt, Bilge Kağan tarafından kardeşi Kül Tigin anısına 731 yılında yapılmaya bşlanmış, 732 yılında tamamlanmıştır ![]() Göktürk Yazıtlarını oluşturan Kül (Köl) Tigin Yazıtı 732 yılında dikilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kül (Köl) Tigin Yazıtı metni Güney Yüzü Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Yüzü Üstte mavi gök, altta yağız yer kılındıkta, ikisi arasında insan oğlu kılınmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzey Yüzü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzeydoğu Yüzü Kül Tigin koyun yılında on yedinci günde uçtu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydoğu Yüzü Bunca yazıyı yazan Kül Tiginin yeğeni Yollug Tigin, yazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneybatı Yüzü Kül Tiginin altınını, gümüşünü, hazinesini, servetini, dört binlik at sürüsünü idare eden Tuygut bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı Yüzü Batıdan Soğd baş kaldırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turkcebilgi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Yazıtları-Türkçe ÇevirisiGöktürk Yazıtlarının Önemi Göktürk Yazıtları Türk adının geçtiği ilk Türk metin olup; taşlar üzerine yazılmış ilk Türk tarihi, Türk devlet adamlarının millete hesap vermesi, milletle hesaplaşması, devletin ve milletin karşılıklı vazifeleri, Türk nizamının, Türk töresinin, Türk medeniyetinin, yüksek Türk kültürünün büyük vesikası, Türk askerinin dehasının, Türk askerlik sanatının esasları, Türk feragat ve faziletinin büyük örneğidir ![]() Türk içtimai hayatının yüksek tablosu, Türk hitabet sanatının şaheseri, hükümdara ne eda ve ihtişamlı hitap tarzı… Türk Milliyetçiliğinin temel kitabı ![]() ![]() Danimarkalı bilgin, V ![]() ![]() ![]() Kitabelerde, Bilge Kağan ve Kül Tiginin kahramanlıklarından söz eder: “Ey Türk Oğuz Beyleri, üstten gök çökmedikçe, alttan yer delinmedikçe, bil ki Türk Milleti, Türk yurdu, Türk Devleti, Türk töresi bozulmaz ![]() Ey milletim! Bil ki ben, zengin ve parlak bir millete han olmadım ![]() ![]() ![]() ![]() Başına geçtiğim Türk Milletinin şan ve şevketi için gece uyumadım, gündüz oturmadım ölesiye, bitesiye çalıştım ![]() ![]() Moğolistan, Sibirya ve Yedisu eyaletlerinde bulunan bu yazıtların içinde mezar taşları, kayalar ve üzeri yazılı çeşitli eşyalar önemlidir ![]() ![]() ![]() Ayrıca işlenen başlıca düşünceler şunlardır: hükümdarlığı zamanında kazanılan savaş zaferleriyle övünç, bağımsızlık koşullarının ancak Ötüken bölgesinde kalmakla sağlanabileceği konusunda uyarılar… Türk tanrısının, Türk ilini koruduğu konusunda kesin inancın tekrarları, kağanlığın kuruluş ve kurtuluşunda emeği geçen yiğit Kültiginin savaş yazılma nedeni olarak kazanılmış zenginlik ve varlık öğelerini hatırlatma… Kültigin anıtında doğal bir sevginin acısıyla insanca konuşan, alçak gönüllü ve içten davranan Bilge Kağan, ölen kardeşinin ve onun yas törenini ayrıntılarıyla anlatır, gerçekçi ve hak tanıyıcıdır ![]() ![]() ![]() Ötüken, Oğuz Destanından Tiyanşan Dağları ile Orhun Havzası arasında bulunduğu belirtilen kutsal bölgedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıtların dini, tarihi ve siyasi önemi Orhun ve Yenisey Yazıtları Türk dünyası için birçok yönden önem taşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun yazıtları, düz yazı örnekleridir, bununla birlikte kimi dilciler yazıtların şiir biçiminde yazıldıklarını ileri sürmektedirler ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun Yazıtları, anı-söylev karışımı bir türde yazılmıştır denilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Orhun Yazıtları, Türk tarihi, toplum yaşamı, kültürel yapısı yönünden de aydınlatıcı bilgilerle doludur ![]() ![]() ![]() Yazıtlar siyasal bir bildiriyle donatılmıştır; “Türklük bilincini oluşturmak ve Türk birliğini sağlamak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İl tutacak yer, Ötüken ormanı imiş ![]() Zırhlı Göktürk Süvarileri |
![]() |
![]() |
|