Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
acemi, ocağı, ordusu, osmanlı

Acemi Ocağı Nedir ? (Osmanlı Ordusu Acemi Ocağı)

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Acemi Ocağı Nedir ? (Osmanlı Ordusu Acemi Ocağı)

Acemi Ocağı Nedir ?

(Osmanlı Ordusu Acemi Ocağı)

Acemi Ocağı diğer bir ismiyle Acemioğlanlar Ocağı Osmanlı İmparatorluğunda enderun için öğrencileri ve başta piyade kısmı olmak üzere kapıkulu ordusunun ihtiyaç duyduğu askerleri eğitmek için kurulmuş olan ocaktırOsmanlı Devleti sınırları içerisinde olan ailelerin birden fazla çocuğu olursa çocuklardan birini alıp acemi ocağına gönderilirdiEğer o çocuk Hristiyan ailelerden alındı ise o çocuğu önce bir Türk ailesine veriyorlarÇünkü;çocuk acemi ocağına gitmeden önce Türkçeyi öğrenmeli idiSonra acemi ocağında belli bir süre içerisinde çocukların zekaları ve yetenekleri keşfediliyorYetenekliler yeniçeri ocağına ,zekası üstün gelen çocuklar ise eğitimlerine devam etmeye saray okuluna giderler Pençik usülüne göre, savaşlarda alınan tutsakların beşte birinin devlet hesabına yetiştirilmesi için önce Gelibolu'da kurulan Acemi Ocağı'na ayrılanlara acemi oğlanı denir, hem Türkçe'yi iyi konuşmaları hem de İslam geleneklerine göre eğitilmelerini sağlamak için, Türk köylerine çiftçilerin yanlarına verilirlerdiDevşirilen gençler ilk önce Türk köylerine yollanırlar belli bir süre geçtikten sonra ise ocağa alınırlardıİlk acemi ocağı Geliboluda açılmıştırBurada aldıkları eğitimlerinin sonunda başarılarına göre ya enderun ve diğer saraylara yollanırlar yada başta yeniçeri ocağı olmak üzere kapıkulu ocaklarına dağıtılırlardı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com