Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilişkileri, kronolojisi, osmanlıfransız

Osmanlı-Fransız İlişkileri Kronolojisi

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Devleti ile Fransa arasındaki ilk ilişki Kanuni döneminde Fransa Kralı Fransuva’nın, Alman kralı Şarlken’e esir düşmesi üzerine annesinin Kanunu’den yardım istemesi ile başladı Kanuni bu yardım isteğini kabul ederek Fransuva’yı kurtarmak 1526 yılında Mohaç savaşını yaptı

İlk geniş kapsamlı kapütülasyonlar 1535 yılında Kanuni tarafından Fransa’ya verildi

1740 yılında Fransa’ya verilen kapitülasyonlar sürekli hale getirildi

Napolyon, 1798 yılında Fransa Mısır’ı aldı Fransa’nın Osmanlılara yaptığı ilk saldırı ve savaştır

1801 yılında el-Ariş antlaşması ile Mısır’ı boşalttı

1827 yılında Fransa, Rus ve İngilizlerle birlikte Navarin’de Osmanlı donanmasını yaktı

1830 yılında Cezayir’i işgal etti Osmanlıların Kuzey Afrika’da işgal edilen ilk toprağı Cezayir’dir

Fransa, Kavalalı Mehmet Ali Paya’yı destekleyerek isyan çıkarmasını sağladı

Kavalalı isyanının büyümesi ve Osmanlıların Ruslardan yardım istemesi üzerine Fransa ve İngiltere’nin de araya girmesi ile Osmanlı devleti ile Kavalalı arasında 1833 Kütahya antlaşması yapıldı

Fransa, 1853-1854 Osmanlı-Rus savaşında Osmanlı devletini destekledi

Ruslarla yapılan 1856 Paris antlaşmasına katıldı

Osmanlı devleti Kırım savaşı sırasında Fransa’dan borç para aldı

Balkanlardaki azınlıkların sorunlarını görüşmek amacıyla 1876 yılındaki İstanbul konferansına katıldı

1878 Berlin antlaşmasına katıldı

1881 yılında Tunus’u işgal etti

l Dünya savaşında İtilaf blokunda yer aldığından Osmanlılara karşı savaştı

Suriye ve Güneydoğu Anadoluyu işgal etti

20 Ekim 1921 Ankara Antlaşması ile Güneydoğu Anadolu’yu boşalttı

Lozan Antlaşmasına katıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com