Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
avusturya, ilişkileri, kronolojisi, osmanlı

Osmanlı -Avusturya İlişkileri Kronolojisi

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı -Avusturya İlişkileri Kronolojisi

Osmanlı Avusturya İlişkileri Kronolojisi

1526 yılında Mohaç meydan muharebesi ile Macaristan’ın fethi üzerine Osmanlı ve Avusturya komşu oldu

Osmanlı Devleti Mohaçtan sonra Orta Avrupa’da egemenliğini gerçekleştirmek ve Avusturya’da Orta Avurpaya egemen olmak istediklerinden sık sık karşı karşıya kaldılar

Osmanlı Devleti ile Avusturya arasındaki sorun Macaristan ve Orta Avrupa egemenliğidir

1529 yılında Avusturya’nın Macaristan’a girmesi üzerine Kanuni l Viyana kuşatmasını yaptı

Avusturya ile yapılan ilk antlaşma 1533 İstanbul antlaşmasıdır Bu antlaşma ile Avusturya Osmanlı Devletinin üstünlüğünü kabul etti Avsuturya kralı Osmanlı sadrazamına denk sayıldı

1596 Haçova savaşında lll Mehmet Avusturya’yı yendi

1606 Zitvatorok antlaşması ile Osmanlı Devletinin Avusturya karşı üstünlüğü sona erdi

1664 Vasvar antlaşması yapıldı

1683 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ll Viyana kuşatmasını yaptı

Osmanlılar, ll Viyana kuşatmasını kaybedince Osmanlılara karşı oluşan Kutsal İttifak’a katıldı

1699 Karlofça antlaşması ile Avusturya, Macaristan’ı aldı

1718 Pasarofça antlaşması ile Osmanlı devleti batının üstünlüğünü kabul etti Avusturya Sırbistanı aldı

1736-39 yılında Rusya ve Avusturya’yı yenen Osmanlı Devleti Belgrat antlaşmasını imzalayarak Sırbistan’ı aldı

1791 yılında Avusturya ile Ziştovi antlaşması yapıldı Avusturya ile yapılan son savaştır

Kırım savaşında Osmanlıları destekledi

1878 Berlin antlaşması ile Bosna-Hersek Avusturya’ya bırakıldı

1908 yılında Avusturya, Bosna-Hersek’i ilhak etti

l Dünya savaşında Avsuturya, Osamanlı Devletinin müttefiği oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com