![]() |
Mutfakda Lazım Olan Faydalı Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Mutfakda Lazım Olan Faydalı BilgilerMutfakda lazım olan faydalı bilgiler *Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir ![]() *Yemegin tuzu ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur ![]() *Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir ![]() ![]() ![]() *Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir ![]() ![]() *Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur ![]() *Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak yeterlidir ![]() *Sebzeler küçük küçük dortanmalıdır ![]() ![]() *Patateslerin kararmadan pişirlmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir ![]() *Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir ![]() Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten süzmek gerekir ![]() ![]() *Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa, kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda bekletilmesi yeterlidir ![]() *Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su süzmek gerekir ![]() *Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur ![]() *Lahana yada karbabaharlar pişerken çıkardıgığı kokuyu önlemek için bir parça tülbentten birkaç dilim ekmek sarılıp tencereye koymak yeterlidir ![]() *Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su doldurmanız ve salataları doğradıkdan sonra içine koyup bir gece bekletmeniz gerekir ![]() *Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir ![]() ![]() *Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır ![]() yagladıkdan sonra sıkı şekilde kapatmak yeterlidir ![]() *Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır ![]() *Domateslerin uzun sürek saklanması için serin karanlık ve rurutubetsiz bir yere konulması gerekir ![]() ![]() *Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabapa 1 tatlı kaşığı sirke konur ![]() ![]() *Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak yeterlidir ![]() ![]() *Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yada üstüne "sirke" serpmek yeterlidir ![]() *Yumurtalar tek tek kırılmalıdır ![]() ![]() ![]() *Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır ![]() ![]() ![]() *Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir ![]() *Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir ![]() *Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka yapın) *Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında kızartılırsa daha lezzetli olur ![]() *Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır: tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su kondukdan sonra ateşe oturtulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur *Galeta tozu yerine fırınlanmış bayat ekmek tozu kullanmak daha iyidir ![]() ![]() *Sosisleri çatlamadan pişirmek için içine çok az süt konulmuş soğuk suda ve orta hararetli ateşde pişrmek faydalıdır ![]() *Yemeklerin pişme süresi kaynamaya başladıkdan sonra başlar ![]() *Yemeklerin yanmaması için tencerenin arar sıra oynatılması faydalıdır ![]() *En iyi yemek dibi kalın ve düz olan tencerede pişirilir *Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz *Kabartma Tozuna biraz toz şeker katın ![]() *Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar Mısır unu ilave edin ![]() ![]() *Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir ![]() ![]() ![]() *Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın ![]() İçinde bekletin ![]() ![]() *Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın *Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun ![]() *Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun *Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun ![]() ![]() *Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin ![]() *Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile Koyulaştırın ![]() ![]() *Tuz bazen sütü keser ![]() ![]() *Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır Ve Tazeliğini muhafaza eder ![]() *Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( Kaynar değil ) batırınız ![]() ![]() *Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden Ayvalar içine atılmalıdır ![]() ![]() Zaman rengi de güzel olacaktır ![]() *Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız ![]() ![]() Tencerelerden kaçınmalısınız ![]() ![]() Olabilirsiniz ![]() *Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın ![]() ![]() *Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz *Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur ![]() *Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz ![]() *Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz ![]() *Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Mutfakda Lazım Olan Faydalı Bilgiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Mutfakda Lazım Olan Faydalı BilgilerMutfakda lazım olan faydalı bilgiler *Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir ![]() köpüğünü alın, Sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın ![]() ![]() *Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür ![]() ![]() *Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz ![]() *Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir ![]() ![]() Göreceksiniz,pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurutmayacaktır ![]() *Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz *Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin ![]() bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin ![]() ![]() ![]() *Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın ![]() ![]() *Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır ![]() *Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun ![]() *Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin ![]() *Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır ![]() *Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu ![]() ![]() ![]() *Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin ![]() *Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun ![]() ![]() *Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın ![]() ![]() *Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın ![]() *Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun ![]() ![]() *Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır ![]() ![]() *Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur ![]() *Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur ![]() *Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur ![]() *Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur ![]() *Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır ![]() *Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun ![]() *Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz ![]() *Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun ![]() ![]() *Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın ![]() ![]() *Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin ![]() ![]() *Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin ![]() ![]() ![]() *Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı ![]() ![]() ![]() *Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin ![]() ![]() *Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın ![]() ![]() *Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin ![]() ![]() *Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın ![]() *Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun ![]() *Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın ![]() ![]() ![]() *Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın ![]() ![]() *Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin ![]() *Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin ![]() *Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|