|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adetleri, cumhuriyetinin, gelenek, görenek, kuzey, kıbrıs, türk |
![]() |
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gelenek, Görenek Ve Adetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gelenek, Görenek Ve AdetleriKuzey Kıbrıs TÜRK CUMHURİYETi'nin Gelenek, Görenek ve Adetleri TOPLUM HAYATINDA gelenek, görenek ve adetlerin en güzel yansıdığı ve ortaya çıktığı ortamlar çeşitli törenler ve kutlama günleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk Dansları KIBRIS TÜRK HALKI, çeşitli etkinliklerde (düğün, kına gecesi, ekin kaldırma gibi) halk dansları oynamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geleneksel El Sanatları Yemeniler; Geçmişte yemenilerin kullanımı oldukça yaygın olup, çeşitli süslemeleriyle kadın dünyasının zenginliğini ortaya koymaktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() Lefkara İşi; Lefkara işi Kıbrıs’ta yapılan yerel el sanatlarının en önemlilerinden birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hesap İşi; Bu iş daha çok Lapta ve Kazafana bölgesinde yaygın olarak yapılan bir el sanatı türüdür ![]() İpek İşi; İpek Böceği kozalarından işlene ürünlerdir ![]() Bitkisel Örücülük; Kendiliğinden yetişen veya kültürü yapılan bazı bitkilerin sapını, yapraklarını, ince dallarını ya olduğu gibi yada yararak ince şeritler haline getirdikten sonra çeşitli şekillerde değerlendirme işidir ![]() ![]() Kuzey Kıbrıs Mutfağı KIBRIS MUTFAĞI, tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇORBALAR Mercimek çorbası Tarhana çorbası Pirinç çorbası Erişte çorbası Sebze çorbası Humus çorbası Paça çorbası Tavuk çorbası Erişteli mercimek çorbası MEZELER Humus Cacık Tahin Turşular Patates salatası Samarella Lahana ve yoğurt salatası Bakla salatası Kızarmış hellim Çakızdez Ahtabot Kalamar Gabbar Dil Beyin Pastırma PİLAVLAR Pirinç pilavı Bulgur pilavı Mücendra pilavı Herse ANA YEMEKLER Şeftali Kebabı Fırın Kebabı Şiş Kebabı Köfte Musakka Molehiya Bamya Yalancı Dolma Et Dolması Bumbar Pırasa Kuru fasulye Taze fasulye Kolokas Karnabahar Ispanak HAMUR İŞLERİ VE BÖREKLER Tatar Böreği Pirohu Nor böreği Kıymalı börek Ispanak böreği Kabak böreği Mantar böreği Zeytinli Hellimli Bidda Çörek Tahinli Pilavuna TATLILAR Fırın Katmeri Samsı Tel kadayıfı Ekmek kadayıfı Şamişi Lokma Şammali Bişi Sucuk Köfter Paluze Golifa Simit helvası Erişteli sütlaç REÇELLER, MARMELATLAR VE KOMPOSTOLAR Ceviz macunu Turunç macunu Bergamut macunu Ayva macunu Hurma macunu İncir macunu Karpuz Macunu Kabak macunu Alıç reçeli Çilek reçeli Portokal reçeli Erik reçeli Üzüm reçeli Şeftali Kompostosu Elma Kompostosu Armut Kompostosu Harup Pekmezi İÇECEKLER Şerbet Limonata Ayran Zivaniya Şarap Rakı Brandy Bira Tarihçe KIBRIS'IN bir ada oluşu türlerin zenginleşmesine engel olmuştur ![]() ![]() Kıbrıs’ın ilk çağlarına ait buluntular göstermektedir ki, bir zamanlar Kıbrıs’ta filler ve hipopotamlar yaşamıştır ![]() Yabani dağ koyunu, yaban domuzu, tavşan, tilki, kirpi ve İran türü küçük geyik de adanın kendi hayvanları arasında bulunmaktadır ![]() Karpaz Milli Parkı'nda 250 civarında özgürce yaşayan Yabani Eşek bulunmaktadır |
![]() |
![]() |
|