|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aynı, haritaları, kürdistan, maden, pontus |
![]() |
Maden Haritaları Ile Kürdistan ve Pontus Haritaları Neden Aynı? |
![]() |
![]() |
#1 |
delishhhh
|
![]() Maden Haritaları Ile Kürdistan ve Pontus Haritaları Neden Aynı?Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Başbakan eski Yardımcısı Cumhur Ersümer, bize gönderdiği açıklamasında Anayol Hükümeti’nde görev almadığını hatırlatmıştır ![]() ![]() Ersümer, hukuki mevzuatı hatırlatarak, madenlerin devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunduğunu, kendi döneminde kanunlarda belirtilen şartlarda Türk şirketlerine maden arama ruhsatları verildiğini, imtiyaz verilemeyeceğini, verilmediğini bildiriyor ![]() Ersümer, Doğu Karadeniz Bölgesi ile Mersin’den Ağrı’ya kadar uzanan hattın altındaki bölgeye maden ve petrol şirketlerinin ilgi göstermesinin bu bölgelerin jeolojik yapısından kaynaklandığını, asıl Batı Anadolu’da yabancı şirketlerin altın aradığını, Maden İşleri Genel Müdürlüğü kasalarında saklı, gizli, sözleşmeler bulunmadığını, kendisinin anılan şirketlere imtiyazlar vermediğini bu iddianın “amacının ne olduğu belli olmayan kime ve neye hizmet ettiği anlaşılmaz maksatlı ucuz ve çirkin bir iftira” olduğunu ifade ediyor ![]() *** Ben Ersümer ile tanışmadım ![]() ![]() ![]() Aslında konu ile ilgili araştırmayı 31 Mart 2003 tarihinde Yeniçağ’da manşet haber olarak yayımlamıştım ![]() ![]() Haberimize göre Rio Tinto’nun Türkiye’de 1996 yılında kurduğu AMDL adlı şirketin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da elde ettiği “maden arama imtiyazı”, Barzani’nin internet sitesinde “Kürdistan’ın doğal sınırları” olarak gösterilen toprakların sınırları ile birebir örtüşüyordu ![]() ![]() Ersümer, burada geçen “imtiyaz” kelimesinin hukuken yanlış olduğunu belirtiyor ![]() ![]() ![]() AMDL şirketi, “Yeni Anadolu Mineral Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi-YAMAŞ” adıyla yeniden örgütlendi ve 1 milyon 255 bin hektar veya 4 bin 800 kilometre karelik bir alanda maden aradığını duyurdu ![]() Şirket mühendisleri o tarihte bizi telefonla aramış ve Türk kanunlarına göre kurulduklarını bildirmişti ![]() ![]() Dolayısıyla Ersümer için “yabancı şirketlere imtiyaz verdi” demedim ki bu konuda bir düzeltme yapayım ![]() ![]() *** Bunun ötesinde “imtiyazların Maden İşleri Genel Müdürlüğü kasalarında saklandığı” bilgisini, konunun uzmanı olan haber kaynağım bildirmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARSLAN BULUT |
![]() |
![]() |
|