![]() |
Türkün Tütünle İmtihanı |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Türkün Tütünle İmtihanıKaç gündür tütünle yatıp, sigara yasağıyla kalkıyoruz ![]() ![]() Herkesete bir merak, nasıl uygulanacak, neler olacak? Hiç merak ettiniz mi? Sigarayı ne zamandan beri içiyoruz? Daha doğrusu tiryakilerimiz içiyor? Ben küçük bir araştırma yaptım ![]() Sultan Birinci Ahmet (Sultanahmet Caimii’ni yaptıran padişah) ın sultanlığı zamanında ülkeye tütünün girdiğini görüyoruz ![]() Ondan önden önce ülkede sigara içildiğine dair bir kayda rastlayamıyoruz ![]() 1606 yılında ilk tütün getirildiğinde kısa sürede yayılmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() İlim adamlarının, DUHAN-I BED HUY (Pis kokulu duman) diye muhalefeti ve aleyhte verilen fetvalara rağmen, hızlı bir yayılma trendi gösterdiği anlaşılmaktadır ![]() Tarihçi Peçevi diyor ki: “Sokaklarda ve bazarda dahi, lüle ellerinden düşmez oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Galiba biz Türkler işte o tarihten beri sigarayı çok sevdik ![]() ![]() Başka sahalarda başarılarımız az ![]() Bilindiği gibi sigara bir çok hastalıkların sebebi olarak gösteriliyor ![]() Galiba biz birazcık hastayız ![]() Çünkü sigarayı çok içiyoruz ![]() Şöyle desek: Kaleden kaleye şahin uçurdum, Tütün içe içe sağlığım kaçırdım ![]() ![]() ![]() Bakalım görelim yeni yasaklar işe yarayacak mı, yoksa yasağa karşı meylimizden dolayı tiryakilerimizin sayısı artacak mı? Elbette herekesin bu illetten bir an önce kurtulmasını diliyoruz ![]() Biz değil belki ama, umarım yakın gelecek kuşaklarımızdan biri, belki şöyle başlayan bir yazı yazacaktır: "Tütün ülkemize 1606 yılında girmiş, asırla boyu içilmiş, sonunda zararı anlaşıldığı için şu tarihten itibaren de tamamen terkedilmiştir ![]() ![]() Ümit bu ya ![]() ![]() ![]() Kimbilir ![]() ![]() ![]() Ekrem Şama
![]() |
|