Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Makaleler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
imtihanı, türkün, tütünle

Türkün Tütünle İmtihanı

Eski 07-27-2009   #1
GöKKuŞaĞı

Türkün Tütünle İmtihanı

Kaç gündür tütünle yatıp, sigara yasağıyla kalkıyoruz Devlet bir takım yeni yasaklar koymuş ve bu yasaklar da bu günlerde yürürlüğe giriyormuş
Herkesete bir merak, nasıl uygulanacak, neler olacak?
Hiç merak ettiniz mi?
Sigarayı ne zamandan beri içiyoruz?
Daha doğrusu tiryakilerimiz içiyor?
Ben küçük bir araştırma yaptım
Sultan Birinci Ahmet (Sultanahmet Caimii’ni yaptıran padişah) ın sultanlığı zamanında ülkeye tütünün girdiğini görüyoruz
Ondan önden önce ülkede sigara içildiğine dair bir kayda rastlayamıyoruz
1606 yılında ilk tütün getirildiğinde kısa sürede yayılmaya başladı Özenti ve merakla başlamış olan tütün hemen sokaklara kadar indi
İlim adamlarının, DUHAN-I BED HUY (Pis kokulu duman) diye muhalefeti ve aleyhte verilen fetvalara rağmen, hızlı bir yayılma trendi gösterdiği anlaşılmaktadır
Tarihçi Peçevi diyor ki:
“Sokaklarda ve bazarda dahi, lüle ellerinden düşmez oldu Birbirlerinin yüzüne gözüne pof pof deyu esvak u mahallatı (sokak ve mahalleleri) dahi kokuttular Hakkında nice yave eşar nazmedüp (uyduruk şiirler yazıp) bimünasebet (münasabetsizce) okudular
Galiba biz Türkler işte o tarihten beri sigarayı çok sevdik (Tiryakileri kasdediyorum) Sanırım dünya üzerinde oransal olarak en çok sigara içen milletlerin başında geliyoruz
Başka sahalarda başarılarımız az Bu başarıyla öğünelim mi?
Bilindiği gibi sigara bir çok hastalıkların sebebi olarak gösteriliyor
Galiba biz birazcık hastayız
Çünkü sigarayı çok içiyoruz

Şöyle desek:

Kaleden kaleye şahin uçurdum,
Tütün içe içe sağlığım kaçırdım

Bakalım görelim yeni yasaklar işe yarayacak mı, yoksa yasağa karşı meylimizden dolayı tiryakilerimizin sayısı artacak mı?
Elbette herekesin bu illetten bir an önce kurtulmasını diliyoruz
Biz değil belki ama, umarım yakın gelecek kuşaklarımızdan biri, belki şöyle başlayan bir yazı yazacaktır:
"Tütün ülkemize 1606 yılında girmiş, asırla boyu içilmiş, sonunda zararı anlaşıldığı için şu tarihten itibaren de tamamen terkedilmiştir Artık ülkemizde tütün içen kimse bulunmamaktadır"
Ümit bu ya
Kimbilir

Ekrem Şama

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com