![]() |
Zikrullah'tan Kaçanlar Ve Karşı Çıkanlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zikrullah'tan Kaçanlar Ve Karşı Çıkanlar"Kalbini zikrimizden gâfil kıldığımız, hevâ ve hevesine uymuş, haddi aşmış kimselere boyun eğme ![]() Onlar iradelerini iyiye, doğruya ve güzele sarfetmedikleri için, Allah-u Teâlâ kalplerini zikrullahtan gâfil kılmış, şeytanın vesveselerine terketmiştir ![]() "Bizim zikrimize iltifat etmeyen ve dünya hayatından başka bir şey istemeyen kimseden yüz çevir ![]() Ümmet-i Muhammed'e bu bir emirdir ![]() ![]() ![]() Zikrullahla hayat bulanlar Kur'an-ı kerim'de övülürken, diğer taraftan zikrullahı sevmeyenler ve karşı çıkanlar Âyet-i kerime'lerde kınanmakta ve zemmedilmektedir: "Allah ortaksız olarak zikredildiği zaman ahirete inanmayanların kalpleri nefretle çarpar ![]() Bu tiksinti ve nefretin sebebi, Allah-u Teâlâ'yı ve ahiret gününü inkâr etmelerinden dolayıdır ![]() Onların kalbi kalp olmaktan çıkmıştır ![]() ![]() "Gönülleri ise bomboştur ![]() Âyet-i kerime'sinde işaret buyurulduğu üzere, gönülleri boş, hevâ ve heveslere kapılmış kalmış ![]() "Şeytan onlara galebe çaldı ve zikrullahı onlara unutturdu ![]() ![]() Şeytan onların kalplerini öyle bir istilâ etmiştir ki, onlara zikrullahı unutturmuştur ![]() ![]() "Kalpleri Allah'ı zikretmeye kaskatı olan kimselere ise yazıklar olsun! Onlar apaçık dalâlet içindedirler ![]() İşte o kalpleri katılaşmış kimseler, açık bir şekilde Hakk'tan uzaktırlar ![]() ![]() "Kim Rabb'inin zikrinden yüz çevirirse, Rabb'i onu gittikçe artan bir azaba uğratır ![]() Öyle bir azapla muazzeb olunurlar ki, o azapla hiçbir zaman rahat görmezler ![]() ![]() "Kalbini zikrimizden gâfil kıldığımız, hevâ ve hevesine uymuş, haddi aşmış kimselere boyun eğme ![]() Onlar iradelerini iyiye, doğruya ve güzele sarfetmedikleri için, Allah-u Teâlâ kalplerini zikrullahtan gâfil kılmış, şeytanın vesveselerine terketmiştir ![]() "Bizim zikrimize iltifat etmeyen ve dünya hayatından başka bir şey istemeyen kimseden yüz çevir ![]() Ümmet-i Muhammed'e bu bir emirdir ![]() ![]() ![]() "Sen Allah de, sonra bırak onları, daldıkları bataklıkta oynayadursunlar ![]() Allah-u Teâlâ'nın zikrinden yüz çeviren, Rabb'i ile râbıtasını koparan kimseler hakkında Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde şöyle buyurmaktadır: "Kim benim zikrimden yüz çevirirse, onun hakkı da dar bir geçimdir ![]() Bu gibi kimseler her ne kadar bolluk içinde olsa da, müreffeh bir hayat yaşıyor görünse de, onun hayatı sıkıntılarla, şüphelerle ve darlıklarla doludur ![]() ![]() ![]() Allah-u Teâlâ münâfıklar hakkında ise Âyet-i kerime'sinde: "Onlar Allah'ı pek az zikrederler ![]() ![]() Allah-u Teâlâ: "Onlar Allah'ı unuttu, Allah da onları unuttu ![]() Âyet-i kerime'si ile münâfıklar Allah'ın zikrinden gâfil oldukları için, onları lütuf ve ihsanlarından mahrum bıraktığını beyan buyurmaktadır ![]() Bir Hadis-i şerif'te ise şöyle buyuruluyor: "Bir kimse Allah'ı çok zikretmezse imandan uzaklaşır ![]() ? Allah-u Teâlâ'nın bir kulunu sevmesi, muhakkak ki o kulun zikrullahı sevmesi ve iştigal etmesi ile kâimdir ![]() ![]() Musa Aleyhisselâm Allah-u Teâlâ'ya hitaben: "Yâ Rabb'i! Ben istiyorum ki kullarından kimi sevdiğini bileyim de, ben de onu seveyim ![]() ![]() Allah-u Teâlâ buyurdu ki: "Beni çok zikreden kulumu gördüğün zaman bil ki ben onu severim ![]() ![]() Hâlik'ın mahlûkunu sevmesinin fevkinde bir güzellik, O'nun gadabının üstünde de bir çirkinlik düşünülemez ![]() Allah-u Teâlâ'nın bir kulunu sevmesi, muhakkak ki o kulun zikrullahı sevmesi ve iştigal etmesi ile kâimdir ![]() ![]() "Allah-u Teâlâ'ya muhabbetin alâmeti zikrullahı sevmek, buğzunun alâmeti zikrullahı sevmemektir ![]() Hadis-i şerif'i ile Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz zikrullahı sevmeyenleri Allah-u Teâlâ'nın sevmediğini ve buğzettiğini beyan buyuruyor ![]() Allah-u Teâlâ Kur'an-ı kerim'inde: "Allah'ı unuttuklarından dolayı Allah'ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın, onlar fâsıkların ta kendileridir ![]() Âyet-i kerime'si mucibince, zikir ve fikirden gâfil olan müminleri fâsık kelimesi ile vasıflandırıyor ![]() Müminler bunlara benzememelidirler ![]() |
![]() |
![]() |
|