Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çıkanlar, kaçanlar, karşı, zikrullahtan

Zikrullah'tan Kaçanlar Ve Karşı Çıkanlar

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zikrullah'tan Kaçanlar Ve Karşı Çıkanlar

"Kalbini zikrimizden gâfil kıldığımız, hevâ ve hevesine uymuş, haddi aşmış kimselere boyun eğme" (Kehf: 28)

Onlar iradelerini iyiye, doğruya ve güzele sarfetmedikleri için, Allah-u Teâlâ kalplerini zikrullahtan gâfil kılmış, şeytanın vesveselerine terketmiştir

"Bizim zikrimize iltifat etmeyen ve dünya hayatından başka bir şey istemeyen kimseden yüz çevir" (Necm: 29)

Ümmet-i Muhammed'e bu bir emirdir Zikrullahtan kaçınan kimselerden kaçınmak lâzımdır Onlar ezelî istidatlarını kaybetmişlerdir

Zikrullahla hayat bulanlar Kur'an-ı kerim'de övülürken, diğer taraftan zikrullahı sevmeyenler ve karşı çıkanlar Âyet-i kerime'lerde kınanmakta ve zemmedilmektedir:

"Allah ortaksız olarak zikredildiği zaman ahirete inanmayanların kalpleri nefretle çarpar" (Zümer: 45)

Bu tiksinti ve nefretin sebebi, Allah-u Teâlâ'yı ve ahiret gününü inkâr etmelerinden dolayıdır

Onların kalbi kalp olmaktan çıkmıştır Vicdanları da vicdan olma hususiyetini yitirmiş, çürümüş ve bozulmuştur

"Gönülleri ise bomboştur" (İbrahim: 43)

Âyet-i kerime'sinde işaret buyurulduğu üzere, gönülleri boş, hevâ ve heveslere kapılmış kalmış

"Şeytan onlara galebe çaldı ve zikrullahı onlara unutturdu İşte onlar şeytandan yana olanlardır" (Mücâdele: 19)

Şeytan onların kalplerini öyle bir istilâ etmiştir ki, onlara zikrullahı unutturmuştur İşte şeytan, hâkimiyeti altına aldığı kimselere böyle yapar

"Kalpleri Allah'ı zikretmeye kaskatı olan kimselere ise yazıklar olsun! Onlar apaçık dalâlet içindedirler" (Zümer: 22)

İşte o kalpleri katılaşmış kimseler, açık bir şekilde Hakk'tan uzaktırlar Kalpleri yumuşamaz, korkmazlar, anlamazlar, farkına varmazlar

"Kim Rabb'inin zikrinden yüz çevirirse, Rabb'i onu gittikçe artan bir azaba uğratır" (Cin: 17)

Öyle bir azapla muazzeb olunurlar ki, o azapla hiçbir zaman rahat görmezler Şiddetli azapları artar durur

"Kalbini zikrimizden gâfil kıldığımız, hevâ ve hevesine uymuş, haddi aşmış kimselere boyun eğme" (Kehf: 28)

Onlar iradelerini iyiye, doğruya ve güzele sarfetmedikleri için, Allah-u Teâlâ kalplerini zikrullahtan gâfil kılmış, şeytanın vesveselerine terketmiştir

"Bizim zikrimize iltifat etmeyen ve dünya hayatından başka bir şey istemeyen kimseden yüz çevir" (Necm: 29)

Ümmet-i Muhammed'e bu bir emirdir Zikrullahtan kaçınan kimselerden kaçınmak lâzımdır Onlar ezelî istidatlarını kaybetmişlerdir

"Sen Allah de, sonra bırak onları, daldıkları bataklıkta oynayadursunlar" (En'âm: 91)

Allah-u Teâlâ'nın zikrinden yüz çeviren, Rabb'i ile râbıtasını koparan kimseler hakkında Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde şöyle buyurmaktadır:

"Kim benim zikrimden yüz çevirirse, onun hakkı da dar bir geçimdir" (Tâhâ: 124)

Bu gibi kimseler her ne kadar bolluk içinde olsa da, müreffeh bir hayat yaşıyor görünse de, onun hayatı sıkıntılarla, şüphelerle ve darlıklarla doludur Onun iç huzuru ve gönül ferahı yoktur Kararsızlıklar ve dengesizlikler içinde bocalar durur

Allah-u Teâlâ münâfıklar hakkında ise Âyet-i kerime'sinde:

"Onlar Allah'ı pek az zikrederler" buyurmuştur (Nisâ: 142)

Allah-u Teâlâ:

"Onlar Allah'ı unuttu, Allah da onları unuttu" (Tevbe: 67)

Âyet-i kerime'si ile münâfıklar Allah'ın zikrinden gâfil oldukları için, onları lütuf ve ihsanlarından mahrum bıraktığını beyan buyurmaktadır

Bir Hadis-i şerif'te ise şöyle buyuruluyor:

"Bir kimse Allah'ı çok zikretmezse imandan uzaklaşır"

?

Allah-u Teâlâ'nın bir kulunu sevmesi, muhakkak ki o kulun zikrullahı sevmesi ve iştigal etmesi ile kâimdir Etmeyenlerin ise cezalandırılacakları vaad ve vaîdinin bir neticesidir

Musa Aleyhisselâm Allah-u Teâlâ'ya hitaben:

"Yâ Rabb'i! Ben istiyorum ki kullarından kimi sevdiğini bileyim de, ben de onu seveyim" dedi

Allah-u Teâlâ buyurdu ki:

"Beni çok zikreden kulumu gördüğün zaman bil ki ben onu severim Beni zikretmeyenleri de gördüğün zaman anla ki ben ona buğzederim" (Tirmizî)

Hâlik'ın mahlûkunu sevmesinin fevkinde bir güzellik, O'nun gadabının üstünde de bir çirkinlik düşünülemez

Allah-u Teâlâ'nın bir kulunu sevmesi, muhakkak ki o kulun zikrullahı sevmesi ve iştigal etmesi ile kâimdir Etmeyenlerin ise cezalandırılacakları vaad ve vaîdinin bir neticesidir

"Allah-u Teâlâ'ya muhabbetin alâmeti zikrullahı sevmek, buğzunun alâmeti zikrullahı sevmemektir" (Câmiu's-sağir)

Hadis-i şerif'i ile Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz zikrullahı sevmeyenleri Allah-u Teâlâ'nın sevmediğini ve buğzettiğini beyan buyuruyor

Allah-u Teâlâ Kur'an-ı kerim'inde:

"Allah'ı unuttuklarından dolayı Allah'ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın, onlar fâsıkların ta kendileridir" (Haşr: 19)

Âyet-i kerime'si mucibince, zikir ve fikirden gâfil olan müminleri fâsık kelimesi ile vasıflandırıyor

Müminler bunlara benzememelidirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com