Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Erkekler Kahvehanesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
erkeğe, erkek, mutfak, pilav, sohbetleri, yapımı

Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Pilav Yapımı

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Erkek Erkeğe Mutfak Sohbetleri : Pilav Yapımı






Ayıklama işi bitince pilav yapımının en ciddi ve en beceri isteyen yerine gelinir : "pirinçleri tepsiden ıslatacağınız kaba boşaltmak" Hanımların "pıt" diye yaptığı bu işlem biz erkekler için tam biz zulümdür O koskoca tepsiden, o kaba o pirinçler bir türlü geçmek istemezler Tezgahın üstünü ve yeri tercih ederler genellikle Bu işlemi tamamladıktan sonra ilk başladığınızın yarısından daha fazla pirinciniz varsa başarılı olmuşsunuz demektir
Pirinçleri kaba aldınız Onları iyice yıkamanız lazım Pirinç zor yıkanır Kabı defalarca suyla doldurup boşaltmanız ve pirinci bir kaç defa suda bekletmeniz gerekir Günümüzde büyük şehirlerde bahsedilen su sıkıntısında pirincin ciddi bir yeri vardır İster inanın ister inanmayın
Yıkandığına kanaat getirdiğiniz pirinci şimdi "ılık" suda biraz bekletmeniz gerekir Bu sırada suya bir çay kaşığı da tuz atmalısınız Bu bekleme süresi pirincin cinsine göre değişecektir Ben fazla acele ettiğim zamanlarda 20 dakika kadar, zamanım varsa 1 saat kadar bekletiyorum Su ılık derler ama soğuk da olur Yeter ki sıcak olmasın, o zaman pişiyor çünkü
Islatma aşamasından sonra artık pişirme bölümüne geldik Ayıklanan ve ıslanan pirincimizin ıslatma suyunu döküyor, bir kaç kez daha yıkadıktan sonra :
1 tencereye alıp 10-15 dakika kavurur, yağ,tuz ve su ilave eder
2 tencereye su, tuz ve yağ ilave koyup, sonra pirinci üzerine ekler
3 tencereye yağ koyar, pirinci yağla iyice kavurur üzerine tuz ve su ilave eder
4 tencereye su koyar, su kaynayınca pirinci, yağı ve tuzu ekler
sonra kapağını kapatarak, kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişiririz
Yukarıdaki 4 çeşit ve annenizden duymuş olabileceğiniz birkaç çeşit daha pilavın farklı pişirilme yöntemlerinden biridir Sonuçlar arasında ciddi farklılıklar olduğunu söyleyemeyeceğim Tabi pirinçleri kavurduğunuzda renkleri siyaha dönmüş ve bir kısmı da patlamışsa bilemem
"Annem yaptığında da arada koyu renkli pirinçler oluyordu ama" diyenler, onlar şehriye
Pirinciniz suyunu çektiğini kaşıkla şöyle bir karıştırarak anlayabilirsiniz Ocağın altı kısık olduğu için bu su çekme yaklaşık olarak 20 dakika sürecektir Ocağın altını çok açarsanız su daha çabuk çeker ama pilav pişmez Arada tahta kaşıkla biraz tadına bakıp istediğiniz gibi olup olmadığını kontrol edin Size pişmiş geliyor ( muhtemelen yanılıyorsunuzdur ama olsun) ve hala suyu varsa kapağı ve ocağın altını biraz açıp kalan suyu daha çabuk buharlaştırabilirsiniz
"Neden tahta kaşık kardeşim ben metal yemek kaşığıyla bakacağım" diyorsanız "bakın o zaman" derim Bakınca neden tahta kaşık dediğimi anlarsınız (bkz : yanıkta acil yardım)
Pilavınızın suyunu yeterince çektiğine ve olduğuna kanaat getirince altını kapatıyoruz Burada demleme aşaması başlayacaktır
Demleme dediğimiz "pilavın içindeki buharın , pilav sıcaklığını kaybetmeden, yoğunlaştırılarak pilavdan uzaklaştırılması tekniği"dir Yani "temiz bir bez ya da bir kağıt havluyu tencerenin ağzına koyup kapağı kapatın, 15 dakika bekleyin" demektir
Benim pilav için ayrı havlum var valla, sizi bilemem
İyi bir pilavda pirinç taneleri normal hallerinde tek tek durmalıdırlar Kaşığı ( çatalla yiyenler de varmış) daldırdığınızda taneler serbest salınımla kaşıktaki yerlerine karar veriyor ve bazıları nazikçe tabağa geri düşebiliyorsa bu iyi bir pilavdır
Kaşığı daldırdığınızda, taneler kaşığın aralarına girmesine izin vermiyorsa, kaşığı kaldırırken tabak da birlikte geliyorsa, ağzınıza attığınız kısımdan kaşık geri çıkmıyorsa, ağzınızda çiğnediğiniz nesne ilkokul 4 sınıfta öğretmen sizi yakaladığında korkudan çiğnediğiniz kopya notlarınızdan daha kötüyse, pilavı bıçakla keserek yemeniz gerekiyorsa, pilav, pilav olmamış demektir
Burada kendi ürettiğim bir özlü sözü sizlerle paylaşmak isterim :"Çok su lapa, az su lata"
Şimdi beyler; oturdunuz yiyorsunuz, tadı gayet güzel olmuş, mutfak zemininde 70 ve mutfaktan oturduğunuz yere kadar olan mesafede sizi takip eden 30 taneden daha az pirinç var; kendinizi son derece başarılı ve hatta neredeyse Mengenli hissediyorsunuz O halde son bir test, elinizi üzerinizdeki pantolonun cebine sokun, oradan pirinç çıktı mı, çıkmadı mı ?
Cümleten afiyet olsun
( Beyler, sabah kalktığınızda yatakta bir kaç pirinç olacak; korkmayın O normal )

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.