![]() |
Çimlenmiş Patatesteki Büyük Tehlike |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çimlenmiş Patatesteki Büyük Tehlike![]() Bu mevsimde sıklıkla çimlenen patatesteki ''solanin'' adlı toksin maddenin gıda zehirlenmelerine neden olabileceği öğrenildi ![]() Bu mevsimde sıklıkla çimlenen patatesteki ''solanin'' adlı toksin maddenin gıda zehirlenmelerine neden olabileceği bildirildi ![]() Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç ![]() ![]() ![]() Kış aylarında stoklanan patates ve soğanların, havaların ısınmaya başladığı bu mevsimde çimlenmeye başladığını belirten Budak, patateste çimlenmeyle ortaya çıkan yeşilimsi tabakanın insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu kaydetti ![]() Üzerinde yeşil tabaka oluşan patateslerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Budak, şu bilgileri verdi: ''Patateste uygun sıcaklık ve nem ile birlikte bu mevsimde görülen çimlenme, yeşilimsi bir tabaka oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAKLAMA KOŞULLARI Patatesin çok uzun süre bekletildiği zaman yapısı gereği çimlendiğine dikkati çeken Doç ![]() ![]() ![]() Çimlenmenin neden olduğu sorunların önlenmesi için patatesin saklama süresinin kısa tutulması gerektiğini vurgulayan Budak, ''Patatesin çimlenmemesi için soğuk, nemsiz ve ışıksız ortamda saklanması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|