Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
büyük, çimlenmiş, patatesteki, tehlike

Çimlenmiş Patatesteki Büyük Tehlike

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çimlenmiş Patatesteki Büyük Tehlike







Bu mevsimde sıklıkla çimlenen patatesteki ''solanin'' adlı toksin maddenin gıda zehirlenmelerine neden olabileceği öğrenildi
Bu mevsimde sıklıkla çimlenen patatesteki ''solanin'' adlı toksin maddenin gıda zehirlenmelerine neden olabileceği bildirildi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Nurten Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Anadolu'da kışlık patates ve soğan stoklamasının yaygın bir gelenek olduğunu hatırlattı

Kış aylarında stoklanan patates ve soğanların, havaların ısınmaya başladığı bu mevsimde çimlenmeye başladığını belirten Budak, patateste çimlenmeyle ortaya çıkan yeşilimsi tabakanın insan sağlığı için son derece zararlı olduğunu kaydetti

Üzerinde yeşil tabaka oluşan patateslerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Budak, şu bilgileri verdi:

''Patateste uygun sıcaklık ve nem ile birlikte bu mevsimde görülen çimlenme, yeşilimsi bir tabaka oluşturur Yeşillenmeyle birlikte solanin adı verilen toksin madde ortaya çıkar Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir Zehirlenen kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli Üzerinde yeşil tabaka oluşan patates kesinlikle yenmemelidir Bazı bölgelerde bu patatesler hayvanlara yem olarak veriliyor Bu patateslerin hayvanlara da yedirilmemesi ve imha edilmesi gerekiyor''

SAKLAMA KOŞULLARI

Patatesin çok uzun süre bekletildiği zaman yapısı gereği çimlendiğine dikkati çeken Doç Dr Budak, özellikle havaların ısındığı bu mevsimde, patates için uygun saklama ortamları bulmanın zorlaştığını kaydetti

Çimlenmenin neden olduğu sorunların önlenmesi için patatesin saklama süresinin kısa tutulması gerektiğini vurgulayan Budak, ''Patatesin çimlenmemesi için soğuk, nemsiz ve ışıksız ortamda saklanması gerekir Sıcak hava ve nem çimlenme için zemin hazırlar Ancak, ne kadar uygun ortamlar olursa olsun patates yapısı gereği uzun süre bekletildiği zaman çimlenmeye başlar Bu nedenle, saklama süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır'' diye konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.