Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
faydaları, kullanımı, kuşotunun

Kuşotunun Faydaları Ve Kullanımı

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kuşotunun Faydaları Ve Kullanımı

Serçedili, Serçeotu isimleriyle de bilinen kuşotu (Stellaria media (L) Vill = Alsine media L) Caryophyllaceae ailesine ait olup ülkemizde özellikle kuzey kesimlerde yaygın olarak yetişmektedir Stellaria Latince stella = yıldız sözcüğünden kökenlenmektedir Media sözcüğü ise, ortalama anlamına gelmektedir

Anavatanı: Avrupa, Ön Asya

Tarihçesi ;

Dioskurides'in alsine adı ile kullandığı kuşotu üzerine ortaçağda yazılmış eserlerde büyük bilgi bulunmamaktadır Matthiolus hastalıktan zayıflamış olanlar için et suyunda pişirilen yapraklarının sağlıklı bir yiyecek olduğunu yazmaktadır Çocuklara ateş düşürücü olarak verilmesini ve suyuna su karıştırılarak iltihaplı yaraların temizlenmesinde kullanılmasını veya üzerine bağlanmasını önermektedir Kneipp'ın da bitkinin birçok özelliğini övdüğünü görmekteyiz

Tıbbi nitelikleri:
Güçlendirici, sidik söktürücü, süt salgısını azaltıcı (önleyici), yara iyileştirici

Kullanıldığı yerler:
Deri, ezik, hastalıktan sonraki iyileşme dönemi, hemoroid, kanama, kansızlık, mide, süt salgısını azaltıcı

Botanik:
Tarlalarda, orman boşluklarında, yol kenarlarında, bahçelerde görülür Anadolu'da 2000 m'ye dek yaygın yetişir
Boyu 10-40 cm arasında değişen bir yıllık otsu bitkidir Çok dallı ve yerde yarı sürüngendir Toplu olarak gevşek yeşil bir örtü oluşturur Saplar yuvarlak ve tüylüdür Koyu yeşil yapraklar alt tarafta uzun üst tarafta çok kısa saplıdır Kenarları düz, yumurta veya elips biçimli, uçları sivridir Küçük çiçekler kar beyazdır, küçük topluluklar durumunda açarlar İklim koşulları uygun olduğunda kuşotu kış yaz tanımaksızın tüm yıl boyunca çiçek açar

Nelerinden yararlanılır:
Kök dışında tüm bitkiden (Herba Stellariae mediae) yararlanılır Çok seyrek olarak birtakım eserde (Herba Alsines) adı ile de karşılaşılmaktadır

Toplanması ve saklanması: Baharda toplanan bitki ince serilerek gölge ve havadar yerlerde kurutulur

Kokusu, tadı: Bitki kokusuzdur

Yan etkileri: Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur

Kullanma biçimleri: İçten ve dıştan kullanılır

İlaç olarak hazırlanma biçimleri:

Çay; 1 çk ince kıyılmış taze veya kuru bitkiye 150 mi kaynar su haşlanır, 10 dak deml süzülür Uyg: Sıcak olarak günde 2 çay fincanı içilir

Su; taze bitki preslenerek elde edilir, Gerekenden çok preslenmemelidir

Uyg: Günde 5-6 çk alınır

İçindeki bazı maddeler: Potasyum (yüksek oranda), silisik asit, birçok saponin, madeni tuzlar

Hastalıklara göre hazırlanması:

Kansızlık
Rp
Kuşotu taze bitki 50 gr
2 gr bitki 200 ml suda 15 dak kaynatılır, süzülür Uyg: Yemeklerden önce 1 sb içilir

Dölyatağı kanaması
Rp
Kuşotu bitki 50 gr
4 gr taze bitki 200 ml suda 20 dak kaynatılır, süzülür
Uyg: Tatlandırılmadan günde 2 çf içilir

Akciğer ve göğüs hastalıkları
Rp
kuşotu tüm bitki 50 gr
20 gr bitkiye 500 ml kaynar beyaz şarap haşlanır, 20 dak deml süzülür Uyg: Günde birçok kere 1 lk alınır

Akciğer iltihabı (Sağ ve sol akciğer loblarının uçarında iltihaplanma)
Rp
Atkuyruğu yaz sürgünü 20 gr
Yersarmaşığı bitki 20 gr
Kuşotu bitki 20 gr
1 çk karışıma 150 ml kaynar su haşlanır, 15 dak ağzı kapalı olarak sıcak bir yerde deml süzülür
Uyg: Günde 2-3 çf sıcak olarak yudum yudum içilir

Solunum organlarında, sidik organ ve yollarında kronik iltihaplanma ve kanamalar
Rp
Atkuyruğu yaz sürgünü 25 gr
Isırgan bitki 25 gr
Daryapraklı sinirliot yaprak 25 gr
Kuşotu bitki 25 gr
1,5 çk karışıma 150 ml kaynar su haşlanır, ağzı kapalı olarak 15 dak deml süzülür Uyg: Günde 2-3 çf sıcak olarak yudum yudum içilir

Kronik iltihaplı bronşit
Rp- 1
Kuşotu bitki 50 gr
5 gr bitki 300 ml soğuk suda 8 saat deml süzülür
Uyg: Günde 2 çf içilir

Öksürük
Atkuyruğu yaz sürgünü 10 gr
Çuhaçiçeği KöK 10gr
Daryapraklı sinirliot yaprak 10gr
Kantaron bitki 10gr
Kekik bitki 10gr
Öksürükotu yaprak 10 gr
Kuşotu bitki 10 gr
1 çk karışıma 150 ml kaynar su haşlanır, 10 dak deml süzülür

Böbrek ve sidiktorbası hastalıkları
Rp 1
Atkuyruğu yaz sürgünü 30 gr
Daryapraklı sinirliot yaprak 35 gr
Kuşotu bitki 35 gr
1,5 çk karışıma 150 ml kaynar su haşlanır, 15 dakdeml süzülür

Rp 2
Kuşotu bitki 50 gr
4 gr bitkiye 150 ml kaynar su haşlanır, 15 dak deml süzülür
Uyg: Yemeklerden önce 1 çf içilir

Hastalıklardan sonraki iyileşme dönemi
Rp
Kuşotu bitki 50 gr
3 gr bitki 200 ml suda yavaş ateşte 20 dak kaynatılır, süzülür Uyg: Yemeklerden önce 1 çf içilir

Süt salgısını azaltıcı, hemoroid, ezikler, yaralar, deri döküntüleri (Özellikle bebeğini sütten kesmek isteyen anneler için önerilmektedir)
Rp
Kuşotu taze bitki 50 gr
Uyg: Taze yapraklar ezilerek memelere, hemoroide, eziklere, yaralara, deri döküntülerine bağlanır

Yüze kan hücum etmesi
Rp
Kuşotu taze bitki 50 gr
Uyg: Taze preslenmiş su ile yüze pansuman yapılır

Homeopati: Taze bitkiden yapılan tentürden (Stellaria media) yararlanılır Örneğin akut ve kronik eklem romatizması, karaciğer sancısı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com