Prof. Dr. Sinsi
|
Çaya Atılan Şekeri Azaltmanın Önemi Ve Şekerin Zararları
İsviçreli bilim adamları şeker paketlerinin üzerine(çaya atılan şekere) aynı sigara paketlerinde yazan gibi tehlikelidir yazısı yazması için dava açmışlardı, ilk o haberi duyunca dikkatimi çekti bu şeker mevzusu
5-6 Yıldan beri insanlar özellikle bu konuya dikkat çekiyorlar, kullandıkları şeker oranlarına özen gösteriyorlar Tabi bilinçlenme bir toplumda birden olmaz 5 yıl önce ablam çaya şeker atmıyorum ben artık dediğinde "Bu çaya şeker atmama olayı da hava oldu ha" derken işte bugün bu yazıyı paylaşıyorsam ve çaya attığım şeker miktarını günden güne azaltıyorsam, bu toplum bir yerlere geliyor demektir
Amaan hadi bee! gibisinden düşünenler için diyecek bir lafım yok zaten, ön yargıları kırmak atomu parçalamaktan daha zordur demiş aynştain reis, kapak etmiş ben daha ne deyim onlara  Zamanla artık onlarda
Ama evet ya bende artık dikkat etmeye çalışacağım ama çay da şekersiz içilmez be fırat diyenlere bir önerim var, şekersiz içemiyorsan şekeri azalt 3 Kaşık atacağına 1 yıl boyunca 2 at, diğer 1 yıl boyunca 1 kaşık at Böyle böyle kişi "kendisi için" minimum şeker düzeyini bulur ve gider Sadece bir tavsiye
Şimdi gel gelelim facebookta rastladığım "şekeri kullanmamak için 66 neden" adlı yazıya:

Genel olarak Şekerin zararları:
1 Şeker kanser hücrelerinin en çok sevdiği şeydir
2 Şeker bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir
3 Şeker vücudunuzun mineral dengesini bozabilir
4 Şeker çocuklarda hiperaktivite, endişe, dikkat bozukluğu ve huysuzluğa sebep olabilir
5 Şeker çocuklarda uyuşukluğa sebep olabilir
6 Şeker çocukların okul başarısını olumsuz etkileyebilir
7 Şeker trigliserit seviyesinde belirgin bir artışa sebep olabilir
8 Şeker bakteri enfeksiyonları na karşı savunma sistemini zayıflatabilir
9 Şeker böbreklere hasar verebilir
10 Şeker krom eksikliğine yol açabilir
11 Şeker bakır eksikliğine yol açabilir
12 Şeker kalsiyum ve bakır emilimini engeller
13 Şeker meme, yumurtalık, prostat ve rektum kanserine yol açabilir
14 Şeker kadınlarda daha büyük risk oluşturmak üzere, kolon kanserine sebep olabilir
15 Şeker safra kesesi kanseri için risk faktörü olabilir
16 Şeker gözleri bozabilir
17 Şeker serotonin seviyesini yükseltir; bu da kan damarlarını daraltabilir
18 Şeker Hipoglisemiye sebep olabilir
19 Şeker midenin asidik olmasına yol açabilir
20 Şeker çocuklarda adrenalin seviyesini artırabilir
21 Şeker koroner kalp hastalığı riskini artırabilir
22 Şeker ciltte kuruma ve saç beyazlamasına yol açarak yaşlanma sürecini hızlandırabilir
23 Şeker alkol bağımlılığına yol açabilir
24 Şeker diş çürüklerini artırabilir
25 Şeker kilo alımı ve aşırı şişmanlığa katkıda bulunabilir
26 Yüksek miktarda şeker yemek Crohn’s hastalığı ve ülseratif kolit riskini artırır
27 Şeker kireçlenmeye sebep olabilir
28 Şeker astıma sebep olabilir
29 Şeker mantar enfeksiyonları na sebep olabilir
30 Şeker safra taşı oluşmasına yol açabilir
31 Şeker böbrek taşı oluşmasına yol açabilir
32 Şeker istemik kalp hastalığına yol açabilir
33 Şeker apendisite yol açabilir
34 Şeker Multipl Skleroz (MS) hastalığının belirtilerini şiddetlendirebilir
35 Şeker dolaylı olarak hemoroide yol açabilir
36 Şeker damarlarda varise yol açabilir
37 Şeker osteoporoz oluşumuna katkıda bulunabilir
38 Şeker salya asiditesine katkıda bulunabilir
39 Şeker insülin sensitivitesinde düşüşe sebep olabilir
40 Şeker glikoz toleransının düşmesine sebep olur
41 Şeker büyüme hormonunu azaltabilir
42 Şeker toplam kolesterolü artırabilir
43 Şeker sistolik kan basıncını artırabilir
44 Şeker gıda alerjilerine sebep olur
45 Şeker diyabet oluşumuna katkıda bulunabilir
46 Şeker hamilelikte kan zehirlenmesine yol açabilir
47 Şeker çocuklarda egzama oluşuma katkıda bulunabilir
48 Şeker kardiyovasküler hastalığa sebep olabilir
49 Şeker DNA yapısını bozabilir
50 Şeker katarakta sebep olabilir
51 Şeker amfizeme sebep olabilir
52 Şeker ateroskleroza sebep olabilir
53 Şeker serbest radikal oluşumuna sebep olabilir
54 Şeker enzimlerin işlevselliğini düşürür
55 Şeker karaciğer hücrelerinin bölünmesine sebep olabilir; bu da karaciğerin boyutlarını büyütür
56 Şeker karaciğerde yağ miktarını artırabilir
57 Şeker karaciğerde patolojik değişimlere yol açabilir
58 Şeker pankreasa zarar verebilir
59 Şeker kabızlığa sebep olabilir
60 Şeker miyopluğa sebep olabilir
61 Şeker hipertansiyona sebep olabilir
62 Şeker migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına sebep olabilir
63 Şeker beyin dalgalarını artırabilir; bu da beynin düşünme kabiliyetini zayıflatır
64 Şeker depresyona sebep olabilir
65 Şeker hormonal dengesizliğe sebep olabilir
66 Şeker Alzheimer hastalığı riskini artırabilir
Şekerin gizli isimleri
Yiyeceklerin “içindekiler” listesinde şekerin farklı isimlerle gizlenmiş olduğunu görebilirsiniz Bu isimler ne mi? Sakaroz, esmer şeker, mısır şurubu, nişasta bazlı sıvı şeker, dekstroz, sorbitol, mannitol, xylitol, früktoz, meyve şurubu, glikoz, glikoz şurubu, bal, invert şeker, laktoz, maltoz, akçaağaç şurubu, melas, şeker şurubu, turbinado, amazake
Şekerin vücudunuza zararları
• Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor Buna “metabolik sendrom” deniyor İnsülin, şekeri regüle ettikten sonra fazlasını yağ olarak depoluyor Kan şekerindeki ani düşüşse sürekli acıkma hissine ve yemeye yol açıyor
• Diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek taşları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden oluyor
• Kan dolaşımıyla vücudun her tarafına taşınan şeker özellikle de göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmında toplanıyor Bu bölgeler de dolduğunda, yağ asitleri kalp ve böbrek gibi aktif organlara dağılıyor Bu organlar gittikçe yavaşlıyor ve sonuçta dokuları bozularak yağa dönüşüyor
• Bağışıklık sistemi zayıflıyor Vücut soğuk, sıcak veya mikroplara karşı koyamıyor
Her yerde “şeker” var
Kek, pasta, baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde şeker olduğunu zaten biliyoruz Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine koyulur hale gelişi… Bebek maması, mısır gevreği, sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor Doğuştan tatlıya yatkınlığı olan insanoğlu da, farkında olmadan bu çekime kapılıyor ve satışlar artıyor Gittikçe daha fazla satın alıyor, daha yiyoruz bu gıdaları
Çocuklar ve bebekler için çok sakıncalı
Özellikle bebek mamasında bile şeker olması, çocukların beslenme zevkinin bir ömür boyu yanlış bir yolda gitmesine neden oluyor Günümüzde artan aşırı şişmanlığını sorumlularından biri de bebekken tanışılan şeker olsa gerek Bebek mamasında anne sütüne oranla yüzde 60 daha fazla şeker bulunuyor!
Şekerdeki genetik risk
Şekerle ilgili çok önemli başka bir tehlike daha var Genetiğiyle oynanmış mısırdan “mısır şekeri” üretiliyor “Nişasta bazlı sıvı şeker” de denilen bu “oynanmış” şeker, çikolata, gofret, gazlı içecek, baklava, mısır gevreği gibi endüstriyel gıdalarda en çok kullanılan şeker türü Genetiğiyle oynanmış gıdalar ise, başlı başına sayfalarca yazı yazılabilecek bir konu Doğal halinde değil, insan eliyle “oynanmış” genlere sahip yiyecekler yediğimizde, bizim vücudumuzda da genlerimizi ilgilendiren değişiklikler olabileceğinden korkuyor bilim adamları Günümüzde yaygınlaşan besin alerjileri, kanser gibi rahatsızlıkları n nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor
Yorumum:
Genel olarak yukarıda yazdım fakat hep zararlı zararlı yazdık peki hiç mi faydası yok şu şekerin?
Vardır elbet bunlar aşırı tüketimde çıkanlar Tuzun fazlası böbrekleri iflas ettirir ancak vücudun tuzada ihtiyacı vardr
|