![]() |
Demirci’Nin Mehmet Çavuşları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Demirci’Nin Mehmet ÇavuşlarıGAZETECİ Arif Oruç, 1919 sonbaharında Kuvayı Milliye cephelerini gezmiş, izlenimleri Tasvir-i Efkar Gazetesi’nde yayımlanmıştır ![]() Ateş hattına cephane, su, yiyecek taşırken şehit olan kadınları duymuştur ![]() ![]() ÇOCUĞUYLA CEPHEDEYDİ Üçü de Aydınlı ![]() ![]() ![]() ![]() İlki Ayşe Kadın, Mehmet Çavuş diye anılıyor, bir zeybek takımının komutanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YUNAN GELDİ, SAVAŞTIK İkincisi, Emire Aliye Ayşe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Sonra ne oldu?’ ‘Yunan geldi, Aydın kan ve ateş içinde kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAYANAMADIM, ASKER OLDUM Üçüncüsü 17 yaşında bir genç kız: Şerife Ali ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Aydın’daki kötülükleri duyunca, dayanamadım, ben de asker oldum ![]() Ne övünürler, ne yakınırlar ![]() ![]() ![]() Zaferi erkeklerimiz ve kadınlarımız elbirliği ile kazanmış ![]() ![]() DİYOR Kİ Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim, diyemez ![]() Ya cepheye gönderin ya da intihar ederim DENİZ Harp Okulu son sınıf öğrencisi Zeki Enveri (Bayat), Milli Mücadele’ye katılmak için beyaz üniformasının üzerine sivil bir elbise geçirir, 1920 yılında binbir zorlukla İnebolu’ya kaçar, oradan Ankara’ya gelir ![]() Milli donanma ve deniz örgütü daha kuruluş aşamasındadır ![]() ![]() ![]() Amirleri anlarlar ki bu çılgın Türk’ü Ankara’da tutmak mümkün değildir ![]() ![]() KARAKIŞTA YAZLIKLA Zeki Bayat, Birinci İnönü Savaşı’na takım komutanı olarak katılır, yeni bir üniforma sağlamak mümkün olmadığı için karakışta yazlık beyaz üniformasıyla savaşır ![]() Cesaret, özveri ve üstün başarıları dolayısıyla İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Tabancayı aldı mermiyi terbiyesizin alnına çaktı 1919 Ekim ayı sonunda İngilizler, aralarındaki paylaşma anlaşması gereği, Maraş’ı Fransızlara devrederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maraş’ın Ermeni mahalleleri Fransız ve Ermeni bayraklarıyla donanır ![]() ![]() SARKINTILIK ETTİLER Ağlamayan Türk kalmaz ![]() ![]() O gün şehre yayılan Fransız üniformalı Ermeniler, rastladıkları Türkleri tahkir eder, karşılık verenleri döverler ![]() ![]() Ertesi günü Fransız üniformalı Ermeni askerleri Uzunoluk çarşısından geçerken hamamın önündeki küçük meydandan yola inen yüzü peçeli birkaç Türk kadınını gördüler ![]() ![]() ![]() ![]() SİLAHSIZ TÜRKÜ VURDULAR Civardaki kahvede toplanmış olan erkekler koştular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalabalığa karıştı ![]() Fransızlar ve Ermeniler Sütçü İmam’ı çok aradılar ![]() ![]() ![]() Kahramanmaraş’ın ilk kahramanı Sütçü İmam’dır ![]() Onu binlerce kahraman izleyecektir ![]() Fransızları alkışlayan Adana valisi MİLLİ Mücadele döneminde yalnız yurdunu canından çok seven güzel çılgınlar yok, çirkin, yılgın, hain insanlarımız da var ![]() ![]() ![]() ![]() İşte birinci örnek: Mersin’den Urfa’ya kadar bütün Güney Anadolu ve Çukurova halkı, işgalci Fransızlara ve Ermeni lejyonuna karşı direnişe geçince, İstanbul Hükümeti’nin Adana Valisi Abdurrahman Bey şu demeci verir: ‘Ayaklanmak için sebep yok ![]() ![]() Bu sırada Antep’i kuşatan Fransız birlikleri teslim olması için Antep’i her gün saatlerce bombalıyor, şehri, savunanların yani sivil erkeklerin, kadınların, yaşlıların ve çocukların başlarına yıkmaya çalışıyorlardı ![]() Turgut Özakman |
![]() |
![]() |
|