![]() |
Atatürk'ün Söylediği Anlamlı Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Söylediği Anlamlı SözleriAsagida yazilan sözlerin bazilarini bu bölümde veya diger bölümlerde görmeniz mümkündür ![]() ![]() ![]() * Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz ![]() * Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz ![]() ![]() ![]() ![]() * Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz ![]() * Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur ![]() ![]() * Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla hiç ilgisi olmadığını bildiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() * Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir ![]() ![]() * Gerçi bize milliyetçi derler ![]() ![]() ![]() ![]() * Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir ![]() * Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır ![]() * İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir ![]() * Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye eski devirlerdeki gibi basit değildir ![]() ![]() ![]() * Türkiye'nin asıl sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür ![]() ![]() ![]() * Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz ![]() ![]() ![]() * Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar ![]() * Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur ![]() * Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır ![]() * Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bizi yanlış yola sevk eden habisler, biliniz ki, çok kere din perdesine bürünmüşlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bütün zorba hükümdarlar hep dini alet edindiler; Hakiki ulema, dini bütün alimler hiçbir vakit bu zorba hükümdarlara boyun eğmediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Şu anda batıl itikatlardan oluşan ikinci bir din mevcuttur ![]() ![]() * Milletimiz daha da dindar olmalıdır diyorum ![]() ![]() ![]() ![]() * Mualimler ! Yeni nesil, Cumhuriyetin fedakâr öğretmenleri ve eğiticileri, sizler yetiştireceksiniz ![]() ![]() ![]() * Müspet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar beden terbiyesinde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan erdemli, kudretli bir nesil yetiştirmek ana siyasetimizin açık dileğidir ![]() * Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir , fendir ![]() ![]() * Büyüklük odur ki kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Size Bombasırtı vakasını anlatmadan geçemeyeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Ben düşündüklerimi, sevdiklerime olduğu gibi söylerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz ![]() ![]() ![]() * Biz cahil dediğimiz zaman mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz ![]() ![]() ![]() * Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz ![]() ![]() * Büyük devletler kuran ecdadımız, büyük ve şumullü medeniyetlere de sahip olmuştur ![]() ![]() * Hiçbir zafer gaye değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bir başka çağdan kalma adetlerinizde, alışkanlıklarınızda direnirseniz, cüzzamlılar, paryalar gibi tek başınıza kala kalırsınız ![]() ![]() ![]() * Mesuliyet yükü her şeyden, ölümden de ağırdır ![]() * Milleti ve içtimai zemini hazırlamadan inkilaplar yapılamaz ![]() * Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez ![]() ![]() * Her Türk ferdinin son nefesi, Türk Milletinin nefesinin sönmeyeceğini, onun ebedi olduğunu göstermelidir ![]() * Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre malik olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine maliktir ![]() ![]() ![]() * Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() * Doğudan şimdi doğacak olan güneşe bakınız ![]() ![]() ![]() ![]() * Basın, ulusun ortak sesidir ![]() ![]() * Milletimi şimdiye kadar söylediğim sözlerle ve hareketlerimle aldatmamış olmakla gurur duyuyorum ![]() * Türk milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müsbet ilimdir ![]() ![]() * Ben toprak büyütme meraklısı değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bir kere memlekette topraksız köylü bırakmamalıdır ![]() ![]() * Ben diktatör değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Biz Türkler ruhen demokrat doğmuş bir milletiz ![]() * Milletimizin bugünkü yönetimi gerçek özelliği ile bir halk yönetimidir ![]() * Kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha çok bilgili olmak zorunluluğundadır ![]() ![]() * Bir dinin tabiî olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır ![]() * Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir ![]() * Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz ![]() ![]() * Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar ![]() * Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir ![]() * Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır ![]() ![]() * Biz dünya medeniyeti ailesi içinde bulunuyoruz ![]() ![]() * Benim naciz vücudum bir gün toprak olacaktır ![]() ![]() * Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş büyük medeni özelliği ve büyük medeni kabiliyeti bundan sonraki gelişmesi ile geleceğin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır ![]() * Tekkeler de behemahal kapatılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınının üstünde kadın çalışmasını zikretmeye imkan yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını Ben Anadolu kadınının daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim diyemez ![]() * Türk kadını dünyanın en aydın ve faziletli ve en ağır kadını olmalıdır ![]() * Benim Türk Milletine, Türk Cumhuriyetine ve Türklüğün istikbaline ait görevlerim bitmemiştir ![]() ![]() ![]() * İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir ![]() * Hiçbir iyi inkilap, hakikati görenler dışında ekseriyetin reyine müracaatla yapılamaz ![]() * Sarık ve cüppeyle artık dünyada muvaffak olmanın imkanı yoktur ![]() ![]() * Hissiyatı ve vicdani telakkiyati, ilim ve fenle besleyip eğiterek toplumun gerçek huzur ve saadetine çalışmak ulvi bir görüştür ![]() * Milletimiz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir ![]() ![]() * Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın ![]() * Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır ![]() ![]() * Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim ![]() * Yüksek Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur ![]() ![]() * Milleti kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() ![]() * Dünyanın her tarafından öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır ![]() * Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk iktisadiyatı, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir ![]() * Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir ![]() * Ancak kendilerinden sonrakileri düşünebilenler milletlerini yaşamak ve ilerlemek imkanlarına kavuştururlar ![]() * Milletin sevgisi kadar büyük mükafat yoktur ![]() * Beni olağanüstü bir kişi olarak yorumlamayınız ![]() ![]() * Bu ulusu ben değil içimizdeki ruh, damarımızdaki kan kurtarmıştır ![]() * Ey Türk gençliği ! Birinci vazifen Türk istiklal ve cumhuriyetini ilelebet korumak ve müdafaa etmektir ![]() ![]() * Biz uygarlıktan,ilimden ve fenden kuvvet alıyor ve ona göre yürüyoruz ![]() * Eşini mutlu edecek herkes evlenmelidir ![]() * Bana bakmayınız ![]() ![]() * Çocuk sevgisi insan için bir ihtiyaçtır ![]() * Dünyada ne görüyorsak KADIN 'IN eseridir ![]() * Tam bağımsızlık denildiği zaman, tabii, siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, vs ![]() ![]() * Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir ![]() ![]() * Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş bir milletiz ![]() * Korku üzerine egemenlik kurulamaz ![]() * Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür ![]() * Bu millet bağımsızlıktan yoksun yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır ![]() * Tam bağımsızlık, bizim bugün üzerimize aldığımız vazifenin temelidir ![]() * Tarihimiz en mutlu dönemi, hükümdarlarımızın halife olmadıkları zamandır ![]() * Masum halka beş vakit namazdan başka, geceleri de fazla namaz kılmayı vaiz ve nasihat etmek belki de ömründe hiç namaz kılmamış olan bir politikacı tarafından olursa bu hareketin hedefi anlaşılmaz olur mu? * Bizim dinimiz, milletimize hakir, miskin ve zelil olmayı tavsiye etmez ![]() ![]() * Türkiye'de Bolşeviklik olmayacaktır ![]() ![]() * Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir ![]() ![]() * Hükümetlerin icraatı menfi olup da millet itiraz etmez ve iktidarı düşürmezse bütün kusur ve kabahatlere katılmış demektir ![]() * Biz doğrudan doğruya millet severiz ve Türk milliyetçisiyiz ![]() ![]() * Bir memleketin, bir memleket halkının düşmandan zarar görmesi acıdır ![]() ![]() * Efendiler siz hayatınızda mebus olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz ![]() ![]() * Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla ilgisi olmadığını söyler ![]() ![]() ![]() * Sayın ögretmenler, hiç bir zaman düşüncelerinizden çıkmasın ki cumhuriyet sizden fikri hur, vicdani hür, irfanı hür nesiller ister ![]() * Türkiye'nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek müstakil olan köylüdür ![]() ![]() * Hayatta tam mutluluk ve esenlik ancak gelecek kuşakların şerefi, varlığı, esenliği için çalışmakta bulunabilir ![]() * Yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyetinin temeli burada atıldı ![]() ![]() * Bir takım şeyhlerin, dedelerin, seyyitlerin, çelebilerin, babaların, emirlerin arkasından sürüklenen ve falcılara, büyücülere, üfürükçülere, muskacılara talih ve hayatlarını emanet eden insanlardan mürekkep bir kütleye, medeni bir bir millet nazariyle bakılabilir mi? * Türkiye Cumhuriyetinde herkes Allaha istediği gibi ibadet eder ![]() ![]() ![]() * Medeniyetin coşkun seli karşısında mukavemet boşunadır ![]() ![]() * Efendiler biz hayat ve istiklal isteyen bir milletiz ![]() ![]() * Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur ![]() * Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisidir ![]() * Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar ![]() * Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük isler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır ![]() * Efendiler ve ey millet iyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müridler, meczuplar memleketi olamaz ![]() * İlk olarak KURAN'ın dilimize çevrilmesini emrettim ![]() ![]() * Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir ![]() * Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() * Öğretmenler, yeni kuşak sizin eseriniz olacaktır ![]() * Bu memleketin sahibi ve toplumumuzun asil unsuru köylüdür ![]() * Büyük davamız en medeni ve en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir ![]() * Milletin kaynağı toplum hayatinin esasi olan kadın ancak faziletli olursa görevini yerine getirebilir ![]() * Millete efendilik yoktur ![]() ![]() ![]() * Beni görmek demek ille yüzümü görmek değildir ![]() ![]() * Ey yükselen yeni kuşak, gelecek sizindir ![]() ![]() * Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz ![]() ![]() * Türk milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir ![]() * Medeniyet öyle kuvvetli bir ışıktır ki, ona bigane olanları yakar, mahveder ![]() * Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar ![]() * Bizim ahenktar, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir ![]() * Fıkıhtaki zamanın değişmesiyle hükümlerin değişmesi inkar olunamaz kaidesi adalet siyasetimizin temel taşıdır ![]() * Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın ![]() * Kimse inkar edemez ki, bu harpte ve ondan evvelki harplerde milletin hayat kabiliyetini tutan hep kadınlarımızdır ![]() * Onun için, hepimiz büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı şükran ve minnetle ebediyen taziz ve takdis edelim ![]() * Fikirler, cebir ve şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez ![]() * Lüzumuna kani olduğumuz bir işi derhal yapmalıyız ![]() * Tatbik eden, icra eden, karar verenden daima daha kuvvetlidir ![]() * Meseleleri hadiselere göre değil, aslında olduğu gibi ele almak lazımdır ![]() * Hakikati konuşmaktan korkmayınız ![]() * Türkler bütün medeni milletlerin dostudurlar ![]() * Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim ![]() * Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz ![]() ![]() * Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir ![]() * Çalışma, insanların vücut kuvvetlerini geliştirir ve hayat için gereken şeyleri temin eder ![]() ![]() ![]() * Herhalde alemde bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir ![]() * Bir ulus, bir toplum yalnız bir kişinin çabası ile adımcık bile atamaz ![]() * Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en fedakar ve muhterem unsurlarıdır ![]() * Benim için ordumuzun kıymetini ifadede ölçü şudur: Türk ordusunun bir kıtası muadilinin behemehal mağlup eder, iki mislini durdurur ve tesbit eder ![]() * NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE |
![]() |
![]() |
![]() |
Atatürk'ün Söylediği Anlamlı Sözleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Söylediği Anlamlı Sözleri
|
![]() |