![]() |
Sığırtmaç Mustafa |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sığırtmaç MustafaAtatürk tarafından 1929 yılında himaye altına alınıp okutulan Yalovalı sığırtmaç Mustafa anlatıyor: “O zaman daha sekiz yaşında idim ![]() ![]() ![]() ![]() -Siz, yanlış yoldan gelmişsiniz… Çiftliğin yolu, şuradadır! Bu atlı, benden adımı öğrenmek istedi: -Mustafa! diye cevap verince gülümsedi: -Benim de adım Mustafa… Demek adaşız! Sonra birdenbire: -Gazi’yi tanır mısın? diye sordu ![]() -Tanımam! dedim ![]() -Onu sever misin? -Severim! -Niçin seversin? -Paşa olduğu için severim! Tekrar gülmeye başladı ![]() ![]() ![]() -Sen, ne iş görürsün? -İşte şu gördüğün sığırları güderim! -Ne kazanırsın?-Ayda üç lira… -Peki, söyle bana, ayda üç lira, senede kaç lira eder? ![]() ![]() -Otuz altı lira eder! -Sana bu otuz altı lirayı versem, ne yaparsın? -Hiç!…Almam ki… -Neden almıyorsun? -Otuz altı lira çok para… Sonra biraz düşünerek ekledim: -Neden aldın? diye sorarlar… Tanımadığım yolcu, tekrar gülümseyerek: -Aferin oğlum, dedi, böyle olmalı… Fakat, bu parayı yol gösterdiğin için veriyorum sana! Kimse bir şey demez! Hâlâ benimle alay edildiğini sanıyordum ![]() ![]() -Bu cevizleri alırsan, ben de senin paranı alırım! dedim ![]() ![]() ![]() -Mustafa, dedim ![]() -Benimki de Mustafa, ama, dedi, yanında “Kemal”i var ![]() ![]() ![]() ![]() -Sakın, dedim, bu atlı; Mustafa Kemal Paşa olmasın?…Sonra etrafındakilerin ona karşı gösterdikleri saygılı hareketleri hatırlayarak; kararımı verdim: -Odur!…Odur!…Gazi Paşadır! Ama, kendisine onu tanıdığımı belli etmedim ![]() -Beni, başka bir yerde görsen tanır mısın? ![]() ![]() -Tanımaz mıyım ya… Sen Gazi Mustafa Kemal Paşasın! Hayvanlarını dörtnala sürüp gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() -Mustafa… dedi, seni çiftliğime kâhya yapacağım! İster misin? ![]() ![]() -Çobanların en büyüğü odur! Cevap vermedim ![]() -Kâhyalık işi için ayda dört lira versem yetişir mi? -Siz bilirsiniz! dedim ![]() ![]() -Hayır,Mustafa… Seni kâhya yapmayacağım, mektebe göndereceğim ![]() -Mektebe gönderiniz!…Bu, daha iyi … dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen ayağa kalkmayı bırak da, buradan nasıl çıkacağını düşün! diye gülümsedi ![]() -Hani, dedi, seninle pazarlığa girişmiştik, dört lira aylığa razı olmuştun!Şimdi ver bakalım hastahane paralarını… Küçüktüm, sığırtmaçtım ![]() -Sen koskoca Gazi Paşasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|