Kivi Meyveleri |
07-25-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Kivi MeyveleriKivi Meyveleri Çin kökenli tırmanıcı bir bitkiden (Actinidia chinensis) elde edilen ilginç bir meyvedir Başka ağaçlara sarılarak 10 metre yüksekliğe boy atabilen bu bitkinin iri, kalp biçimli yaprakları ve sarımsı beyaz renkli çiçekleri vardır Çiçekler döllenerek üzeri esmer yeşil renkli sık tüylerle kaplı kivi meyvelerini verir Yetiştiği yörelerde tüylerinden ötürü kivi kuşlarına benzetildiğinden meyvelere de kivi adı verilmiştir Meyvelerin zümrüt yeşili rengindeki yarı saydam, bol sulu etinin serinletici ve hoş bir tadı vardır Ete gömülü siyahımsı renkli minik tohumlar yeşil zeminin üstünde boncuk taneleri gibi parıldar C vitaminince zengin bir ürün olan kivi en çok taze meyve olarak yenir; ayrıca pasta ve tatlıları süsleme amacıyla kullanılır Suyu ete sıkıldığında yumuşatıcı bir işlevi vardır Kivi dünyada en çok Yeni Zelanda'da üretilir Kiviyle ilk kez 1906'da tanışan bu ülke yoğun üretim çalışmaları sonucu 1970'lerin ortasında başlıca üretici durumuna gelmiştir Kivi tarımı Yeni Zelanda'nın özellikle Kuzey Adası'nda yoğunlaşmıştır Yeni Zelanda dışında ABD'nin California eyaletinde de geniş çapta kivi tarımı yapılmaktadır Ülkemizde yetiştirilmeyen bu meyve son birkaç yıldır özellikle büyük kentlerdeki manavlarda satılmaktadır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|