|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adet, ait, atatürkün, çocukluğuna, hikayeler5 |
![]() |
Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler-5 Adet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler-5 AdetATATÜRK’ÜN ÇOCUKLUĞU - 1 Mustafa, annesi ve kız kardeşi ile birlikte dayısının çiftliğine gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah sabahın erken saatlerinde dayısı Mustafa’ya çiftliğin her tarafını gezdirip gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa ile dayısının geldiklerini gören kargalar uçup gittiler ![]() ![]() Dayısı: “ Yerler Mustafa’m yerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Aynen dediğin gibi oluyor Mustafa ![]() ![]() ![]() ![]() “ Demek ki burada bekçilik yapmak işleriniz için büyük engel teşkil ediyor, sevgili dayıcığım ![]() ![]() ![]() ![]() “ Hay, sen aklınla bin yaşa, Mustafa! Bak bu hiç aklıma gelmemişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah erkenden yengesinin hazırladığı börekleri bir torbaya koyan Mustafa kız kardeşi Makbule ile birlikte dayısının bakla tarlasına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Ne diyebilirim ki Mustafa abi ![]() ![]() ![]() “ Aferin sana Makbule ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa’nın kendi buluşu olan yöntem başarılı oldu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler-5 AdetATATÜRK’ÜN ÇOCUKLUĞU - 2 Mustafa’nın kız kardeşi Makbule rahatsızlandığı için çiftlikte kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan iki saat geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam: “ Yolcuyum ben evlat, kasabaya oğlumun yanına gidiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam konuşurken Mustafa oturmuş ve anlattıklarını ilgiyle dinlemişti ![]() “ Dede, bazı insanlar nedense vatanlarını sevmiyorlar ![]() ![]() ![]() Mustafa’ nın coşku dolu konuşması yaşlı adamı şaşırtmıştı ![]() ![]() Yaşlı adam düşüncelerinden sıyrılınca, gülümseyerek: “ Evlat, adını demedin bana, neydi adın? “ deyince Mustafa: “ Dede, benim adım Mustafa “ dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: “ Bundan sonra Namık Kemal’in şiirlerini daha bir önem vererek okuyacağıma söz veriyorum ![]() ![]() “ Mutluluk yaşamsal bir gerçektir yani yaşamda mutluluk vardır ve her insanın mutluluğu ayrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa: “ Ne demek dede, hem de çok faydası oldu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler-5 AdetATATÜRK’ÜN ÇOCUKLUĞU – 3 Bir akşam yemeği sonrasında çiftlikteki odada oturulmuş ve gündelik olaylar konuşuluyordu ![]() ![]() Hüseyin Ağa’nın karısı: “ Efendi, çapanın alet dolabında olması lazım ![]() ![]() Hüseyin Ağa: “ Öyle de bugün akşamüstü baktım dolapta yoktu ![]() ![]() ![]() Hüseyin Ağa’nın çocukları, Zübeyde Hanım, Mustafa ve Makbule çapayı almadıklarını söylediler ![]() ![]() Karısı: “ Hayır Efendi, kimse gelmedi ![]() ![]() Hüseyin Ağa: “ Desene çapa sır olup uçtu ![]() Mustafa fikrini söylemek ihtiyacını hissetmişti: “ Dayıcığım, çiftliğe hırsız girmiş olamaz mı? “ Mustafa’nın sorusu odada bulunanların üzerinde soğuk duş etkisi yaptı ![]() ![]() Hüseyin Ağa: “ Ne hırsızı? “ diyebildi ![]() Mustafa: “ Bir hırsız gelmiştir, çiftliğe girip çapayı çalmıştır ![]() Hüseyin Ağa: “ İki gündür ben, yengen, annen ve çocuklar çiftliğin avlusundaydık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Dayıcığım, hırsızın ya çapa çok işine yarıyor ya da çapayı satmak kolayına geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Pes be Mustafa, senin zekâna diyecek yok doğrusu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Mustafa’nın dediklerine katılıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüseyin Ağa gece yarısına kadar çiftliğin avlusunda nöbet tuttu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa ertesi gün öğle vakitleri adamın evine gitti ![]() ![]() Mustafa: “ Vay Ahmet, canım kardeşim ![]() ![]() Ahmet: “ Hoş geldin, Mustafa abi ![]() ![]() Mustafa: “ Ayşe nerede? Neden buraya gelmiyor? “ Ahmet: “ Mustafa abi, Ayşe annemin yanında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Yengeciğim iyileşince birbirimize sarılırız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Akıl ve mantık çizgisinden ayrılmayan insan olmanın bilincine varır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler-5 AdetATATÜRK’ÜN ÇOCUKLUĞU - 4 Bazı günler Mustafa Makbule’yi bakla tarlasında yalnız bırakıp çevrede gezmeye çıkıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Merhaba arkadaş, afiyet olsun “ dedi ![]() ![]() ![]() Çoban çocuk: “ Tabii gel gel, buyur şöyle “ dedi ![]() ![]() ![]() Mustafa çocuğun yanına oturdu ![]() ![]() ![]() ![]() Çoban çocuk: “ Köylük yerde böyle eften püften işleri öğreten olmaz “ dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Peki, arkadaş, çoban olarak yaşamını sürdüreceğini söylüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Ne yalan söyleyeyim, söylediklerinin bazı yerlerini tam olarak anlayamadıysam da çoğunu anladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Bak arkadaş, hayatta insanın eline birtakım fırsatlar geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Tabii ki, isterim istemesine de, becerebilir miyim dersin okuma-yazma öğrenmeyi? “ “ Becerirsin, becerirsin ![]() ![]() Mustafa daha sonra konuşmasının bir bölümünde Selanik’te Şemsi Efendi’nin İlkokulunda okuduğunu fakat babası Ali Rıza Efendi’nin ölümü üzerine, annesi ve kız kardeşiyle dayısının yanına geldiklerini anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Arkadaş, annem beni Selanik’e teyzemin yanına gönderiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Seni subay olmuş yürürken görür gibi oluyorum, Mustafa ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler-5 AdetATATÜRK’ÜN ÇOCUKLUK ANISI 5 Mustafa’nın kız kardeşi Makbule rahatsızlandığı için çiftlikte kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|