|
|
Konu Araçları |
atatürkün, sarkıların, sevdiği, sözleri, türkülerin |
Atatürk'ün Sevdiği Sarkıların Türkülerin Sözleri |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Atatürk'ün Sevdiği Sarkıların Türkülerin SözleriBÜLBÜLÜM ALTIN KAFESTE Bülbülüm altın kafeste Öter aheste aheste Ötme bülbül yarim haste Ah neyleyim şu gönlüme Hasret kaldım sevdiğime Ben sana dayanamam yarim ben sana aldanamam Ben sana dayanamam yarim ben sana katlanamam Bülbülleri har ağlatır Aşıkları yar ağlatır Ben feleğe neylemişim Beni her bahar ağlatır YEMEN TÜRKÜSÜ HAVADA BULUT YOK, BU NE DUMANDIR ? MAHLEDE ÖLÜM YOK, BU NE ŞİVANDIR ? ŞU YEMEN İLLERİ NE DE YAMANDIR AH O YEMENDİR, GÜLÜ DİKENDİR, GİDEN GELMİYOR, ACEP NEDENDİR ? BURASI MUŞ'TUR, YOLU YOKUŞTUR; GİDEN GELMİYOR, ACEP İŞTİR ? KIŞLANIN ÖNÜNDE REDİF SESİ VAR, BAKIN ÇANTASINDA ACEP NESİ VAR ? BİR ÇİFT KUNDURASI, BİR DE FESİ VAR AH O YEMENDİR KIŞLANIN ÖNÜNDE GEZİYOR KAZLAR, ELİM, KOLUM AĞRIR, YÜREĞİM SIZLAR, YEMEN'E GİDENE AĞLIYOR KIZLAR AH O YEMENDİR KIŞLANIN ÖNÜNDE BİR BİNEK TAŞI, YOKLAMA YAPIYOR BİZİM BİNBAŞI, SEFERE GİDERLER ÇAVUŞ, ONBAŞI AH O YEMENDİR Makam : Hüseyni Usul : Curcuna VARDAR OVASI MAYA DAĞDAN KALKAN KAZLAR AL TOPULU BEYAZ KIZLAR YARİMİN YÜREĞİ SIZLAR EĞLENEMEM ALDANAMAM BEN BU YERLERDE DURAMAM VARDAR OVASI VARDAR OVASI KAZANAMADIM SILA PARASI MAYA DAĞIN YILDIZIYIM BEN ANNEMİN BİR KIZIYIM EFENDİMİN SAĞ GÖZÜYÜM EĞLENEMEM ALDANAMAM BEN BU YERLERDE DURAMAM VARDAR OVASI VARDAR OVASI KAZANAMADIM SILA PARASI Makam : Hicaz - Rumeli Türküsü Usul : Türkaksağı ÇANAKKALE İÇİNDE ÇANAKKALE İÇİNDE AYNALI ÇARŞI ANA BEN GİDİYOM DÜŞMANA KARŞI ÇANAKKALE İÇİNDE BİR UZUN SELVİ KİMİMİZ NİŞANLI KİMİMİZ EVLİ ÇANAKKALE ÜSTÜNÜ DUMAN BÜRÜDÜ ON ÜÇÜNCÜ FIRKA HARBE YÜRÜDÜ ÇANAKKALE İÇİNDE BİR DOLU TESTİ ANALAR BABALAR MEKTUBU KESTİ Yöresi : Kastamonu Kimden Alındığı : İhsan Ozanoğlu Derleyen : M SARISÖZEN YANIK ÖMER YANIK ÖMER, HER SAVAŞTAN BİR YARA TAŞIYOR; YANIK ÖMER, YİĞİT ÖMER ÖĞÜNMEDEN YAŞIYOR KURTULUŞ SAVAŞINDA YİRMİ SEKİZ YAŞINDA, MANGASININ BAŞINDA, TAŞIYOR YANIK ÖMER, YİĞİT ÖMER SİPERLERİ AŞIYOR SAVAŞ BİTER YANIK ÖMER KÖYE DÖNER; KÖYLÜ BÜTÜN BAYRAM EDER YANIK ÖMER KUTLULANIR; NİŞANLISI MUTLULANIR YANIK ÖMER ATTAN İNER, PEMBEGÜL'E BAĞLAR KEMER; KÖYLÜLERE GİDER HABER DÜĞÜNE, DÜĞÜNE! ELİNE KINA YAKAR, BAŞINA TELLER TAKAR; BELİNDE ALTIN KEMER, ÖYLE ALANA ÇIKAR PEMBEGÜL ALLANIR, PULLANIR; YANIK ÖMER'İN KÖYÜNE DÜĞÜN ALAYI YOLLANIR Makam : Hüseyni Usul : Aksak Söz ve Müzik : Saadettin Kaynak KIRMIZI GÜLÜN ALI VAR KIRMIZI GÜLÜN ALİ VAR HER GÜN AĞLASAM YERİ VAR BUGÜN BENİM EFKARIM VAR BU GÖNÜL ARZ EDER SENİ SENİ KIRMIZI GÜLÜ BUDARLAR ALTINA MECLİS KURARLAR GÜZELİ CANDAN SEVERLER BU GÖNÜL ARZ EDER SENİ SENİ KIRMIZI GÜLÜN BÜRÇEĞİ ÖNÜNDE OYNAR KÖÇEĞİ NEYLEYİM YARSIZ DÖŞEĞİ BU GÖNÜL ARZ EDER SENİ SENİ Makam : Hicaz - Rumeli Türküsü Usulü : Sofyan ALİŞİMİN KAŞLARI KARA ALİŞİMİN KAŞLARI KARE SEN AÇTIN SİNEME YARE BULAMADIM DERDİME ÇARE GÖRMEDİM HİÇ AH CİVAN ALİŞİMİ TUNA BOYUNDA EVLERİ VAR HANE HANE BENLERİ VAR TANE TANE SARAMADIM KANE KANE GÖRMEDİM HİÇ AH ALİŞİMİ TUNA BOYUNDA EVLERİ VAR YOL BAŞINDA BENLERİ VAR SOL KAŞINDA SARAMADIM GENÇ YAŞINDA GÖRMEDİM HİÇ AH ALİŞİMİ TUNA BOYUNDA Makam : Uşşak - Rumeli Türküsü Usul : Ninsofyan CANA RAKİBİ HANDAN EDERSİN CANA RAKİBİ HANDAN EDERSİN BEN Bİ NEVAYI GİRYAN EDERSİN BİGANELERLE ÜNSİYYET ETME BANA CİHANI ZİNDAN EDERSİN Makam : Uşşak Usul : Curcuna Müzik : Giriftzen Asım Bey MANİ OLUYOR HALİMİ TAKRİRE HİCABIM MANİ OLUYOR HALİMİ TAKRİRE HİCABIM ÜZME YETİŞİR ÜZME FIRAKINLA HARABIM MAHVOLDU SÜKUNUM BENİ TERK EYLEDİ HABIM ÜZME YETİŞİR ÜZME FİRAKINLA HARABIM Makam : Hicazkar Müzik : Tatyos Efendi NİHANSIN DİDEDEN EY MEST-İ NAZIM NİHANSIN DİDEDEN EY MEST-İ NAZIM BANA SENSİZ CİHANDA CAN NE LAZIM BENİM SENSİN FELEKDE ÇARESAZIM BANA SENSİZ CİHANDA CAN NE LAZIM SEZADIR MATEMİM TUTSA FELEKLER BANA İNSAN DEĞİL AĞLAR MELEKLER HEVAYA GİTTİ HEP BUNCA EMEKLER BANA SENSİZ CİHANDA CAN NE LAZIM Makam : Rast Usul : Curcuna Müzik : Hacı Faik Bey OLMAZ İLAÇ SİNE-İ SAD PAREME OLMAZ İLAÇ SİNE-İ SAD PAREME ÇARE BULUNMAZ BİLİRİM YAREME BAKSA TABİBAN-I CİHAN ÇAREME ÇARE BULUNMAZ BİLİRİM YAREME KASTEDİYOR TİR-İ MÜJEN CANIMA GÖZLERİ EN SON GİRECEK KANIMA ŞERHEDEMEM HALİMİ CANANIMA ÇARE BULUNMAZ BİLİRİM YAREME Usul : Curcuna Beste : Hacı Arif Bey ATLADIM BAHÇENE GİRDİM ATLADIM BAHÇENE GİRDİM GÜLLERİ FİNCAN GİBİ GERDANINDA ÜÇ BENİ VAR HER BİRİ MERCAN GİBİ SARILALIM SARMAŞALIM İKİMİZ BİR CAN GİBİ GEL SENİNLE KAVLEDELİM YA ONU SEV YA BENİ BİR TENHADA BULUŞALIM YA ONUN OL YA BENİM Makam : Eviç - Rumeli Türküsü Usul : Aksak DAYLER DAYLER VİRAN DAYLER DAYLER DAYLER VİRAN DAYLER YÜZÜM GÜLER KALBİM AĞLAR YÜREĞİMDEN KANLAR DAMLAR EDİRNE KÖPRÜSÜ TAŞTAN SEN ÇIKARDIN BENİ BAŞTAN BİR OLAYDI BİR OLAYDI NE OLUR BENİM OLAYDI Makam : Hicaz GİTTİ DE GELMEYİ VERDİ GİTTİ DE GELMEYİVERDİ GÖZLERİM YOLLARDA KALDI NE BİLEYİM NERDE KALDI NE ZEMAN NE ZEMAN GELİR GEL A NAZLIMDA LAHUR ŞALLIM SAĞI SOLU DOLAŞALIM NE ZEMAN NE ZEMAN GELİR SAATİ BELDEYE DEĞER GECESİ HAZNEYE DEĞER GÖNLÜMÜZ YOSMAYI SEVER NE ZEMAN NE ZEMAN GELİR GEL A NAZLI LAHUR ŞALLIM SAĞI SOLU DOLAŞALIM NE ZEMAN NE ZEMAN GELİR GİTTİ DE GELMEYİVERDİ GÖZLERİM YOLLARDA KALDI HELE NAZLIM NERDE KALDI NE ZEMAN NE ZEMAN GELİR GEL A NAZLIM LAHURİ ŞALLIM SAĞI SOLU DOLAŞALIM NE ZEMAN NE ZEMAN GELİR Usul : Aksak Bestekar : Deniz Oğlu Ali KÖŞKÜM VAR DERYAYA KARŞI KÖŞKÜM VAR DERYAYA KARŞI DURMAZ AKAR GÖZÜM YAŞI SEVADADIR HER İŞİN BAŞI VAR GÖNÜL VAR GİT SEYREYLE GEL BANA SÖYLE ELMAYI NAZİK YARLAR ÇİNİ TABAĞA KOYARLAR GÜZELİ CANDAN SEVERLER VAR GÖNÜL VAR GİT SEYREYLE GEL BANA SÖYLE Makam : - / Rumeli Türküsü Usul : Nimsofyan ŞAHANE GÖZLER ŞAHANE ŞAHANE GÖZLER ŞAHANE HÜSNÜNE YOKTUR BAHANE SÜLEYMAN OLSAM CİHANE GÖNÜL EYLENMEZ ASLA UÇAN KUŞLAR KEBAB OLSA AKAN SULAR ŞARAB OLSA MEYHANELER MESKEN OLSA GÖNÜL EYLENMEZ ASLA Makam : Eviç - Rumeli Türküsü Usul : Sofyan SENDEKİ KAŞLAR Sendeki kaşlar bende de olaydı vay Kaşları senden rastığı benden Ela gözlü küçük hanım da Ayrılamam ben senden Sendeki gözler bende de olaydı vay Gözleri senden sürmesi benden Ela gözlü küçük hanım da Ayrılamam ben senden Sendeki saçlar bende de olaydı vay Saçları senden tarağı benden Ela gözlü küçük hanım da Ayrılamam ben senden FİNCANI TAŞTAN OYARLAR Fincanı tastan oyarlar balam oyarlar, İçine bade koyarlar Sen bize gelme duyarlar balam duyarlar Sen kimin canisin cani, Sen yine doldur Fincanı Fincanı rafa dizerler balam dizerler, İçine bade süzerler Sen bize gelme sezerler balam sezerler Sen kimin canisin cani, Sen yine doldur Fincanı Fincanın dibi düz olur balam düz olur, Sen bize gelme söz olur Bir kadeh bade az olur balam az olur Sen kimin canisin cani, Sen yine doldur Fincanı Yöre:Sivas Derleyen:Muzaffer Sarısözen MAYADAĞDAN KALKAN KAZLAR Maya dağdan kalkan kazlar Al topuklu beyaz kızlar Yarimin yüreği sızlar Eğlenemem aldanamam Ben bu yerlerde duramam Vardar ovası Vardar ovası Kazanamadım sıla parası Mayadağ’ın yıldızıyım Ben annemin bir kızıyım Efendimin sağ gözüyüm Eğlenemem aldanamam Ben bu yerlerde duramam Vardar ovası Vardar ovası Kazanamadım sıla parası Yöre:Rumeli NECİBEM Necibe’min kürkü de iki Aman biri samur biri tilki Necibe’m de anasının ilki Necibe’m Necibe’m oynak Necibe’m İç şarap üstüne konyak Necibe’m Edasına yandım yandım Uykulardan uyandırdım Al kanlara boyandırdın Allah’tan kork Necibe’m Necibe’min kaşları kare Aman yüreğime açtı yare Bulamadım derdime çare Necibe’m Necibe’m oynak Necibe’m İç şarap üstüne konyak Necibe’m NOT:Asagidaki Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar yazan yere Tikladiginizda Kültür ve Turizm Bakanliginin hazirlamis oldugu sitede yukaridaki sarki ve türküleri söz ve müzikli olarak dinleyebilirsiniz |
|