“Memleketin Kalkınması İlim İşidir” |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
“Memleketin Kalkınması İlim İşidir”Atatürk ile ilk görüşmem 1923’te oldu Zafer kazanılmıştı 1923 Ağustos ayında İsmail Safa’nın (Özler) Milli Eğitim Bakanlığı zamanında Heyeti İlmiye toplanmıştı Hamdullah Suphi Tanrıöver, o zaman Türk Ocağı Merkezi olan Samanpazarı yolundaki eski manastır binasında heyetin şerefine çay vermişti![]() O gece Atatürk de gelmişti Oturduğu yere yakın bulunuyordum Heyeti İlmiye’den söz açtı Ne gibi kararlar alındığını sordu Alınan kararların prensip kararları olduğunu söyledim![]() -Ne gibi? dedi ![]() -Terbiye-i Umumiyede vahdet, terbiye-i meslekiyede ihtisas kararları gibi, dedim ![]() Başka bir şey sormadı O aralık İstanbul Üniversitesi profesörlerinden Ankara’da bir Bakanlığın müsteşarlığını yapan bir zat, kendisine şu soruyu sordu:-Efendim, memleketin iktisaden kalkınması için ilhamı devletleri nedir? dedi ![]() Atatürk üzgün bir oluşla şu sözleri söyledi: -Memleketin kalkınması işi ilham işi değil, ilim işidir Kalkınmanın nasıl olacağını düşünmek siz ilim adamlarının işidir Bunu bize sizler göstereceksiniz Hükümet adamları da bu yolda yürüyecekler![]() Atatürk’ün bu sözleri ne kadar doğru idi Profesörün sorusu yersizdi![]() İsmail Hakkı BALTACIOĞLU ![]() “Atatürk”, Türk Dil Dergisi, 1 Kasım 1966 |
|
|
|