![]() |
Atatürk'ün Gözüne Ne Oldu ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Gözüne Ne Oldu ?Atatürk’ün cepheden çekilmiş bazı fotoğraflarında çok dikkat edilirse, sol gözünde belli belirsiz hafif bir kayma olduğu göze çarpar ![]() Bu konuda edindiğim bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum ![]() Atatürk'ün çocukluğunda ve okul yıllarında gözlerinden bir rahatsızlığı yoktur ![]() Askeri okula girerken tam teşekküllü hastaneden rapor alınması gerektiği ve okul hayatı sırasında da sık sık sağlık kontrolleri yapıldığı için, gözlerinden rahatsızlığı söz konusu değildir ![]() Ancak, Trablusgarp Muharebeleri sırasında bir gözünde hafif de olsa bir görme sorunu başlar ![]() Derne Kuvvetleri Komutanı Binbaşı Mustafa Kemal, Ayn-ı Zâra baskınında, bir küherçel parçasının sol gözüne girmesiyle gözlerinden rahatsızlanır ![]() Kısa bir süre Kızılay hastanesinde yatar ![]() Ancak burada ciddi bir tedavi göremediği için rahatsızlığı nükseder ![]() Bu durum, Binbaşı Mustafa Kemal’in, Ayn-ı Mansur Karargâhı’ndan, Kerim Bey’e yazdığı 22 Mayıs 1912 tarihli mektupta da açıkça görülmektedir: “Aziz Kardeşim Kerim Bey, …Tobruk’ta birkaç gün kalarak başarılı bir netice veren 22 Aralık 1911 Muharebesi’ni yaptıktan sonra Derne’ye geldik ![]() Derne Kuvvetleri, Derne Vadisi’yle iki kısma ayrılmış bir haldedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16/17 Ocak 1912 Baskını’yla başlayan 17 Ocak Muharebesi gecesi ve günü zaten hastalıklı görünen sol gözüm kanlandı ve görmez oldu ![]() ![]() Hilâliahmer (Kızılay) Hastanesi’ne yattım ![]() ![]() Vaziyet biraz büyüdüğü için Enver Umum Kumandan, ben de Derne Kuvvetleri Kumandanı oldum ![]() ![]() ![]() ![]() On beş gün kadar yataktan kalkamadım, gözlerimi açamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu harbin bitmesinden sonra askeri hayata veda ederek istirahat köşesine çekilebilmek ihtiyacı bilmem nasıl sağlanacak ? …Bu mektubun salimen size ulaşacağından emin olduğum için bu kadarla yetiniyor ve mektubunuzu, hatta telgrafınızı bekliyorum ![]() ![]() Binbaşı Mustafa Kemal, yukarıdaki mektubu gönderdikten bir süre sonra, önce takma isimle Kahire’de hastahanede kalır ![]() ![]() Daha sonra Teşkilât-ı Mahsusa Reisi Eşref Sencer Kuşçubaşı Bey’le Viyana’ya gider ![]() ![]() ![]() Hayatının sonuna kadar sol gözündeki (zaman zaman fark edilen) hafif kaymanın sebebi bu olsa gerekir ![]() Ahmet AKYOL ![]() Evet arkadaşlar resime baktığınızda bir gözüyle bakış açıları farklı bunun nedeni göz kaslarının gördüğü hasardan kaynaklanıyor ATAMIZI bu zorluklara rağmen yurdumuzu çok iyi savunmuştur |
![]() |
![]() |
|