![]() |
Atatürk'e Önerilen Rüşvetler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'e Önerilen RüşvetlerBu konuyu, Atatürk'ün zengin olma hırslısı olmadığını, eline geçen maddi fırsatları kişisel çıkarına yönelik değerlendirmediğini, zimmetine geçirme, rüşvet alma gibi aşağılık davranışların yaşamında yer almadığını kanıtlamak ve dürüstlüğünü ortaya koymak için ele alıyoruz ![]() ![]() Vahidettin'in Rüşveti Mustafa Kemal Samsun'a çıktıktan sonra, İstanbul hükümetinin verdiği görevin tam tersini yapmaya başlayınca, yani Anadolu'da işgallere karşı protesto mitingleri, direniş ve direniş için örgütlenme başlatınca, İngilizler ve İstanbul hükümeti bundan rahatsız olur ![]() ![]() ![]() ![]() Hükümetin isteğiyle M ![]() ![]() "Hava değişimi al, Anadolu'da bir yerde otur, fakat bir işe karışma"(33) ![]() Bu ne demektir? Milli Mücadele gibi, işgallere karşı durma gibi haince(!) bir faaliyette olmazsan; biz sana maaşını, ordu komutanlığı tahsisatını her ay, tıkır tıkır ödeyeceğiz; diğer haklarını devam ettireceğiz; Anadolu'nun beğendiğin yerinde rahatça yaşamını sağlayacağız; yani çalışmadan, çalışmanın sıkıntılarını çektirmeden tüm haklarını vermeyi sürdüreceğiz ![]() ![]() Bu ne demektir? Bu rüşvettir ![]() Sonucu ne olmuştur? Atatürk bu rüşveti kabul etmemiştir ![]() ![]() Atatürk zengin olma heveslisi olsaydı, bu rüşveti reddetmezdi ![]() İngiliz Rüşveti Atatürk, Nutuk'ta, İstanbul'un işgal edildiği gün (16 Mart 1920) millete yayınladığı bildiriyi verir ![]() ![]() Damat Ferit'i kullanma Heyeti Temsiliye'yi kullanma Kuvayı Milliye'ye yardımcı olan hükümetlere müdahale ve muhalefeti körükleme ![]() Halka baskı Osmanlı Devletinin egemenliğine son verme (16 Mart) Atatürk, bunlardan ilk ikisini şöyle açıklar: "Önce, Ferit Paşa ile anlaşarak ve milleti savunmasız bırakarak yabancı idaresine esir etmek ve memleketin birçok önemli yerlerini galip devletlerin sömürgeleri arasına katmak düşünülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk burada İngilizlerin, amaçlarına ulaşmak için Heyeti Temsiliye'yi aldatmak istediklerini belirtiyor ama, nasılını açıklamıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aldatma yolunun nasılını başka bir kaynakta görüyoruz ![]() "Kuvayı Milliye devrinde İngiliz entelijansı adına -harekatın başından ayrılmak şartıyla- Mustafa Kemal'e büyük para ve İtalya'da bir villa vaadedilmişti" (35) ![]() Anlıyoruz ki İngilizler de Atatürk'e rüşvet, hem de büyük rüşvet önermişler ![]() ![]() ![]() Alman Rüşveti Birinci Dünya Savaşı'nda Suriye-Filistin Cephesindeki 7nci Ordu Komutanlığına atanan Mustafa Kemal, İstanbul'dan yeni görevi için Halep'e hareket etmeden önce, Ordusunun bağlı olduğu Yıldırım Orduları Grup Komutanı Mareşal Falkenhayn'ın kendisine gönderdiği rüşvet altınları, anılarında ayrıntılı anlatır ![]() ![]() Olayı, Mustafa Kemal'in anlatımından aynen aktaralım (36): "Yıldırım Ordusu Komutanlığına atanıp İstanbul'dan Halep'e hareket edeceğim günün gecesi idi ![]() ![]() ![]() ![]() - Bunlar nedir? dedim ![]() Alman subayı dedi ki: - İstanbul'dan ayrılıyorsunuz, size Mareşal Falkenhayn tarafından bir miktar altın gönderilmiştir ![]() Kimseye hiçbir ihtiyacımdan bahsetmemiştim; fakat zannettim ki Mareşal bu parayı ordunun ihtiyacına sarfedilmek üzere göndermiştir ![]() - Bu sandıklar bana yanlış geldi ![]() ![]() Subay sözlerimi Alman subayına nakletti ![]() Alman derhal: - Efendim o da başka, dedi ![]() Bizim subaya; - Paranın miktarını bu subaydan iyi tahkik et, huzurunda alındığına dair bir senet yaz, ver, imza edeyim, dedim ![]() Subay emrimi yaptı, fakat Alman imzalı senedi kabul etmek istemedi, tekrar: - Bu subay bilmiyor, dedim, senedi alsın ve Mareşale versin ve siz de bu paraları alması için Levazım Reisine haber gönderiniz ![]() Doğal olarak iş böyle bir cereyan takip etti ![]() Bu sandıklar ve içindekiler ordunun Levazım Reisliğine ve benim bunlara karşılık verdiğim senet de Falkenhayn'ın mahrem dosyasında birkaç ay birbirlerini bekler şekilde kaldılar ![]() - Hemen Falkenhayn'ın karargahına gideceksiniz, bizzat kendisini görüp bu senedi vereceksiniz ve benim kendisinde bulunan senedimi alacaksınız ![]() Yaverlerim bizzat Falkenhayn'ı görmek hususunda biraz güçlük çekmekle beraber emrimi harfiyen yapmışlar ![]() - Mareşal Falkenhayn size böyle bir para vermiş olduğunu hatırlamıyor ve bu para için sizin imzanızı taşıyan hiçbir belgenin kendisinde mevcut olduğunu bilmiyor; dolayısıyla Ali Rıza Paşa imzalı senedi kabul etmiyor ![]() Tekrar yaverlerime dedim ki: - Şimdi size çok ciddi emrediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emir verdiğim arkadaşlar Grup Komutanı Falkenhayn'ı tanıyan adamlar değildi; fakat beni çok iyi tanıyorlardı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|