|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
referandum, referandumlar, türkiyede, yapilan |
![]() |
Referandum Nedir? Türkiye'de Yapilan Referandumlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Referandum Nedir? Türkiye'de Yapilan ReferandumlarReferandum Nedir? Referandum (latince referendum) genelde anayasa değişikliği, yasaların kabulu ve ya çok önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski çağ sitelerinde vatandaşlık hakkına sahip bir kısım halk, gerçek bir hükümet ve yasama organı gibi toplanırdı ![]() ![]() Doğrudan demokrasinin fiilen uygulanmasındaki güçlük sebebiyle temsili demokrasi sistemine gidilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırlanmakta olan bir kanunun kabulüne veya bir kanun teklifine halkın katılması iki şekilde olur:
Meclisin hazırlamış olduğu kanun, yürürlüğe girmeden önce halka sunulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anayasaların, yeni hazırlanmalarından sonra veya önemli değişikliklerde referandumla halkın oyuna başvurulur ![]() ![]() ![]() Türkiye'de ilk defa referanduma, 1960 Anayasasının kabulü sırasında başvurulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanunların halkın referandumuna sunulması usulü ABD ve İsviçre'de temel bir prensip olarak kabul edilmiştir ![]() ![]() ![]() Referandumla İlgili Anayasa Maddeleri I ![]() Madde 175 ![]() ![]() ![]() ![]() Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin görüşülmesi ve kabulü, bu maddedeki kayıtlar dışında, kanunların görüşülmesi ve kabulü hakkındaki hükümlere tabidir ![]() Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir ![]() ![]() Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır ![]() Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir ![]() ![]() Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir ![]() Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar ![]() Halkoylamasına, milletvekili genel ve ara seçimlerine ve mahallî genel seçimlere iştiraki temin için kanunla para cezası dahil gerekli her türlü tedbir alınır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Referandum Nedir? Türkiye'de Yapilan Referandumlar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Referandum Nedir? Türkiye'de Yapilan ReferandumlarTürkiye'de Yapilmis Eski Referandumlar 1 Türkiye’de ilk referandum, 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() 2 Türkiye ikinci kez "1982 Anayasası"nın halkoyuna sunulması üzerine sandık başına gitti ![]() ![]() Halkoylamasına, 18 milyon 885 bin 488 seçmen katıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 Türkiye’de 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 Türkiye’nin dördüncü kez önüne getirilen halkoylaması sandığının konusu ise Anayasa’nın 127 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halkoylamasında, milletvekili genel seçimlerinden farklı olarak beyaz renk üzerinde "Evet", kahverengi üzerinde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|