![]() |
Hızlı Ve Etkin Okuma |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hızlı Ve Etkin Okuma* Okuma ve Öğrenme İsteği Sonsuzdur ama Zaman Sınırlıdır ![]() * Öğrenmek Sormakla Başlar ![]() * Öğrenmek Yorgunluk Yaratmaz, Önemli Olan Bir Konu Nasıl Öğrenilir , Bunu Bilmektir ![]() * Söylemek Öğretmek Değildir ![]() ![]() ![]() Okuma hızını arttırmak için uyulması gereken esasları sıralamadan önce, okuma hızınızın ne olduğunu ölçmenizi öneriyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() *okuma metnini okumaya başlamadan önce, başlangıç sürenizi bir yere (Sağ üst köşe olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Okuma parçasını, yanlış okuma alışkanlıklarınızı yapmadan okuyunuz ![]() *Okuma parçasını bitirdikten sonra, saatinize bakınız ve bitirme sürenizi parçanın sonundaki ayrılan yere kaydediniz ![]() *Okuma sürenizi saniye ile belirtiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Okuma metnindeki toplam sözcük sayısı belirlenmiş olsun ![]() *Okuduğunuz metindeki toplam sözcük sayısını (TSS), saniyelerle belirlediğiniz okuma sürenize (SOS) bölerseniz, okuma hızınızı (OH) bulursunuz ![]() ![]() ![]() Bulduğunuz okuma hızınızı aşağıdaki cetvelle karşılaştırın ![]() ![]() Şekil: Hızlı okuma tekniğini bilmeyenler için belirlenmiş okuma hızları (dk/kelime) Okuma hızınız düşükse ya da daha çok arttırmak istiyorsanız öncelikle yanlış okuma alışkanlıklarınızı belirlemeniz gerekir ![]() ![]() ![]() Yanlış Okuma Alışkanlıklarını Belirleme Cetveli (Yanlış alışkanlıklarınızın önüne x işareti koyun ![]() *Sesli okuyorum ![]() *İçimden okuyorum(Ses tellerim kımıldıyor ![]() *Kelimeleri teker teker okuyarak ilerliyorum ![]() *Okurken geri dönme ihtiyacı duyuyorum ![]() *Okurken ayrıntılara takılıyorum ![]() *Aktif olarak okuyamıyorum ![]() ![]() *Bazı kelimelerde yavaşlıyorum ![]() *Hızlı okuduğumda anlayamayacağımı düşünüyorum ![]() *Hızlı okumak beni rahatsız ediyor ![]() *Anafikri kolay bulamıyorum ![]() Okuma yanlışlarınızla ilgili olan aşağıdaki açıklamaları iyi inceleyip, gerekli çalışmaları titizlikle ve usanmadan yaptığınız takdirde okuma ve anlama hızının arttığını göreceksiniz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hızlı Ve Etkin Okuma |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hızlı Ve Etkin OkumaOKUMA HIZINIZI ARTTIRMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ İŞLEMLERİ YAPINIZ ![]() 1 ![]() ![]() Sesli okumak, ilkokul çağlarında daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını zannederek geliştirdiğimiz ve okuma hızını önemli derecede yavaşlatan bir unsurdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçten sesli okumak da sesli okumanın bir türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Her kelimeyi okumak da okumayı yavaşlatan nedenlerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geri dönmek, bize en fazla zaman kaybettiren bir alışkanlıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göz eğitimsizliği; gözün satırlar üzerinde düzenli hareket etmemesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pasif okumak; okuyacağınız yazıya zihninizi yönlendirmeden, anafikri, yazarın düşünce ve olaylara bakış biçimini, üslubunu anlamadan yapılan okumadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilgi ve kültür düzeyi eksikliği ; okuma hızınızı yavaşlatan önemli nedenlerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hızlı okursak anlamayacağımızı zannetmek, okumamızı en fazla yavaşlatan en önemli psikolojik etken ve yaygın olan yanlış bir kanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hızlı Ve Etkin Okuma |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hızlı Ve Etkin OkumaOkumanın Ne Anlama Geldiğini İyi Bilin: Okumak, yalnızca sözcük ve cümleleri görmek demek değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okumanın gerçek amacı, anlamı çabuk ve doğru kavramaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Hızlı Okuma Hızlı okuma için, okuma yanlışlarımızı düzelterek kendimizi hazırladık ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hızlı Ve Etkin Okuma |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hızlı Ve Etkin OkumaHIZLI OKUMA YÖNTEMLERİ: 1 ![]() Daha hızlı okumak, etkili bir okuyucu olabilmek için gözlerimizle aklımızı birlikte çalıştırmaya alıştırmamız gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Daha çok sayıda sözcük kümesi algılayıp, anlamlandırabilmek için sözcük kümelerinde, gözün belli bir noktaya saptanarak sağında ve solundaki sözcükleri mümkün olduğu kadar çok sayıda algılama ve anlamlandırmayı kolaylaştırmaktadır ![]() Örneğin: Aşağıdaki cümleyi iki saptama noktasıyla okumak mümkündür: Başarılı ve yararlı hizmetler yapması mümkündür ![]() 3 ![]() Günümüzde metinler gittikçe daha dar kolonlar halinde basılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Görme yelpazeniz genişledikçe metnin bütününü dikkatli bir şekilde görme, düşünceleri yakalama hızlılığına da ulaşırsınız ![]() Etkili okuyucu, metnin özelliklerine göre hızını ayarlayabildiği gibi, her metinle ilgili ihtiyaç ve amaçlarının farklı olacağını kabul eder ![]() ![]() ![]() Göz gezdirme ile çok yüksek hızlar elde edersiniz ![]() ![]() Göz gezdirme, bir metni okumaya başlamadan önce yapılan “Göz Atma”dan farlıdır ![]() ![]() ![]() Mustafa Uludag Değerleme Uzmanı & Mali Müşavir |
![]() |
![]() |
|