Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başarısız, olmanın, yaşamda, yolu, özel

İş Ve Özel Yaşamda Başarısız Olmanın Beş Yolu!

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İş Ve Özel Yaşamda Başarısız Olmanın Beş Yolu!

Şirketlerde farklı seviyelerde bulunan insanlarla çeşitli ortamlarda birlikte çalıştığım için, ister işyerinde, ister evde olsun, kişisel ilişkilerde başarısızlığın beş ortak nedenden kaynaklandığını gözlemledim Bunlar şöyle:

Sürekli kendiyle meşgul olma

Acele varsayımlar

Olumsuz yaklaşımlar

Beğenilme arzusu

Nezaketsizlik

Sürekli Kendiyle Meşgul Olma

Hiç kimse, "Ben büyüğüm" takıntısına sahip biriyle uğraşmak istemez Ben merkezci insanlar, konuşmayı tekellerine alırlar ve her zaman konuyu kendi fikir, yetenek, başarı ve gündemlerine geri getirirler "Ben büyüğüm" anlayışına o kadar kapılmışlardır ki başkalarının çıkarlarını düşünecek zamanları yoktur

Başarı'da "ben"e yer yoktur "Ben" yerine "sen" anlayışına sahip olmadığımız sürece, iş ve insan ilişkilerindeki başarı skorumuz sıfıra yakın olacaktır İnsan etkileşimlerinde en iyi kural, binlerce yıl öncesine dayanır: "Ne ekersen onu biçersin" Günümüzde başarıya ulaşmanın en garantili yolu, başkalarının ne istediğini bulmak ve bunu sağlamanın yollarını aramaktır İster sağlıklı ve uyumlu bir ev ortamını korumak isteyin; ister mal ve hizmet satın; isterse hırs ve vizyon sahibi bir işgücü oluşturun; bu kural geçerlidir Başkalarına odaklanabilmek, öğrenilebilir bir özelliktir Olgunlukla birlikte doğal olarak kazanılır

Acele Varsayımlar

Sonuç almak için acele eden insanlar, nadiren başarıyı yakalarlar Çoğu zaman, insanları ve koşulları, yüzeysel görünümlerine bakarak ve arka planda neyin olduğunu araştırmadan önden yargılarız

Eski püskü giysiler giymiş orta yaşlı bir adam, bir Chrysler bayiine girer Satış elemanları, onu görmemezlikten gelirler Nihayet, bayinin sahibi, adamın yanına gelir ve ona yardım edip edemeyeceğini sorar

- "Şu araba kaça?" diye sorar adam, Chrysler’in en pahalı modelini işaret ederek

Bayi sahibi, fiyatı söyler

- "Bir tane alıyorum," der müşteri

- "Harika" der bayi sahibi "Peki, parayı nasıl ödeyeceksiniz?"

- "Bir çek yazacağım," der adam

Ve yazar Yeni arabası ona sunulduğunda, bayi sahibine bir kez daha döner

- "Bu arada," der; "çöp kamyonu satıyor musunuz?"

Bayi sahibi, adama Dodge marka dört çöp kamyonu satar Adam, yerel bir inşaat firmasının sahibidir

Dış görünüm, aldatıcı olabilir Başarı, her zaman lüks markalar giymez Kot pantolon, atlet, iş eldiveni, etek yada bluz da giyebilir

Olumsuz Yaklaşımlar

Bazı insanlar vardır; sürekli bir yağmur bulutunun altında yürürler Nereye giderlerse gitsinler, işleri ters gider

Bazı kimseler, yağmur yağdırmada uzmandırlar Olumsuz yaklaşımları nedeniyle kötü şans peşlerini bırakmaz İşlerin ters gideceğini bilirler ve bu inanç, kendi kendini doğrulayan bir kehanete dönüşür

Bir keresinde, yaşamın sürekli kaybeden tarafındaymış gibi duran bir arkadaşıma "Neşelen" dedim "Daha kötüsü olabilirdi"

- "Biliyorum" dedi "Bir defa neşelendim ve kesinlikle işler daha kötüleşti"

- "Dinle," dedim "İyi birşeyin olacağına inanırsan, iyi birşey olur Senden yarın harika bir gün geçireceğine inanmanı -gerçekten inanmanı- istiyorum"

Bir sonraki günün sonunda arkadaşımı arayarak gününün nasıl geçtiğini sordum

- "Kötü," dedi "Tam beklediğim gibi"

Bir başka arkadaşım da tamamen zıt bir karaktere sahipti Kafasına bir ton gübre dökülse, "Düşünsene, bu gübreler çileklerim için ne kadar iyi olacak!" derdi

Hava nasıl olursa olsun, içinde bulunduğu koşullar ne olursa olsun, bu arkadaşıma gününün nasıl geçtiğini sorduğunuzda, "Bugün hayatımın en güzel günü," derdi

Bir keresinde ona sordum: "Seni ne zaman görsem, hayatının en güzel gününü yaşıyorsun Bunu nasıl beceriyorsun?"

- "Dün, bir daha asla geri gelmeyecek Yarın ise henüz benim değil Bugün, sahip olduğum tek gün Bu da onu hayatımın en güzel günü yapıyor," derdi

Bu arkadaşım, birkaç yıl önce öldü; ama eminim, onun ödülü, her gün hayatının en güzel gününü yaşayacağı bir sonsuzluk olacak

İnsanlar, ikinci bahsettiğim arkadaşımı çok sever; birinci bahsettiğim arkadaşımdan ise kaçarlardı Birinci bahsettiğim arkadaşımın yakınında olduklarında, kendilerini yıldırım çarpacağından ya da üzerlerine bir ağaç düşeceğinden korkarlardı Ve bu gerçekten olabilirdi

Beğenilme Arzusu

İnsanların sizi beğenmelerini istemek doğaldır Arkadaşlarımızdan güç ve ilham alırız Arkadaşlığın sıcaklığı, büyük bir moral yükselticidir Ama, arkadaşlığı satın almaya çalıştığınızda, ürünü ucuzlatırsınız Kendinize saygınızı kaybedersiniz Başkaları da size saygı duymazlar

Yüksek standartlar oluşturup bunlara uygun hareket ettiğinizde saygı görürsünüz

Nezaketsizlik

Bazı insanlar, uçlarda dolaşırlar Bilerek insanların sözlerini keser ve başkasının duygularına saygı göstermeksizin akıllarında ne varsa pat diye söylerler Dünyanın kendi programlarına göre döneceğini düşünürler Dolayısıyla, randevularına istedikleri zaman gelirler Başkalarını bekletmekten rahatsızlık duymazlar Onlar için taviz vermek, zayıf insanların işidir ve diplomasi, yalnızca manipülasyon amaçlı olduğunda faydalıdır

Bu tür insanlar, bir süre için zorlaya zorlaya başarıya ulaşabilirler Ama, tersliklerle karşılaştıklarında ve kendilerini destekleyecek birilerine ihtiyaç duyduklarında, sempati duymaktan ziyade oh olsun diyen kişilerle yüz yüze gelirler

Nezaket, iş dünyasında sorunları aşmanızı sağlayan önemli bir faktördür Satışta, yönetimde ve kişisel ilişkilerde başarıya giden yolu kolaylaştırır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com