![]() |
Meslekleri Tanıyalım:Yer Hostesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslekleri Tanıyalım:Yer HostesiYer Hostesi TANIM Biletlerini alan uçak yolcularının; uçağa bininceye kadar gerekli olan tüm işlemlerini yapan kişidir ![]() GÖREVLER - Yolcunun bileti ve bagajlarını alarak uçağa binebilmesi için geçiş numarası ve bagaj etiketi verir, - Yurtdışına giden yolcuların pasaport, davetiye vb ![]() - Yolcuların uçağa binmesi için gerekli olan uyarıcı anonsu yapar (uçak kalkış saati, uçağın kalkış kapı numarası vb ![]() - Uçağa binen yolcuların isim, soyadı, cinsiyet, bagaj sayısı ve bagaj kilosu gibi bilgileri kapsayan çizelgeleri doldurur, - Uçağın emniyeti ve dengesinin kurulabilmesi için yükleme bölümündeki görevlilere bu çizelgeyi verir, - Yolcuya verilen geçiş numarasını uçağa binmeden önce yolcudan alır, - Özürlü, yaşlı ve tek başlarına seyahat eden (refakatsiz) çocukların tüm işlemlerini yapar ve uçağa bindirir ![]() - Uçaktan inen refakatsiz çocukları velisine teslim eder ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Telsiz, - Telefon, - Bilgisayar, - Büro malzemeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Yer hostesi olmak isteyenlerin; - İnsanlarla iletişim kurabilen, - İngilizce’yi iyi şekilde bilen, - Büro işlerine ilgili, - Dikkatli, sorumlu, - Bedenen sağlam ve uzun süre ayakta durabilecek kadar dayanıklı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Yer hostesleri; çoğunlukla uçak şirketlerinin yer hizmetleri bölümlerinde ve havalimanında bulunan şirketlerin bürolarında görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Yer hostesleri uçak şirketlerinin bölümlerinde ve havaalanında bulunan şirketlerin bürosunda görev yaparlar ![]() Özel havayolu şirketlerinin çoğalmasıyla birlikte yer hostesine de duyulan ihtiyaç artmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Havayolu şirketleri yarışma ortamında çalıştıkları için personelin şirket değiştirmeleri oldukça sık görülmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER İngilizce’yi bilen elemanlar yer hostesi olarak THY Eğitim Müdürlüğünde 6 haftalık Temel Uygulamalı Eğitim programına katılabilirler ![]() Ayrıca; o Çeşitli özel havayolu şirketleri, o Özel Kurslar (Deulcom vb ![]() mesleğin eğitim yerleri arasında sayılabilir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Yer hostesleri havayolu firmalarının açmış oldukları sınavlar sonucu alınır ![]() ![]() Genellikle bu şartlar şu şekildedir ![]() - En az lise tercihen yüksekokul mezunu olmak, - Meslek ingilizcesini iyi bir derecede bilmek, - Sağlıklı ve bedence özürsüz olmak ![]() ![]() Elemanlar yazılı ve sözlü sınavı kazandıktan sonra kursa katılabilirler ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Yer hostesi adaylarına kendi firmalarının eğitim birimlerince temel ve uygulamalı eğitim verilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Özel havayolu şirketlerinde en az 2 yıl çalışan elemanlar eğer lise mezunu iseler şef, üniversite mezunu iseler denetmen olabilirler ![]() Yurt dışında seminerlere, ara eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebilirler ![]() BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU Ücret, şirketlere göre değişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - Türk Hava Yolları, - Özel havayolu şirketleri, - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|